Kafein bağımlılarına...

Güncelleme Tarihi:

Kafein bağımlılarına...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kafein bağımlılığı denilen bir şey gerçekten de var bunu özellikle Amerika'da hissedersiniz.

Rol mu yapıyorlar bilemem ama kahvesini içmediği için sabah 10.00 civarında eli ayağı titremeye başlayan çok insan görmüşümdür Amerika'da.

Bu nedenle özellikle Starbucks gibi ‘kahve dükkanı zincirlerinin’ Seattle'dan başlayıp tüm Amerikan şehirlerini 10 yıl içinde istila etmesiyle birlikte, Amerika kahve yapma işine biraz daha fazla kafayı takmaya başladı.

Yeni ‘blend’ler, yeni ‘kokular’ keşfediliyor şu aralar hiç durmadan.

Geçen hafta dediğim gibi espresso kahvelerin en önemlisidir bence, çünkü iyi hazırlanmış bir espresso'nun tadı çok iyi bir şarap gibidir. Akıldan hiç çıkmaz zor unutursunuz o tadı.

Nasıl ki çoğunlukla Bordeaux şarabı sadece tek bir üzümden yapılmıyor, çeşitli üzümlerin harmanlanması sonucu güzel şarap elde ediliyorsa...

İyi bir espresso da sadece tek bir kahve çeşidiyle yapılmaz. Bir çok iyi kahvenin harmanlanması sonucunda espresso hazırlanır.

Espresso kahvenin tadını filtre kahveye göre daha bir belirgin halde dışarıya vurur, bu nedenle espresso hazırlanırken yapılan kahve harmanında bir tür kahvenin ağırlığının aşırı fazla olmamasına özellikle dikkat edilir.

Harmanın içinde bir çeşidin ağırlığı fazla olduğu takdirde onun özellikleri espresso içinde ön plana çıkar ve kahvenin bileşiği doğru yapılmasıyla alınabilecek tad maalesef kaybedilir.

Ancak nasıl ki bazı Bourdeaux şarapları tek bir üzüm çeşidinden elde ediliyorsa tek bir kahve çeşidine dayanılarak yapılan espressolar da vardır.

Örneğin ‘arabica’ türü kahve bunun için idealdir çünkü arabica kahve çekirdeğinde yüzde 1.1 ile yüzde 1.7 arasında değişen oranda kafein vardır.

Arabica bu özelliği nedeniyle aynı zamanda düşük kafein takıntısı bulunan Amerika'da espresso yapmakta kullanılan hemen hemen tek kahve türüdür.

Robusta kahve çekirdeğinde ise kafein oranı yetiştirildiği bölgeye göre ve yetiştirilme metoduna göre yüzde 2 ile yüzde 4,5 arasında oynar.

Bence en iyisi ikisinden bir güzel blend yaptırmak ve oranı yüzde 40 Robusta yüzde 60 arabica olarak tutmaktır. Herkesin oranı da kendine göre doğrudur ama demin dediğim gibi tek bir tadı baskın tutmayacak oranları tercih etmenizde yarar var.

Kremi espressonun ruhunu teşkil eder. Uygun krem alabilmek için kahve çekirdeğinin içinde bulunan yüzde 18 oranlık yağın hepsini nihai kahvede tutacak, bunun hazırlanış sırasında kaçmasını önleyecek iyi ve güçlü makinelere, sıcak suyu en uygun güçle kahveye fışkırtıp gereken tadı çıkartabilecek makinelere ihtiyaç vardır.

Mükemmel espresso yapacak makinelerin fiyatı ise 350 ile 400 dolar civarındadır.

Bu yatırımı yapmak istemiyorsanız iyi bir kahveciye gidin ama bu yazıda ortaya konan meseleri de iyice sormadan sakın ha espressonuzu içmeyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!