Ezgi BAŞARAN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2006 00:00
Farklı yaşlarda, kimi aktif iş hayatında kimi evde çocuk yetiştiren kadınlar mutfak serüvenlerini birer internet güncesine dönüştürdü. Yeni tarifleri, kitapları, mutfak malzemelerini ve günlük hayatla ilgili ayrıntıları çektikleri fotoğraflar eşliğinde okuyucularıyla paylaşıyorlar.
Türkiye’den Almanya’ya, ABD’den Meksika’ya uzanan yemek blogu kardeşliği sayesinde kampanyalar düzenleniyor. Örneğin para toplayıp İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bölümü’ne çocukların kullanılacak bir cihaz aldılar. Karadeniz çiftçisine destek için, fındıklı yemek tarifleriyle bir blog (http://finduklutarifler.blogspot.com) hazırladılar. İşte, 100 civarında Türkçe yemek blogu arasından en popülerleri ve yaratıcıları.BİNNUR AKHUN (MİS KOKULU EKMEKLER)
En çok ekmek makinesi tercihim soruluyor
Binnur Akhun (35) eski bir televizyoncu. İzmir’de Ege Üniversitesi’nde Radyo TV lisansı ve Dokuz Eylül’de
Sinema TV yüksek lisansı yaptı. Çalışma hayatına kızının doğumundan sonra ara verdi, şimdi İzmit’te yaşıyor. Mis Kokulu Ekmekler blogunu bir yıl önce açtı. Blogunu güncelleme sıklığı ekmek pişirme zamanlamasıyla doğru orantılı. Okuyucularından ekmek tarifleriyle ilgili birçok öneri alıyor. Ona en çok sorulan soru: Hangi ekmek yapma makinesini alayım? Bloguna kızı Nehir’i anlattığı ve resimlerini yayınladığı komik bir bölüm de eklemiş.
ekmekkokusu.blogspot.comMİRACE TAŞÇI (EV CİNİ)
Blogum Harry Potter’daki sanal uşaklar gibi
Ankaralı Mirace Taşçı, iki yıl önce, internette bir yemek kitabı ararken blog kurmaya karar verdi. "Tesadüfen 101 Cookbooks
sitesine girmiştim. Kütüphanedeki yemek kitaplarının sayısı 100’e ulaştığında kitap almayı bırakıp, yemek yapmaya başlamanın zamanı gelmiştir, yazıyordu sitede. Aynı hızla kitap almaya devam edersem 100’e çabuk ulaşacaktım. Önceden önlem alıp, öğrendiklerimi paylaşmaya karar verdim." Blog tasarımını kendi yapmış. Birbirinden güzel yemek fotoğraflarını da o çekiyor: "Her gün uğramaktan zevk alınacak, sıcacık bir kafe gibi olmasını istedim blogun. İsim seçmek gerekince aklıma Harry Potter’ın büyücüler dünyasında, her işi mükemmel şekilde, hiç görünmeden yapan ev cinleri geldi. Blog bir çeşit sanal uşak olacaktı. İsmini evcini koydum. 2004 Eylül’ünde ilk çorba tarifiyle başladım, genişleyerek devam ediyor."
www.evcini.comHATİCE ÖZDEMİR (PORTAKAL AĞACI)
Yemek bloglarına ilham kaynağı oldu
26 yaşındaki Hatice Özdemir, Boğaziçi Edebiyat mezunu. Evli ve bir bilgisayar şirketinde çalışıyor. Türkiye’deki yemek blogcularının ilki. Hatta birçok kişi ona özenerek bu işe başlamış. Sitenin beğenilmesinde annesi ve ablasının tariflerinin payı büyük.
