Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2009 00:00
Ad ve soyadının baş harflerini verdiği puro markası CAO ile sadece ABD’de yılda 350 milyon adet puro sattığı için adı “Puro Kralı Türk”e çıktı. İstanbul Modalı Cano Özgener, ürünlerini tanıtmak amacıyla İstanbul’da. Dünyanın üçüncü büyük üreticisi unvanına sahip Özgener’e göre, son yıllarda puro içen kadın sayısında artış var. Çünkü rejim dönemlerinde yemek üstü tatlının koltuğuna vanilyalı ve ballı aromalı puro oturmuş. Bu bilgiler puro meraklılarına. Şunu da hatırlatalım. Haftaya bugün “dumansız hayat” başlıyor, yasak yerde tütün içme/içirmenin cezası da hiç hafif değil. Bizden söylemesi...
Cano Özgener 72 yaşında bir “delikanlı”. Zindeliğini, “Kalite ayrıntılarda gizlidir” prensibiyle çalışmasına bağlıyor. Sigara bile içmeyen biri olarak gittiği ABD’de puroyla tanışmasını ise şöyle anlatıyor:
“Columbia Üniversitesi’nde asistanlığını yaptığım Profesör Theodore Baumeister puro tutkunuydu. Puronun dumanına değil ama kokusuna kısa sürede aşık oldum. Bu aşk beni denemeye itti. Bir gün profesörden tek bir puro istedim. İçeceğimi duyunca çok şaşırdı. Çekmecesinden ‘Bolivar’ etiketli bir puro çıkarttı. Keyifle yaktım. Bir, iki, üç derken dördüncü çekişte dumandan boğulacak gibi oldum. Meğer sertliği ile bilinen bir puroymuş. İkinci denemeyi aklımdan bile geçirmedim. Aylar sonra profesörle sohbetimizde söz puroya geldi. ‘İçer misin?’ dedi. Cazibesine dayanamayınca tek şart koştum: Yumuşak içimli bir puro. ‘Romeo ve Juliet’i uzattı. Yakış o yakış; 47 yıl oldu.”
İŞE PİPOYLA BAŞLADIM
Makina mühendisi olarak gittiği ABD’de kimya devi Dupont’ta çalışmaya başlayan Özgener’in kaderini piposuna tütün almak için girdiği dükkan satıcısı değiştirmiş. Satıcı, elindeki lületaşı pipoya hayran kalınca Özgener hemen Türkiye ile bağlantıya geçmiş. Kayınbiraderi aracılığıyla Eskişehir’den getirttiği lületaşı pipoların müşterisi artınca mühendisliği bırakan Özgener ticarete başlamış. 1992’de pipo popülerliğini yitirene kadar sürmüş bu ticaret. Puro piyasasına girişi ise bundan sonra başlıyor.
Kiraz ve ceviz ağaçlarından puro kutuları üretmiş önce. “Quesada Manuel” purosunun marka haklarını aldıktan sonra yaşadıklarını ise şöyle anlatıyor Özgener:
“Merkezi Nashville’de olan şirketimizle uzun süre faaliyette bulunmadım. 1997’de iki Kübalı arkadaşımın yardımıyla Latin Amerika ülkelerinden Nikaragua, Honduras ve Dominik Cumhuriyeti’nde puro atölyeleri açtım. Şirket gitgide büyüdü. CAO, dünyanın en iyi puroları arasında gösterilir oldu.”
Üretimde miktardan çok kaliteye önem verdikleri için, aylık üretimde 100 bin puroyu geçirmediklerini ifade eden Özgener, CAO’yu iki yıl önce Avrupalı puro devi Scandinavian Tobacco Group’a sattıklarını anlatırken ekliyor:
“Oğlum Murat hâlâ CAO şirketinin başkanlık görevini yürütüyor, ben de onursal başkanı ve başdanışmanıyım.”
BO DEREK PURO İÇİNCE...
Tüketimde yüzde 3’lük orana sahip olan kadınlar son yıllarda bu oranı yüzde 5’e çıkardı. Oranın artışında Hollywood yıldızları Bo Derek, Sharon Stone, Demi Moore, Madonna ve Linda Evangelista gibi ünlülerin puro içmesinin etkili olduğu belirtiliyor.
NASIL İÇİLİR? NASIL KESİLİR?
Puro içerken etiketi göstermek kabalık sayılır ama söküp çıkartmak puroya zarar verebilir. Çünkü el sarımı puronun üzerine yapıştırılan etiketinin yaprağa yapışmış olma olasılığı vardır. Puronun üçte biri içilmeden bant çıkarılmamalıdır.
Puronun kapalı olan üst tarafını kesme şekli dumanın çekim kalitesini, aromasını belirler.
Puro özel kibrit ya da kokusuz çakmaklarla birkaç santimetre uzaklıktan kısa alevle yakılır. Asla benzinli çakmak kullanmayın. Bu çakmaklar, puronun içine aroma bozan bir buhar yayar.
Yakarken döndürmek gerekir. Yakma işlemi sırasında da puronun her tarafının aynı seviyede yanması gereklidir. Bir tarafı diğer taraflara oranla daha çabuk yanıyorsa iyi sarılamamış, tütünü de iyi harmanlanmamış işaretini verir.
“SOPRANO” İÇİN ÖZEL PURO
CAO, tüm dünyada büyük yankı uyandıran “Soprano” dizisi için aynı isimle özel puro çıkarttı. Dizinin başrol oyuncusu Tony Soprano’yu oynayan James Gandolfini için de özel puro üretiyorlar. CAO purolarının en pahalısı 20, en ucuzu 5 dolar. CAO, Amerikan hokey ligi NHL, NBA All-Star maçları, HBO Golden Globe ödül törenleri, Fox Sports bowling yarışmaları puro partilerinin sponsorluğunu yürütüyor.
İYİ PURO NASIL ANLAŞILIR?
Puroyu elinize alınca ilk bakacağınız yer etiketi olmalı. Sonra dedektif gibi incelemeye başlayın. Üst yapraklar çok önemli. Bu yapraklarda çizik, bere, delik var mı? İyi bakın. Kokusu nasıl? Ona bakın. Yanacak olan uç kısmını koklayın. Buram, buram tütün kokması gerekir. Tütün kokmuyorsa onu içmek felakettir. Puro genellikle içilecek olan ucundan V şeklinde ya da yuvarlak olarak kesilir. Bazıları giyotinle keser, bazıları da Western filmlerindeki gibi dişleri ile koparır. Kestikten sonra yakmadan önce ağzınıza götürüp dumanın geçebilmesi için yeterli geçirgenliğin olup olmadığını kontrol edin. Çekişte bir problem varsa işiniz zor. Bu arada puroyu test etmenin bir başka yolu da baş ve işaret parmaklarınızın arasına alıp kulağınıza götürmektir. Puroyu biraz sıkın. Çıtırdamıyorsa iyi saklanmış demektir.