Kalbinize hükmedin

Güncelleme Tarihi:

Kalbinize hükmedin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kalp matematiğiyle kalp atışalarınızı kontrol ederek stresten kurtulun

Adım ilerlemeyen trafik yüzünden tırnaklarınızı yerken yanınızdaki arabanın sürücüsü umursamaz, hatta yarı mutlu bir yüz ifadesiyle koltuğunda sakin sakin oturuyorsa gıcık olmayın. Sakinliğinin nedeni, 17 dakika süreli günlük kalp atışı düzenleyicisi teyp bandını dinliyor olması olabilir. Ya da bir başka deyişle, yeni bir stresle başa çıkma yöntemi olan Kalp Matematiği tekniklerini uyguluyordur.

İlk olarak Kaliforniya'da uygulanmaya başlayan ve Avrupa'da da hızla taraftar bulan Kalp Matematiği, Türkiye'nin de kapısını çalmak üzere. Yeni uygulamanın ardında yatan fikir, kalp ritminin ayarlanmasında olumlu duyguların, tatlı anıların ve müziğin kullanılabileceği, bunun da stresi azaltıp, fiziksel ve ruhsal sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratacağı.

İlk bakışta tuhaf bir uygulama gibi görünse de, sağlam bilimsel temellere dayanıyor olması Shell, Hewlett Packard, Motorola gibi büyük şirketlerce ciddiye alınmasını sağlamış ve bu firmaların personel eğitim programlarına girmeyi başarmış.

Halen kullanılmakta olan çoğu anti-stres ve gevşeme yöntemleri de düşünce gücüne önem vermesine karşılık Kalp Matematiği teknikleri düşünceden çok kalp atışlarına, kalp atışlarının yarattığı elektrik dalgalarına ve elektromanyetik etkilere dayanıyor.

Southampton Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Alan Watkins, ‘‘Kalp ritmini etkileyen düşünceden çok duygulardır’’, diyor. Bağışıklık sistemi ve beyin arasındaki ilişkiler üzerinde araştırmalar yapan Dr. Watkins, beyin ve kalp arasında bir iletişim olduğunu, birbirleriyle konuştuklarını söylüyor. Beyin ve kalp arasındaki bu iletişimi ise duygular sağlıyor. Örneğin, korku ve stres kalbe daha hızlı atmasını söyleyen duygular.

Kalp Matematiği eğitimine katılanlar, önlerindeki monitörlerden, kendi kalp atışlarını izliyorlar. Çeşitli duyguların kalp ritmlerini nasıl değiştirdiğini gözleyip, kalplerinin atış hızını değiştirmeyi öğreniyorlar. Eğitimin son aşaması ise kalp ritmini ayarlamada müzikten nasıl faydalanılabileceğinin öğrenilmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!