Güncelleme Tarihi:
Doğuştan kalbi delik çocuklar artık açık kalp ameliyatına gerek kalmadan tedavi edilebiliyor. Beş yıl önce geliştirilen trans katater tekniği Türkiye'de de iki üniversite hastanesinde uygulanıyor.
Hacettepe Üniversitesi’nden sonra ikinci kez Dokuz Eylül Üniversitesi’nde uygulanan ’’Trans-Katater’’yöntemi ile dört çocuğun kalp deliği ameliyatsız kapatıldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi (D.E.Ü) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gül Saylam başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyatsız kalp deliği kapatılması yöntemini, Amerikan Chicago Ilinios Üniversitesi’nden Dr. Ziyad Hijazi de izledi.
Bir saatlik operasyon
Saylam, gelişmiş ülkelerde beş yıl önce uygulanan ’’Trans-Katater’’ yöntemini, doğuştan kalbi delik olan Güler Teker (5), Hurşit Fatih Çelik (4.5), Seray Bengü Bingöl (17) ve Reyhan Özaykan (14) adlı hastalara başarıyla uyguladıklarını söyledi.
Doğuştan kalp deliği hastalıklarında daha önceleri açık kalp ameliyatı gerçekleştirildiğini, ancak tıp teknolojisinin gelişmesiyle hastalıkların büyük bir bölümünde ameliyatlara gerek kalmadan ’’Trans-Katater’’ tekniğinin uygulanabildiğini anlatan Saylam, şunları söyledi:
’’Bu yöntem, kesinlikle bir cerrahi müdahale olarak düşünülmemeli. Kalbi delik olan hastanın damarına yerleştirilen bir kataterle deliği kapatıyoruz. Bir saat süren bu yöntemin riski olmadığı gibi hastaya konfor da sağlıyor. Kalp deliği bugün kapatılan hasta, yarın taburcu ediliyor, ayrıca hastanın göğsünde uzunca bir bölüm açılmıyor, bu nedenle belirgin dikiş izi kalmıyor.’’
Saylam, doğuştan kalp deliği hastalıklarının tümüne bu yöntemin uygulanamadığını da kaydederek, ’’Kalp deliğinin büyüklüğü ve yeri çok önem taşıyor. Bu kriterleri değerlendirdikten sonra yöntemi uygulamaya karar veriyoruz’’ dedi.