Kalp krizi belirtilerini öğrenin

Güncelleme Tarihi:

Kalp krizi belirtilerini öğrenin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2005 00:00

Göğüste sıkıştırıcı veya baskı tarzında ağrı ve dolgunluk hissi, kalp krizi geçirenlerde en sık rastlanan şikayet. Başta gelip geçici olabilir. Bu ağrı 15 dakikadan uzun sürüyorsa kalp krizi akla gelmeli. Kısa süren ağrılar, spazmla ilgili olabilir. Kalp krizinin öncüsü niteliğindedir ve geçer diye vakit geçirilmemeli. Göğüs ağrısı omuza, kollara, sırta, çeneye, mideye yayılabilir.

Sersemlik hissi, terleme, bulantı-kusma, nefes darlığı, çarpıntı, soğuk terleme veya baş dönmesi de göğüs ağrısına eşlik edebilir veya tek başına ilk belirti olabilir.

l Şüphesi olanın ilk yapacağı ne olmalı?

1- Ambulans veya tıbbi müdahale ekibini arayın. Ulaşılamadığı takdirde birinin sizi acile getirmesini sağlayın. Mecbur kalmadıkça araba kullanmayın.

2- Kanın damar içinde pıhtılaşmasını geciktirmek için 300 mg midede çözünen aspirinlerden 1 adet çiğneyin, bütün olarak içmeyin.

3- Eğer önceden size önerilen dil altı ilacı varsa, bir tane alabilirsiniz.

Risk faktörlerine sahipseniz, kalp krizini düşündüren belirtiler başladığında mutlaka sağlık merkezine başvurun.

l Zaman önemli mi? Hangi dakikalar kritik öneme sahip?

Kalbi besleyen atar damarlarda kan akımının kesilmesi sonucu kalp krizi meydana gelir. Kan akımı kesilmesi çoğunlukla damar sertliği olan bölgenin pıhtı ile aniden tıkanması sonucunda oluşur. Uzun süren spazm da kalp krizine yol açabilir. Kalp krizi kalp kasının ölümü anlamına gelir. Ölen hücreler kendini yenileyemez ve onaramaz. Yerine kasılmayan yara dokusu oluşur. Bunun için zamanlama altın değerindedir. Şikayet başlangıcından itibaren ilk saatler çok önemlidir. Her geçen dakika daha fazla hücre ölümü demektir.

l Kriz belirtileri başka sorunlarla karışabilir mi?

Kas ve iskelet sistemini ilgilendiren şikayetler, akciğer ve mide hastalıkları, psikolojik sebepler, benzer belirtilere yol açabilir.

l Kalp krizi geçirenin yanındakilere düşen görevler?

Şuuru kapalı biriyle karşı karşıya iseniz öncelikle hava yolunun açık olup olmadığına, soluk alıp almadığına, daha sonra da nabız ve tansiyonuna bakılmalı. Sonrasında hasta vakit kaybetmeden acil servise götürülmeli.

l Hastaneye ulaşıldığında neler yapılacaktır?

Hastanede pıhtı çözücü ilaçlar damardan verilerek, koroner damarlara balon ve/veya stent uygulaması yapılarak veya acil by-pass cerrahi ile kalbin kanlanmasının tekrar sağlanması gerekir. Kalp krizi süresince ciddi ritim bozuklukları oluşabilir. Bunun sonucunda kalp hayati organlara yeterli kan akımı sağlayamaz. Kalbin normal çalışmasını hızlı bir şekilde sağlamak gerekir. Bunun için kalp masajı veya imkan varsa elektriksel şok ve ilaçlar kullanılır.

l Kalp krizi risk faktörleri nedir?

35 yaş üzeri erkekler, 45 yaş üzeri veya menapozdaki kadınlar, şişmanlık, şeker hastalığı, hipertansiyon, sigara içimi, iyi kolesterolün (HDL) düşük olması (45mg/dl altı), kötü kolesterolün (LDL) yüksek olması (130 mg/dl üstü), atar damar tıkanıklığı saptanmış olması (önceden kalp krizi, felç, ayak damar tıkanıklığı vb.), düzenli egzersiz yapılmaması, stresli yaşam, birinci dereceden yakınlarında (anne, baba, kardeş ve çocuklarında) erken yaşlarda damar tıkanıklığı saptanması, riski artırıyor.

Hazırlayan:Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!