Güncelleme Tarihi:
Tıp teknolojisindeki hızlı gelişme hastalıklara mucizevi çözümler üretmeyi sürdürüyor. Bilim adamları ölümcül kalp krizlerini önleyecek üç yeni bulguya daha imza attı.
KAS HÜCRESİYLE ONARIM MUCİZESİ
Bilim adamları, hasarlı kalbi hastanın vücudundan alınan hücrelerle onarmayı başardı. Paris’te Bichat hastanesinde, kalp krizi geçiren 72 yaşındaki bir hastanın kalbi bu yöntemle iyileştirildi.
Dr. Philippe Menasche ve ekibi hastanın kalça kemiğinden adale hücreleri aldı. Bunları laboratuvar ortamında çoğalttı. Daha sonra
800 milyon hücre, hastanın lokal anestezi yapılan kalbine enjekte edildi. Beş ay sonra araştırmacılar, hastanın kalbindeki hasarlı bölgenin yenilendiğini ve kalp kaslarının çalıştığını saptadı.
Önümüzdeki yıl 8 ayrı hasta üzerinde aynı denemeyi yapacaklarını belirten Dr. Menasche, uyguladıkları yöntemin sonucunun sevindirici olduğunu, ancak daha geniş araştırmalardan sonra kesin sonucun alınabileceğini kaydetti.
Montreal McGill Üniversitesi’nde aynı konu üzerinde çalışan Dr. Ray Chiu ve ekibi ise hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerde kemikten alınan kök hücreleriyle kalbi onarmayı başardı. Araştırmacılar yakın gelecekte bu yöntemin insanlarda da deneneceğini belirtti. Eğer yöntem başarılı olursa, kök hücreler nakledilecek kalp hastasında, vücudun nakledilen hücreleri reddetme riskinin olmayacak, ayrıca bir ilaç kullanmaya gerek kalmayacak.
AĞZINI KORU, KALBİN YIPRANMASIN
Kalp krizi geçiren hastalarda, ikinci kalp krizini getiren önemli faktörlerden birinin dişeti hastalığı olduğu saptandı. Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Steven Offenbacher, Amerikan Kalp Kuruluşu kongresinde yaptığı açıklamada, kalp krizi vakalarının üçte ikisine, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, şeker hastalığı ve sigaranın yol açtığını, ancak CRP’nin de hastalığa yol açan bir etken olduğunu
kaydetti. İlk kalp krizinden kurtulan, ancak dişeti rahatsızlığı bulunan hastalarda, C-ReactiveProtein (CRP) oranının normalden yüzde 85 oranında fazla olduğunun görüldüğünü, bunun da ikinci kalp krizi riskini körüklediğini belirtti. Araştırmacılar, kalp hastalarında dişeti tedavisinin yapılmasıyla, CRP oranının aşağıya çekilebileceğine ve böylece ikinci kalp krizi riskinin azaltılacağına işaret ediyor.
KRİZE İKİ İLAÇLA ÇAPRAZ ATEŞ
Kolesterole karşı kullanılan Statin ve Niacin (Vitamin B3) adlı ilaçların birlikte kullanılmasının kalp krizi riskini yüzde 70 oranında azalttığı belirlendi.
Statin’in kötü kolesterolü normal seviyeye indirdiğini belirten araştırmacılar, Niacin’in ise iyi kolesterolün artmasını sağladığını ve her iki ilacın birlikte kullanılmasıyla, damar tıkanıklığı riskinin önlenebildiğini belirtiyor.
Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde araştırmaya tabi tutulan 160 hastayla ilgili verilerde, iki ilacın birlikte kullanılması sayesinde, kolesterol düzeyinin kalbi koruyacak derecede normale döndüğü ve hastaların damarlarında yeni pıhtılaşmanın oluşmadığı saptandı. Hastalar, araştırma sırasında, günlük egzersizlerini yaparak, doktorların beslenmeyle ilgili önerilerine uydular.
Doktorlar, sadece Statin’in kalp hastalığının oluşmasını yavaşlattığını, ancak durdurmadığını, Niacin’in ise damarların daralmasını önlediğini, her iki ilacın birlikte alınmasıyla kalp hastalığının durdurulabileceğini kaydediyor. Araştırmacılar, damarların daralmasını önleyen Niacin’in, aynı zamanda hastalarda karaciğer rahatsızlıklarına da yol açabileceğini ve bu yüzden Niacin’in doktor kontrolü altında alınmasının yararlı olduğunu belirtiyor.
KALP SAĞLIĞI İÇİN DOKUZ ÖNERİ
Görünmeyen yağlara dikkat: Çerez, unlu mamuller, ‘fast food’ ürünleri gibi birçok hazır gıda, yüksek miktarda yağ içeriyor. Kilonuzu dengede tutabilmek için görünmeyen bu yağlara da dikkat etmelisiniz.
Hayvansal yağlardan uzak durun: Tereyağı, kuyruk yağı ve iç yağı, hem kolesterol hem de doymuş yağları yüksek miktarda içerir. Kalbiniz için beslenmenizde çoklu doymuş yağlar ve bu bitkisel yağlardan üretilen margarinleri tercih edin.
Sebze, meyve ve tahıl tüketin: Vitamin ve posa bakımından zengin bu yiyecekler, kalbinizin dostudur.
Sigarayı yaşamınızdan uzak tutun: Damar sertliğine neden olan sigara, yalnız kalp sağlığını değil, vücudunuzu da birçok açıdan tehdit eder.
Şarkuteriden uzak durun: Kırmızı et, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden kaçının. Tavuk ve balık eti, kırmızı ete göre çok daha az doymuş yağ ve kolesterol içerir.
Kolesterolden uzak durun: Kolesterol deposu yiyecekleri tanıyın. Karaciğer, böbrek, yürek, dalak gibi sakatatlarla, karides ve kalamar gibi deniz ürünleri kalbin en önemli düşmanlarıdır.
Tansiyona dikkat: Tansiyonunuzu yükseltmemelisiniz. Yemeklerinizde mümkün olduğunca tuzdan kaçının, taze otlar ve baharatlara yönelin.
Stresle mücadele edin: Stres, kalp hastalıklarına neden olan önemli risk faktörlerinden biridir.
Hareketsiz kalmayın: Haftada en az iki kez egzersiz yapın.