Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2004 02:02
Dünyaca ünlü çikolata markası Lindt'in başustası Albert Bucher, Swissotel'de düzenlenen Çikolata Festivali'nde 80 kilo çikolatadan Atatürk büstü yaptı. 15 Şubat'a kadar her gün otelde düzenlenecek toplantılarda meraklılara bilgi verip gösteriler yapacak olan Bucher, Hürriyet'e çikolatanın püf noktalarını anlattı.
‘‘Dilinizin üzerinde bir parça çikolatayı gezdirip o coşku verici tadı, o çıldırtan lezzeti, sindire sindire dişlerinizin arasında ezmek ne kadar keyif vericidir. Hatta bazıları bunu orgazm kadar güçlü bir his diye yorumlar’’ diyor çikolata ustası Albert Bucher.
Bucher, İsviçre'in dünyaca ünlü çikolata markası Lindt'in İsviçre'deki fabrikasının başustası. ‘‘Çikolata Profesörü’’ olarak tanınıyor. Çünkü 35 yıldır çikolatalarla birlikte. Ünlü şef, 15 Şubat'a kadar ülkemizde kalacak ve çeşitli kurslar verecek. Bucher, dün Swissotel'in pasta şefi Marc Pauguet ile birlikte 80 kilo çikolatadan
Atatürk büstü, 10 bin 714 adet madlen çikolatadan Galata Kulesi'nin maketini yaptı. İki usta önümüzdeki günlerde 40 kiloya eş değerde 2 bin 857 adet madlen ile Sultanahmet Camii'nin maketini yapacak. Bucher, çikolatayla ilgili sorularımızı cevapladı.
En çok hangi çikolata seviliyor?
- Genellikle en çok sütlü çikolata tercih ediliyor. Ardından bitter ve en son olarak da beyaz çikolata seviliyor.
Pralin ile çikolata arasındaki fark nedir?
- Pralinler içleri değişik aromalarla doldurulmuş ufak lezzetli çikolata parçalarıdır.
İyi çikolata nasıl anlaşılır?
- İyi çikolata, kendini önce kokusu, rengi, parlaklığı ve kadifemsi dokusuyla belli eder. Kırıldığında kenarı düz olmalı, kırılma sesi duyulmalıdır. Ağza götürüldüğünde kolay emilmeli, dil, çikolatanın üzerinde hiç pürüz hissetmemelidir. Çikolata, paketinden çıkarıldığında nefis kokusu hissedilmeli, dil ile damak arasına alınarak ağız içi sıcaklığında kendi halinde erimesi beklenmeli ve yavaşça yutulmalıdır.
Truffel nedir?
- Truffel, genellikle içinde bir veya daha fazla aromanın bir arada olduğu yuvarlak şekilli çikolatadır.
Çikolata seçiminde cinsiyet rol oynar mı?
- Kesinlikle oynar. Genellikle kadınlar sütlü çikolata, erkekler bitter çikolatayı tercih ederler.
Çikolataya en fazla yakışan içki hangisidir?
- Kahve.
Çikolata selülit veya sivilce yapar mı?
- Kesinlikle yapmaz. Çünkü içinde A, B1, C ,D ve E vitaminleri ve ek olarak potasyum, sodyum, demir ve flor bulunur.
Çikolata nasıl saklanmalı?
- Kesinlikle buzdolabına koymayın. Isıdan nemden, kokudan ve güneş ışığından uzak yerde, hava almayacak şekilde kendi ambalajı içinde muhafaza edilmelidir. 16-20 derecedeki oda sıcaklığında ve yüzde 55-60 nem ihtiva eden yerler idealdir.
Bir kişi günde ne kadar çikolata yemeli?
- 100 gramı geçmemeli. Kilolarca yenen çikolata şeker ürettiği için fayda yerine zarar getirir. Çikolata yendiğinde vücutta mutluluk hissi veren ‘‘serotonin’’ hormonu salgılanır ve içerdiği maddeler nedeniyle sakinleştirici-depresyonu önleyici etkisi vardır. Doğal antioksidanlar içermesi nedeniylede kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı bilim adamlarınca belirtilmiştir. Araştırmalara göre bir kalıp çikolata vücudun yaklaşık bir günlük yüzde 21 kalsiyum ve yüzde 12 demir ihtiyacını karşılamaktadır.
Çikolata afrodizyak mıdır?
- Kesinlikle evet.