Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2001 01:51
Türk Kardiyoloji Derneği'nin 1990'dan beri sürdürdüğü ve Türkiye'de alanında yapılan en kapsamlı ve prestijli araştırma olan TEKHARF (Türk Erişkinlerinde Kalp Hastalığı ve Riskleri Faktörleri) çalışması, kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin her yıl yüzde beş oranında arttığını ortaya koydu.
Türkiye'de 2 milyon koroner kalp hastası bulunuyor. Kalp ve damar hastalıklarının sebebi olarak bilinen şişmanlık, yüksek kolesterol, trigliserid, yüksek tansiyon ve diyabet de sürekli artıyor. İlk günden itibaren araştırma ekibinin başında olan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Altan Onat, Türkiye'deki ölümlerin yarısının kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını söyledi. Kalp ve damar hastalıklarına yol açan etkenlerin en başında yüksek tansiyonun yer aldığını belirten Prof. Dr. Onat, ‘‘Nüfusumuz, gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi genç. Ama kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler, yaşlı nüfusa sahip gelişmiş toplumlardaki kadar yüksek. Bu hem günümüz, hem de gelecek için kaygı verici’’ dedi.
İŞTE TEHLİKELİ PROFİL
SİGARA EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ
30 yaşın üstündeki her iki erkekten ve her 6-7 kadından biri sigara içiyor. Koroner ölüm riskini erkeklerde 1.5 kat yükselten sigara tiryakiliği erkeklerde azalırken, zaten yüksek riske sahip kadınlarda artıyor.
TANSİYON YÜKSELİYOR Koroner kökenli ölümlerde en belirleyici etken yüksek tansiyon. 5 milyon erkek ile 6.5 milyon kadınımızda yüksek tansiyon sorunu var.
9 MİLYON YÜKSEK KOLESTEROLLÜ Kanda total kolesterol düzeyleri Batılı toplumlara göre genelde düşük. Ancak 9 milyon kişinin total kolesterol düzeyi 200 mg/dl'nin üzerinde.
TRİGLİSERİDLER KAYGI VERİCİ
1990 verilerine göre de her 4 yetişkinden birinde trigliserid oranı 150 mg/dl'nin üzerindeydi. Ortalama değerler 10 yıl içinde erkekte net 4, kadında net 13 mg/dl yükseldi.
DİYABETLİ SAYISI ARTIYOR Damar sertliğine zemin hazırlayan diyabet, hızla artıyor. İnsüline bağımlı olmayan diyabetli erişkin sayısı 10 yılda bir milyondan, yaklaşık iki milyona çıktı.
KADINLARIMIZ OBEZ (ŞİŞMAN)
40 yaşın üstündeki kadınların büyük çoğunluğu obez.
FİZİKSEL ETKİNLİK AZALIYOR Fiziksel aktivite son 10 yılda, özellikle kadınlarda yüzde 8 oranında azaldı.
Akdeniz ülkesiyiz ama!
Türkiye, Fransa, İspanya, Yunanistan gibi Akdeniz ülkesi. Sebze, meyve, bitkisel yağ ağırlıklı Akdeniz diyeti kalp dostu olarak biliniyor. Ancak Türkiye'de, diğer Akdeniz ülkelerişye kıyaslandığında kalp ve damar hastalıkları sıklığı ve bağlı ölümler çok yüksek. Bundan en fazla metabolik sendrom sorumlu tutuluyor. İyi huylu kolestrol HDL, Türkler'de genel olarak hem erkeklerde, hem de kadınlarda düşük. Düşük olması damar sertliğine zemin hazırlıyor.
TEKHARF'a Sedat Simavi Ödülü
Sedat Simavi 2001 Yılı Sağlık Bilimleri Ödülü, TEKHARF çalışmasından dolayı Prof. Dr. Altan Onat'a verildi. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın alanında prestijli çalışmalarından sayılan TEKHARF, Türk erişkinlerinin kalp sağlığı konusundaki tüm risk faktörlerini, ilişkilerini ve buna bağlı ölümleri ortaya koydu. Araştırma kapsamındakilerin muayeneleri ve laboratuvar tetkikleri yapılıyor. EKG'leri çekiliyor. Aile öyküleri alınıyor. Çalışmadan, 75'i aşkın yayın çıktı. Bunların 15'i yurtdışında yayınlandı.