portakalagaci.comSİBEL SÜSLÜ (SİBEL’İN KAHVESİ)
Aramızda komşuluk ilişkisi var
İzmir’de yaşayan Sibel Süslü (29) blogunu bir yıl önce kurdu. Daha önce mutfak maceralarını üyesi olduğu e-posta grubunda anlatıyordu. Bir gün internette
yemek tarifi ararken rastladığı Portakal Ağacı adlı yemek bloguna bayıldı ve aynısını yapmaya karar verdi. Süslü özel bir şirkette genel müdür asistanı. Yine de blogu haftada en az üç kez güncelliyor: "Beni okuyarak güne başlayan ya da yazılarımla moralini düzeltenler olduğunu, yazmadığımda endişelendiklerini biliyorum. Zaten yazmak bana da çok iyi geliyor." Diğer yemek blogcularıyla dost oluyor: "Biz blogçular komşu gibiyiz, birbirimize sabah kahvesine, akşam çayına gideriz! Yani birbirimizin bloglarını ziyaret eder, yorum yazar, mail ile kısa sohbetler yaparız." diyor.
sibelinkahvesi.blogspot.comMİNE X (TEATIME)
Amerika’da beyaz peyniri özleyene tarif gönderdik
Almanya’da yaşayan Mine Hanım’a yemekle ilgili her şeyi sorun, ama soyadını sormayın. Kimliğini açıklamamaya kararlı. "Türk yemeklerini Almanlara anlatmak istiyordum. Hani evimizin mutfağından çıkan; kebap, döner ve konserve yaprak sarmasından farklı yemekler: Kabak böreği, güllaç, zeytinyağlı pırasa gibi. Almanca yazmaya başladım. Sonra Türkçe bölüm açtım. Alman mutfağından beğendiğim tarifleri ekliyorum." Blog yazarlığının en sevdiği yanı aynı hobiyi paylaşanlarla iletişim kurmak. "Örneğin Meksika mutfağını merak ediyorsunuz, Meksika’da yaşayan Türk blogcu sorularınızı yanıtlayıveriyor. ABD’de yaşıyorsunuz, beyaz peyniri özlediniz. Bir blogcu peynir tarifini, malzemelerin nereden alacağını gönderiyor."
www.teatime-blog.com/turkceBURCU GENÇOĞLU (PASTACI)
Çocukken pastacı olacağım derdim
Pastacı’nın kurucusu Burcu Gençoğlu (28) iktisat mezunu. 5-6 yıl önce özel sektörde haftada altı gün çalışıyordu. Kızı Yağmur doğunca işini bıraktı. Şimdi bir kamu okulunda İngilizce öğretmeni; bir de blog yazıyor. "Dört yaşındayken halamın, ’şu anda en çok nerede olmak istersin, büyüyünce ne olacaksın’ sorusuna şu cevabı vermişim: Çikolata fabrikasındaki en büyük çikolata kazanının içinde olmak isterdim. Büyüyünce pastacı olacağım." Zaten blog hazırlamaya, internette pasta tarifi ararken karar vermiş.
pastaci.blogspot.comHANİFE İÇÖZ (HANİFE’DEN TARİFLER)
Aslında ev işlerini hiç sevmezdim
Toronto’da yaşayan Hanife İçöz (32) 2005 Mart’ından beri blog yazıyor. Aslında o ev işlerini değil, yemek kitaplarını karıştırmayı, yemek programlarını izlemeyi severdi. Ne zaman ki anne oldu, evde oturmaya başladı, yemek yapmaya, tarif denemeye başladı. Sonra oğlu Ege için bir blog kurdu. Onun için yaptığı yemekleri anlatıyordu. Sonra baktı ki başka tarifler de geliyor aklına, Hanife’den Tarifler adlı başka bir blog kurdu.
www.hanifedentarifler.blogspot.comASLI ALTUNDAL (ZEYTİNAĞACI)
Bu blogda çorba da pasta da zeytinyağıyla
Aslı Altan Altundal, 10 yıl önce ODTÜ’de master yaparken iyi bir internet kullanıcısı oldu, sonra blog kavramıyla tanıştı. Zeytinyağına hep çok düşkündü. İki yıl önce kurduğu blogunda tamamıyla zeytinyağı kullanarak hazırladığı yiyeceklere yer veriyor. Bahçesinde yetiştirdiği sebzelerden bahsetmeyi de seviyor. Bir lisede İngilizce öğretmeni. 6-7 saat işte. Ama günün geri kalanı evine, çocuklarına ve bloguna ait.
www.zeytinagaci.blogspot.com