Güncelleme Tarihi:
Kanser enstitülerinden yapılan açıklamalara göre bu hastalık ile besinler arasında doğrudan bağlantı var. Her gün beş öğün sebze ve meyve yersek kanser riskini büyük ölçüde azaltabiliyoruz. Meyve sebze ve tahıl ürünleri yiyip, hareketli olmayı başarırsak, kansere yakalanma riski yüzde 30-40 oranında azalıyor.
Hazır yiyeceklerin katkı maddeleri sağlığımıza zarar verecek diye korkarız. Yeşil sebzeler ve meyveler iyi yıkanmazsa, mikrop alırız diye endişeleniriz. Yediklerimizden bize zarar gelecek diye meraklanırız. Oysa tıp uzmanları, yemediklerimiz yüzünden de kanser tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzu belirtiyorlar. Beslenme, kanser açısından en az sigara içmemek kadar önemli. Doğru beslenme, bağırsak kanseri tehlikesini yüzde 75 oranında azaltıyor. Meme kanseri tehlikesi yüzde 50 oranında azalırken akciğer kanseri tehlikesi de yüzde 30 oranında azalıyor.
Dünya Kanser Araştırma Fonu tarafından yapılan bir açıklamaya göre beslenme düzeni ile kanser arasında doğrudan bağlantı var. Bugüne kadar binlerce hasta üzerinde yapılan çalışmalar, kansere karşı savaşta beslenme uzmanlarıyla el ele olmak gerektiğini gösteriyor.
Kanserden sofrada korunmak için neler yapmalı? Kanser enstitülerinden yapılan önerilere kulak verelim: Her gün çok çeşitli meyve ve sebze yemeliyiz. Örneğin kahvaltıda bir bardak portakal suyu içebilirsiniz. Öğleyin yemekte bir tabak yeşil salata yiyebilirsiniz. Bu kadarlık bir önlem bile kanser riskini yüzde 20 oranında azaltıyor.
Sofranızda değişik sebze ve tahıl ürünlerinden yapılmış yemekler bulundurabilirsiniz. Köklü sebzeler de listeye dahil. Patates, havuç, turp gibi sebzeleri sofranızdan eksik etmemelisiniz. Kahvaltıda bir dilim ekmek ve lifli kahvaltılık, öğleyin mercimek çorbası içmek, akşam yemeğinde patates yemeği yemek hiç de zor olmasa gerek.
Yemeklerinizi hazırlarken, yağ miktarını mümkün olduğu kadar azaltın. Kırmızı etin yerine balık ve tavuk eti yemeyi deneyin.
Alkollü içkilerden uzak durun. Uzmanlar erkeklerin günde iki kadehten fazla alkollü içki kullanmalarını sakıncalı buluyorlar. Bu miktar kadınlar için bir kadeh olarak saptanmış.
Tuzlu yiyeceklerden uzak durmak gerek. Yemeklerinizi tuzsuz pişirin ve sonra da tuz ekmeyin. Tuzun, mide kanseri riskini artırdığı biliniyor. sağlık için başka bakımlardan da zararları var. Tuzdan tamamen vazgeçtikten sonra şeker tüketimini de azaltmalısınız.
Meyve, sebze ve tahıl ürünleri, bizi kanserden nasıl koruyor? Bu sorunun yanıtı fitokemikıllar olabilir. Bu maddeler, milyonlarca yıl, bitkileri böceklere ve hastalıklara karşı korumuştu. Bu maddeler, insanlarda da bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalp hastalıkları, kanser türleri ve kemik erimesi gibi sorunlara karşı organizmayı koruyor. Ya kansere neden olan maddeleri yok ediyor ya da kanserojen maddelerin hücrelere girmelerini önlüyor. Bir başka ihtimal de hücrelerde hastalığa neden olan değişiklikleri önleyerek kanser riskini azaltıyorlar.