Güncelleme Tarihi:
Ayakkabılarda topuk çok yükseldiği zaman bir takım sıkıntılar ortaya çıktığını anlatan Doç. Dr. Köstem, “Arka bileğinin arka kompartımanına çok yük biniyor, ayak baş parmağının altına çok yük biniyor. Çok yüksek topuklu ayakkabı giymeye yönelik olarak bel çukurluğu, bel ağrıları başlıyor. Bel çukurluğu artınca yıllar içinde sırt ağrıları, boyun ağrıları ortaya çıkıyor. Bunla birlikte şekil bozukluğu da yaratıyor. Kadınlar 30'lu yaşlarda sonra bize geliyorlar. Yapılacak çok da bir şey kalmıyor” dedi.
Özellikle ayak tarağı hastalarının 10'undan 9'unun kadın olduğunun altını çizen Doç.Dr. Köstem, “Genellikle orta yaş bayanlarda oluyor. Kötü ayakkabı ve çok uzun süre terlik giymeye bağlı ayak önünde deformeler başlıyor. Topuk ağrıları da bununla paralel geliyor. Bunlar da kusurlu ve kötü ayakkabıdan oluşuyor. Sağlıksız ve tabanı kötü, ayağa uygun olmayan ayakkabılar nasırları da beraberinde getiriyor” diye konuştu.
Doç.Dr. Levent Köstem sağlıklı ayakkabının deri, tabanı kalın, topuk kısmı yumuşak, tabanın altında ayağın şekline göre tabanlık olması gerektiğinin altını çizerken, ayakkabının zaman zaman değiştirilmesini de önerdi. Doç.Dr. Köstem, “Her gün aynı ayakkabıyı giyerseniz, deforme oluyor ve sağlıklı özelliğini kaybediyor” dedi.