Birsel SANCAR/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2006 00:00
Hatice Selen Akkaya, kalbinin iki kulakçığının arasında bulunan delikle doğdu. Dokuz yaşına kadar bu delikle yaşadı, nefes darlığı çekti. Geçtiğimiz günlerde Selen’in kalbine, Prof. Dr. Levent Saltuk tarafından anjiyo yöntemiyle çift taraflı tel yama yapıldı.
DOĞDUĞUNDA sürekli ağlayan, moraran ve nefes darlığı çeken Hatice Selen Akkaya’nın kalbinde delik olduğu 3 yaşında saptanabildi. Ancak doktorlar, deliği kapatmak yerine beklemeyi tercih etti. Rutin kontrolde kalpteki deliğin büyüdüğü belirlendi. Küçük Selen, 9 yaşına kadar bu delikle yaşadı, nefes darlığı çekti.
Kalbindeki delik yüzünden arkadaşlarıyla oynayamadığını söyleyen Hatice Selen Akkaya, "Doktorlar kalabalık ortamlardan uzak durmamı, grip olmamam gerektiğini söylüyordu. Ders aralarında bile sınıftan dışarı çıkamıyordum. Arkadaşlarımla oynayamadığım için de çok üzülüyordum" dedi.
Geçtiğimiz günlerde Selen’in kalbine, Anadolu Sağlık Merkezi’nde Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Saltuk tarafından anjiyo yöntemiyle çift taraflı tel yama yapıldı.
Akkaya, şimdi rahatlıkla nefes alıyor, kalbi sıkışmıyor, "Koştuğum zaman bile rahatsız olmuyorum" diyor. Kalbindeki deliğin kapatılması sonrasında her hangi bir hareket kısıtlaması getirilmeyen Akkaya, altı ay boyunca kan sulandırıcı ilaç kullanacak ve yılda bir kontrolden geçecek.
DELiK 3 YAŞINDAN SONRA KAPATILMALI
Tel yama yöntemi, Türkiye’deki çocuk kardiyologları tarafından ender uygulanan bir yöntem. Prof. Dr. Saltuk’un verdiği bilgilere göre operasyonda, kasıkta 14 milimetre çapında bir delik açılıyor. Buradan ince borularla kalbe ulaşan doktor, ortası boğumlu bulaşık teline benzer, platinyum aparatı deliğe yerleştiriyor. Aparatın boğumu deliğe yerleştiğinde iki taraftaki parçalar da deliği kapatıyor. Zamanla telin üzeri dokuyla kaplanıyor.
Prof. Dr. Saltuk, çocuklardaki kalp deliklerinin 3 yaşından önce kapatılmadığını belirtti. Ancak operasyonun altı yaşına kadar yapılması gerekiyor. Tel yama tekniği, genel anestezi altında gerçekleşiyor. Yöntem çok büyük deliklerin kapatılmasında kullanılamıyor. Kalp delikleri doğumsal olabildiği gibi, yetişkinlerde kalp krizi sonrasında da görülebiliyor. Prof. Saltuk, "Henüz uygulanmasa da, çocuklarda kullandığımız bu yama tekniğini gelecekte yetişkinlerde de kullanabiliriz" dedi.