Kafelerde FAL çılgınlığı

Güncelleme Tarihi:

Kafelerde FAL çılgınlığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2005 00:07

Fal-kafe çılgınlığı hızla yayılıyor. Bu tür mekanların sayısı, sadece İstanbul’da bile 230’u buldu. Yine bu şehirde bir yıl içinde parayla fal baktıranların sayısı 20 bin civarında... Tempo dergisi son sayısında, bu yeni trendi inceledi.

Bir kafeniz mi var, para mı kazanmak istiyorsunuz, derdiniz kafenizin bir dolup bir boşalması mı? O zaman hiç düşünmeyin, oturtun bir falcı, kadın-erkek herkes sıraya girsin.

İstanbul’da kaç tane fal-kafe olduğu net olarak bilinmiyor. Ancak, çoğalıyorlar. Her biri en az iki falcı çalıştırıyor. Falcı dediysek, altıncı hisleri biraz kuvvetli, kişinin giyim kuşamına göre yorum yapan, ama aslında falcı olmaktan çok uzak tipler. Kahve falı müdavimleri, fal baktırmak için saatlerce kafede beklemeyi de göze alıyorlar. Her gün aynı saatte kafeye gelip, aynı falcıya kahve falı baktırmak için bekleyen bir sürü takıntılı kişi var.

FİYATLAR DEĞİŞKEN

Kahve+fal fiyatları, kafeden kafeye değişiyor. 6 ’dan başlıyor, 15 YTL’ye kadar çıkıyor. ‘Fal-kafe’ tabiri, resmi bir sıfat olmadığından ve belediyeden kafe açmak için bu şekilde izin alınmadığından, toplam fal-kafe sayısı da bilinemiyor. Ama her kafe sahibi diğer mekánlardan haberdar. Bu yüzden kaba bir hesapla Taksim’de 150, Kadıköy’de 50, Nişantaşı’nda 20, Ortaköy’de 2, Maltepe’de ve Bahçelievler’de 5’er fal-kafe olduğu iddia ediliyor.

Bu rakamın gerçekçi olup olmadığını anlamak için de Beyoğlu’nda Ayhan Işık Sokak’a ya da Kadıköy’de Bahariye Caddesi’ne bakmak yeterli. Günde en az 100 fal ziyaretçisi olduğu ileri sürülen ünlü fal-kafelerden bazıları şöyle: Melekler Kahvehanesi, Cafemsi, Kadınlar Kahvehanesi, Sembol Café, Bir İstanbul Kahvehanesi, Karınca, Angel... Bu arada, fal-kafelerin en yoğun dönemi kış ayları. Hatta sadece kışın kapılarını açık tutan, yazın kapatanlar bile var.

FALCILAR NE DİYOR

Dilek Yıldız (23) - Majestik Cafe/Beyoğlu

İnsanlara psikolog gibi yaklaşıyorum

Kahve falı bakmaya 13 yaşında başladım. Majestik Cafe’de bir yıldır çalışıyorum. İnsanların kimi çok tedirgin geliyor. Anlıyorsunuz ki ciddi bir sorunu var. O zaman biz de radikal şeyler söylemekten kaçınıyoruz. Aşırı beklentili bir kişi ya da hayatını fala bağlayan biri bizi korkutuyor. Herkese biraz psikolog gibi yaklaşıyorum. Zaten sohbetimi sevip gelen de çok.

Semih (22) - Sembol Cafe/Beyoğlu

Evlenme teklifi alıyor

İTÜ’de okuyor ve evde matematik dersi veriyorum. Üç yıldan beri fal-kafedeyim. Eğlenceli tiplerle biz de eğleniyoruz. Ama gelip kasılırsa, bizi de kasıyor. Çok beklentili insanlar bizi de daraltıyor. Benim müşterilerim arasında psikiyatrlar bile var. Gelip diyorlar ki ‘Senin yaptığın iş legal değil. Onaylamıyorum. Ama sen yine de bak.’ Bu arada bir sürü evlenme teklifi alıyorum.

Ahmet (38) - Sembol Cafe/Beyoğlu

İngilizce fal bakılır

Esas mesleğim reklamcılık. 10 yıldır falla ilgileniyorum. İnsanlarla konuşmayı seviyorum. Bir kafede falcı olarak çalışıyor olmak tam bana göre. Bakamadığım sıkıntılı insanları başka arkadaşlarıma yönlendiriyorum. Turistler arasında da sadık müşterilerim var. İngilizce fal servisi de veriyorum yani.

Ümit Abla (58) - Kehanet Cafe/Ortaköy

Randevu almak şart

Cem Boyner’le tekstil işindeydim. Politikaya atılmayı planlıyordum. Kanser oldum. Hem hastalığı yenmeye çalışırken hem de hayatı sorgularken kendimi tarotla ilgilenir buldum. 1998’den beri Ortaköy’deyim. Bana randevu alarak geliyorlar. Bana gelenler genelde çok meraklı tipler. Sıkıcı insanları ‘Bakamam’ diye geri çeviriyorum. İki gün önce bir adam geldi. Evli ve iki çocuğu var. Karısı ihanet ediyor ve ne yapacağını bilemiyordu. Ona yapması gerekeni kartlar söyledi, şimdi daha süt liman bir durumda.

Gelecek kaygısından kurtulmak istiyorlar

(Klinik Psikolog İrem Erdem Atak)

- İnsanlar neden falcılara gidiyorlar?

Fal baktıranların ortak özelliği, belirsizliğe toleranslarının çok düşük olması. Geleceğe dair kaygılardan kurtulmak için, bir anlamda gelecekten haber alma telaşındalar. Gelecekten bilgi sahibi olurlarsa, hayal kırıklığı yaşama olasılıkları azalır diye düşünüyorlar.

- Falcılar neden psikolog gibi davranıyor?

Fal baktıranlar, bu fal bakma sürecini bir terapötik görüşme gibi görebiliyorlar. Falcılar açısından bakıldığında da bu fal bakma saati bir seans. Falcının verdiği bilgiler iç rahatlatıcıysa, söylediklerinin bazıları gerçekten olduysa, falcıya bağlılık ve güven fazlalaşabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!