Güncelleme Tarihi:
Florence Nightingale Hastanesi Kan Ünitesi Yöneticisi Dr. Aydın Aydınlı, Amerika ve Avrupa’da güvenli kan kullanımının ‘barkod’ ile sağlandığını, kendilerinin de bu sisteme geçtiklerini söyledi.
MİKROBİYOLOJİ ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aydın Aydınlı, Türkiye’de güvenli kan kullanımı konusunda önemli sorunların yaşandığını, alınan kanın test edilmemesi nedeniyle kan verilen kişilere çeşitli virüslerin bulaştığını hatırlattı. Başta HIV virüsü olmak üzere, Hepatit B, C ve frenginin kan yoluyla bulaştığını kaydeden Dr. Aydınlı, şunları söyledi:
‘Amerika ve Avrupa’da bu 4 hastalığın dışında kuş gribi, Sars virüsü, HTLV, Arvo virüs B19, Batı Nil virüsü incelemesi de yapılıyor. Biz de bu barkodda, kan grubu, yapılan test sonuçları, kaç derecede saklanması gerektiği, son kullanma tarihi, hangi ülke ve hastaneden geldiği yazıyor. Türkiye’nin kodu T, bizim kan ünitemizin kodu ise T002, böylece buradan giden kan dünyanın neresinde kulllanılırsa kullanılsın Türkiye’den gittiği anlaşılıyor.’
TAM KAN İSRAFI VAR
Dünyada tam kan kullanımının israf olarak görüldüğünü ve birçok ülkede kullanılmadığını kaydeden Dr. Aydınlı, ‘Tam kan demek, kanın içindeki plazma, trombosit ve eritrositin ayrılmadan kullanılması demek’ dedi. Bu maddelerin ayrılmadan kullanılması yüzünden hastaların çeşitli virüsler nedeniyle ölebildiğini vurgulayan Aydınlı, ‘Doğru hastaya doğru kanın ve ürünün verilmesi gerekiyor. Türkiye her yıl kan ürünlerini yurtdışından ithal ederek yaklaşık 400 milyon doları çöpe atıyor’ diye konuştu.