Kadınlarda kansızlık mutsuzluk nedeni

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda kansızlık mutsuzluk nedeni
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kansızlık ve hormon bozukluğu kadınları mutsuz ediyor. Doktor Kadir Savan, kansızlık sorunu olan kadınların öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurması gerektiğini söylüyor.

Kadınlarda sık rastlanan kansızlık sorunu, halsizlik, güçsüzlük, istahsızlık, çarpıntı, yol yürürken çabuk yorulma, nefes darlığı gibi sorunların yanısıra sosyal ilişkileri zedeleyebilecek sinirlilik, tolerans azlığına da yol açıyor.

Kadınların mutluluğunun hormon dengelerinin ve kan düzeylerinin normal olmasından geçtiğini belirten Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kadir Savan, ‘‘Hormon dengesizliği ve kan düzeylerinin normalin altında olması sinirlilik yapıyor ve toleransı azaltıyor’’ dedi. Doç. Dr. Savan, kadınlarda görülen kansızlığın altında rahimle ilgili başka sorunların bulunabileceği uyarısında da bulundu.

Kist hormonları etkiliyor

Kadınlarda kansızlık sorunun erkeklere göre daha sık görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Savan, adet kanamalarının, ortaya çıkış riskini artırdığını belirtti. Rahim urları, kanserleri, polipler (iyi huylu urlar), endometriozis, hiperplazi (rahim içi dokusunun aşırı gelişmesi) gibi değişiklikler, yumurtalıklarda gelişen kist ve tümörler gibi kadın organlarına mahsus hastalıklar nedeniyle hormon bozukluğu oluştuğunu vurgulayan Doç. Dr. Savan, şöyle dedi:

‘‘Hormon bozukluğuna veya rahim içindeki lezyona bağlı düzensiz ve aşırı kanamalar gelişebilir. Bunlar kansızlığa neden olur. Kansızlık şikayeti olan kadınların, kadın doğum hekimince muayene edilmesi, öncelikle rahim ve yumurtalıklarındaki patolojik durumun araştırılması, hormon düzeylerinin incelenmesi gerekir. Diğer sistemlere bağlı kansızlık ihtimalleri, daha sonra incelenmelidir. Miyom ya da kist nedeniyle oluşan kanama zamanında engellenirse şikayetler ortadan kalkar.’’

Gebelik sırasında kadınların dengeli beslenmemesi, kan yapıcı ilaçlarla takviye edilmemesinin de kansızlığa yol açtığını hatırlatan Doç. Dr. Savan, ‘‘Doğumda en az 500 gram kanama oluyor. Lohusalıkta emzirme ve beslenmenin bozulması da kadınlarda en önemli kansızlık nedeni. Özellikle sık doğum yapan kadınlarda bu sorun daha sık görülüyor’’ dedi.

Kadınlarda kansızlığın ergenlikte ortaya çıktığını anlatan Doç. Dr. Savan, özellikle ilk yıllarında beyindeki ilgili merkezlerin yeterli hormon salgılayamaması sonucu adetlerde düzensizlik meydana gelebildiğini söyledi. Kanamaların gecikebildiğini, 15-20 gün sürdüğünü belirterek, ‘‘Uzun kanamalar kansızlığa yol açar. Şikáyetler hormon takviyesiyle düzelir. Üreme çağının başlamasıyla birlikte, daha çok miyom, hiperplazi gibi rahmin anormal tümoral gelişimleri sorunu oluyor. Bunlara yönelik tıbbi tedavi yapılır. Tıbbi tedavi yanıt vermezse ameliyata girilir. Kansızlık da düzelir’’ diye konuştu.

Beslenmenize dikkat edin

Doktorlar kansızlık sorunu karşı et, süt, yoğurt, yumurta, peynir, gibi protein ve demir açısından zengin gıdalarla, dengeli beslenmesini öneriyor.

Kanser grubu hastalıklardan özellikle, lösemi, lenfoma, tiroid fonksiyon bozuklukları, böbrek hastalıkları, bağırsak paraziti de kansızlık yapabiliyor. Kansızlık, kadın hastalıkları dışında bir nedenden kaynaklanıyorsa bir hematoloğa başvurmak gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!