OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 01, 2004 00:00
Ses teli kanseri nedeniyle sesini kaybeden ve özel bir terapiyle Candan Osma, 8 yıldır Japonların ‘makrobiyotik beslenme’ formüllerini uyguluyor. Osma, Madonna, Richard Gere ve Gwyneth Palthrow gibi ünlülerin de bu yöntemi uyguladığına dikkat çekti.AMERİKAN Hastanesi Bağımlılık Danışması Candan Osma, Japonların beslenme formüllerini Türk beslenmesine uyarladı ve ‘Makrobiyotik Beslenme’ kitabında kanser hastalarına doğru beslenmenin püf noktalarını anlattı.Amerika’nın New Jersey kentindeki Rutgers Üniversitesi’nde 7 yıl boyunca bağımlılık konusunda eğitim gören Osma, kansere yakalandığından bugüne 8 yıl geçtiğini anlattı. Candan Osma, Japonya’da yüzyıllar boyunca uygulanan makrobiyotik beslenmeyle sağlığına kavuştuğunu belirtti. Avrupa ve Amerika’ya da Japon öncülerin sayesinde ulaşan bu beslenme biçiminde, sağlıklı kişilerin yanısıra kanser hastalarının uygulayacağı kurallar bulunuyor. Verdiği seminerlerde makrobiyotik beslenmeyi anlattığını belirten Osma, ‘Makrobiyotik Japonya’dan çıktığı için Türkiye’de bulunmayan besin maddeleri içeriyor. Ben bu beslenme türünü, ülkemizdeki gıdalarla yeniden düzenledim’ dedi. Yaklaşık 8 yıl önce ‘ses teli’ kanseri olduğunu öğrenen Candan Osma’nın hayatı mücadele ve zaferlerle dolu. Doktorları ses tellerini aldıktan sonra konuşamayan Osma, bir ses terapisi uzmanı ve opera sanatçısının yardımlarıyla 2 ay uğraştıktan sonra yeniden konuşmaya başladı. Diyaframını kullanarak konuşmayı öğrenirken çok güçlük çektiğini anlatan Osma, ‘Her gün ağlıyordum, bir daha konuşamamaktan korkuyordum. Günde 5-6 saat çalışarak diyaframdan konuşmayı öğrendim. Sigarayı ve alkolü bıraktım’ dedi. Bugün her lokmayı 50 defa çiğneyen, düzenli bitki çayı içen, şeker yerine pekmez, kuru mevye tüketen Osma, ‘Bol bol
balık yiyorum. Soframdan sebzeyi eksik etmiyorum, yemeklerimi düdüklü tencerede ya da güveçte piÅŸiriyorum’ diye konuÅŸtu.Osma’dan basit beslenme önerileriÅžeker ve ÅŸekerli gıdalar yerine, pekmez, elma suyu, kuru incir, üzüm tüketin. Demirin en çok bulunduÄŸu kabak çekirdeÄŸi, ayçekirdeÄŸi ve susamı bol bol tüketebilirsiniz. Brokoli, karnıbahar, semizotu ve karalahana C vitamini kaynağıdır. Bu sebzelerde B12 ve B2 vitaminleri vardır. Â
button