Kanat Atkaya: Kabakulak

Güncelleme Tarihi:

Kanat Atkaya: Kabakulak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2008 00:00

SAINT PRIVAT

Superflu

(Dope Noir)

Avusturyalı "stüdyo dáhisi" Waldeck’in, tatlı sesli ve hülyalı bakışlı vokalist Valerie ile beraber yaptığı Saint Privat, kenarda köşede kalmasına razı olamadığım bir proje.

Önce bir itiraf: Neredeyse tamamı Fransızca olan bir albümle anlaşma şansım pek yok. Rachid Taha ve Carte Blanche dışında sabır ve sevgiyle yaklaştığım Fransızca sanatçı ve şarkı sayısı gayet azdır.

Bir de Serge Gainsbourg var tabii.

Benim "Fransızca sözlü şarkılar karşısında anlamsızlaşmam" başlıklı sıkıcı açıklamamın ardından Saint Privat ne yapmış ona bakalım...

Kendileri "chanson psychedelique" diyor.

İşinizi absürd örnekleme yöntemiyle kolaylaştırayım:

1960’ların sonlarında 1970’lerin başlarında çekilmiş ve naif sayılabilecek "soft porno" filmleri ve onların müziklerini düşünün.

Düşündünüz mü? Şimdi o havadaki melodilerin modern donanımlı stüdyoda, günümüz sesleriyle kaynaşmalarını sağlayan bir işleme tabi tutulduklarını düşünün bir de...

Gizli bir erotizmden bahsediyorum burada tabii; bunu da unutmayın. Jefferson Airplane’in (Aslında Great Society’nin şarkısıdır ama uzun hikáye) meşhur "Somebody To Love"ının gayet "Nouvelle Vague"vari bir versiyonu var albümde. Güzel şarkıdır, Jim Carrey bile "Cable Guy" filminde söylemişti.

Sonra "Superflu" güzel parça, "Une Derniere Cigarette" güzel...

Neticede tatlı, dinlendirici, iç gıcıklayıcı bir "ambians" albümü.

STAR WARS (The Corellian Edition)

John Williams

(Sony BMG)

Star Wars ya da çok sevdiğim Türkçe adıyla "Yıldız Savaşları", 1970’lerin sonunda beliren ve 30 yıllık süreçte "kültürel mania"ya dönüşmüş bir efsane.

Müziklerini dinleyip de gaza gelmeyecek 03-45 yaş grubu erkek yaşadığını sanmıyorum bu dünyada mesela.

1970’lerde, 1980’lerde, 1990’larda ve 2000’lerde besteci ve şef John Williams’ın yönetimindeki Londra Senfoni Orkestrası hep çalıştı Yıldız Savaşları için.

Abbey Road Stüdyoları’nda ve başka güzel stüdyolarda yapılan kayıtlar, albüm olarak da filmin hayranlarından ilgi gördü.

"The Corellian Edition" adı verilen ve 6 bölümden seçilerek yapılan bu albüm, 30 yıllık sürecin "best of"u.

Güç sizinle olsun, canlarım benim...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!