Kanser riskini azaltan 7 öneri

Güncelleme Tarihi:

Kanser riskini azaltan 7 öneri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2013 00:00

Günlük yaşamınızdaki seçimleriniz sizi kansere yaklaştırdığı gibi kanserden uzaklaştırabilir. Yeni yıla; sağlığınız ile ilgiyi yepyeni kararlar alarak, ruh ve beden sağlığınızı etkileyecek her türlü olumsuzluktan korunarak girebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yaşamınıza dair ufak değişiklikler ile kanser riskinizi azaltarak daha sağlıklı bir hayata sahip olabilirsiniz. Yeni yılda da bu konuda kararlı olmak, doğru yöntemleri izleyerek kendinize en iyi yılbaşı hediyesi olacak sağlıklı ve uzun bir ömür kazandırmak elinizde… Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kanser riskini tetikleyen alışkanlıkların değiştirilmesi gerektiğini anlattı ve yeni yılda yeni bir yaşamın kapılarını açan önerilerde bulundu.

SİGARAYI BIRAKIN

Akciğer kanserinin oluşumunda %90 gibi çok yüksek bir oranla etkili olan sigaranın, vücudunuza nasıl zarar veren bir alışkanlık olduğunu unutmayın. Sigara akciğer kanserinin yanında; tedavisi en zor olan pankreas kanseri başta olmak üzere birçok farklı kanser türünün ortaya çıkmasında etkin rol oynamaktadır. Kanser riskini azaltmak için atılacak en büyük adım, sigarayı bırakmak ve bir daha asla başlamamaktır. 2014, sigarayı bırakma yılınız olsun.

Haberin Devamı

KİLONUZU KONTROL ALTINA ALIN

Kilolu olmak en önemli kanser risklerinden biridir. Her yıl yeni kanser vakalarının erkeklerde %4’ten, kadınlarda %7’den fazlası obeziteye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenme, obeziteyi önler. Sofranızdan karbonhidrat oranı düşük sebze ve meyveyi eksik etmemek, tüm baklagiller, yağsız et, balık ve yağ oranı düşük süt ürünleri ile doğru şekilde beslenerek sağlıklı bir kiloda kalmak, bir yaşam şekli haline getirilmelidir. Fazla miktarda alkol tüketimi kanser riskini artırmaktadır. Bu nedenle kanser tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yeni yılda, kilonuzu kontrol altına almak için sağlıklı ve her besinden yeterli miktarda tüketme alışkanlığı kazanın.

GEREKSİZ YERE VİTAMİN KULLANMAYIN

Vücutta herhangi bir vitamin ya da mineralin eksikliği olmadan vitamin takviyesi yapmak, kansere yatkınlığa neden olabilir. Antioksidan olarak adlandırılan bir takım ilaçlar ve vitaminlerin gereksiz yere kullanılması vücuda yarar yerine pro-oksidan yani hücreye zarar veren bir etki yapabilir. Doktor tarafından eksikliği ortaya konulmadan hiçbir vitamin ve bitkisel takviye sağlıklı beslenmenin yerini tutamaz. Böyle bir alışkanlığınız varsa, yeni yılda bunun yerine sağlıklı beslenmeyi tercih edin.

Haberin Devamı

HER GÜN EN AZ 30 DAKİKA SPOR YAPIN

Hareketsiz bir yaşam birçok sağlık sorunları gibi kansere de zemin hazırlayan obezitenin en önemli nedenlerinden biridir. Kanserden korunmak için günde en az 30 dakika spor yapmak, bir yaşam biçimi haline getirilmelidir. Her türlü fiziksel aktivitenin, birçok kanser türünün önlenmesinde çok büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Uzman kontrolünde yapılan spor, kanser riskini %30-50 oranında azaltmaktadır. Hareketsiz bir yaşamınız varsa, yeni yılda sağlığınız için bol bol egzersiz yapın.

STRESİ YÖNETİN

Günlük yaşam içindeki stresi mümkün olduğunca azaltmak ve gülümsenecek anlar yaratmak çok önemlidir. Stres, kanser hastalığı ile direkt bağlantılı olmasa da stresli kişilerin sergilediği aşırı yemek yeme, içki ve sigara kullanımı gibi sağlıksız birtakım davranışlar sonrası vücutta kanser oluşumu riski tetiklenmektedir. Stres, hobi edinme, meditasyon, egzersiz gibi yöntemlerle azaltılmalıdır. Hayata bakış açısı değiştirilmeli ve günlük stres mutlaka yönetilir hale getirilmelidir. 2014’ü hayata pozitif bakış açısı, kontrol altına alınmış stres ve gülümseme ile karşılayın.

AİLE ÖYKÜNÜZÜ ÖNEMSEYİN

Haberin Devamı

Kanser için ailesel bir risk faktörü taşıyıp taşımadığınızı sorgulayın. Aile geçmişi, kanser riskini azaltmak ve erken evrede yakalamak için kişiye özel strateji belirlenebilmesini sağlar. Yakın aile bireylerinin sağlık durumları hakkında detaylı bilgi toplanmalı ve bu bilgiler doktor ile paylaşılmalıdır.

ERKEN TEŞHİS İÇİN KANSER TARAMA TESTLERİ YAPTIRIN

Erken evrede teşhis ve tedavi yöntemlerinin belirlenebilmesi için kanser tarama testlerine önem verilmeli ve bu konuda bir uzmandan yardım alınmalıdır. Mamografi, prostat-spesifik antijen(PSA) gibi birçok tarama testi, kanseri önlemek için değil, tedavi edilebilir durumdayken erken evrede kanseri belirleyebilmek için yapılır. Kolonoskopi ve Pap testi gibi testler ise, tedavi edilmediğinde kolon veya rahim ağzı kanserine yol açabilen prekanseröz (kanser için öncü hücresel bozulma) değişiklikleri tespit etmede yardımcı olabilir. Bu durumda rutin ve/veya uzman doktor tarafından gerekli görülen tarama testlerinin düzenli olarak yaptırılması ihmal edilmemelidir. Yeni yılda, rutin sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!