Kameranın önündeki kadına güzel diye bakamıyorum O benim için bir iş

Güncelleme Tarihi:

Kameranın önündeki kadına güzel diye bakamıyorum O benim için bir iş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2007 00:00

Monica Belluci, Karen Elson, Esther Canadas, Laura Ponte gibi ünlülerin fotoğrafçısı olarak tanınıyor. Louis Vuitton, TOD’s, Cartier, Motorola, Oriflame ve Wella gibi dünyaca ünlü markalar onunla çalışıyor. Çektiği fotoğraflar Vogue, Elle, CQ, Snape ve Vanidad gibi önemli dergilere kapak oluyor.

İspanyol fotoğrafçı Jose Aragon, New York Film Academy’den mezun. Geçtiğimiz hafta 40-52 beden arasında üretim yapan hazır giyim markası Faik Sönmez’in ilkbahar-yaz fotoğraflarını çekmek için İstanbul’a geldi. Sanayi Sitesi’nin içinde gerçekleştirilen çekimleri biz de izledik.

Jose Aragon, fotoğraf çekmeye dört yaşında başladı. Babasının fotoğraf makinesiyle, aile bireylerinin portrelerini çekiyordu. Bu onun için oyundan farksızdı. Arkadaşları bisiklete biner, tenis oynarken o makinesiyle mutluydu. Çocukken en sevdiği oyunun mesleği olacağını 21 yaşında anladı. Zooloji eğitimi almıştı, National Geographic gibi dergilerde çalışabileceğini düşündü. Fakat işler hiç umduğu gibi gitmedi. Londra’da Fotoğraf Derneği’nin asistan fotoğraflar arasında yaptığı bir yarışmada çekmiş olduğu bir moda fotoğrafıyla birinci oldu. Hemen arkasından önemli markalar için üç beş moda fotoğrafı daha çekti. Çektikleri ses getirdi ve bir anda kendini moda dünyasında buldu.

Neyi farklı yapıyordu? Kendisi anlatıyor: "Belki de zoolog olmamın etkisiyle ilk günden beri doğadan ilham alıyorum. Doğada kendimi mutlu hissettiğim anları fotoğraflarıma taşıyorum. Ama mimariden, sanattan, danstan, tiyatrodan da etkileniyorum. Çektiğim fotoğraflar için etrafımda olup bitenlerin toplamı diyebilirim. Benim fotoğraflarımda renkler, ışıklar çok önemli."

ÜÇ SAAT MAKYAJDAN SONRA HER KADIN GÜZEL

Jose Aragon, Monica Belluci, Esther Canadas gibi dünyanın en güzel kadınlarıyla çalıştı. Ama bu güzelliklerden hiç etkilenmediğini, çalışırken hiç heyecanlanmadığını söylüyor: "Sokaktaki herhangi bir kadına da üç saat makyaj yapsalar o da çok güzelleşir. Kameranın önünde duran kişiye güzel diye bakamıyorum. O benim için bir iş. Hem ben bazen restoranda, barda daha güzel kadınlar görüyorum. Asıl heyecan onlar."

Jose Aragon daha önce balık etli ünlülerin fotoğrafını çekmiş ama büyük beden bir marka için hiç çalışmamış. Faik Sönmez onun için bir ilk. Mankenini ve koleksiyonu çok beğendiğini söylüyor. "Uzun zamandır hiç bu kadar pozitif bir çekim yapmamıştım. Kate çok güzel bir manken. Malum Avrupa’da her yerde sıfır beden var. Bunun tamamen karşısındayım. İnsanların daha doğal olmalarından yanayım. Genetik olarak zayıflara hiçbir sözüm yok. Onların yiyip yiyip kilo almadıklarını biliyorum."

Büyük beden manken Kate Tallon çekimlere bebeğiyle geldi

Beş sezondur Faik Sönmez markasının yüzü olan Kate Tallon dünya üzerindeki en şanslı mankenlerden biri. 44-46 beden arasında. Meslektaşlarının aksine kilo alınca değil, kilo verince problem oluyor. Harıl harıl spor yapmıyor. Evi ile alışveriş merkezi arasında yaptığı yürüyüşler ve haftada iki gün gittiği Pilates seansı ona yetiyor. Özgürce çocuk doğurabiliyor. Hatta ikinci çocuğunu üç ay önce dünyaya getirdi. Faik Sönmez ilkbahar-yaz çekimleri sırasında stüdyoda bir de bebek vardı.

Kate Tallon sıfır beden manken tartışmasını korkulu gözlerle izlediğini söylüyor: "Kendilerini nasıl güzel gördüklerini anlamıyorum. Kemik torbası olmak için günlerce aç kalıyorlar. Zayıf güzeldir inanışı da nerden çıktı? Sizce ben güzel değil miyim? Güzelim tabii. Ama daha önemlisi ruh sağlım da beden sağlığım da yerinde."

Siyah beyaz puantiyeler iri çiçek desenleri

Faik Sönmez 2007 ilkbahar-yaz koleksiyonu, sıcak iklimleri çağrıştıran temalarla hazırlanmış. 1960’ların tarzı olan bebe yakalar, kat kat giyilebilen tünikler ve çok kısa ceketler göze çarpıyor. Siyah üzerine beyaz puantiyelerle danteller birlikte kullanılmış. İri desenli çiçek kombinasyonları, çizgili koton balıkçı pantolonlar, vual tunikler, keten uzun etekler, kısa kollu çiçek baskılı ceketler, bej yıkamalı spor bolerolar bahar için düşünülmüş. Sıcak yaz günleri için de tropik çiçek baskıları, şeffaf kumaşlarla tasarlanmış tünikler ve elbiseler var. Koleksiyonda geniş bir abiye bölümü de bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!