Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2004 01:02
Kalp hastalıklarının belirtileri ve bu hastalıkların tedavisi gibi konularda kadın- erkek ayrımının yapılması zorunlu. Amerikalı kalp uzmanı Dr. Susan Gilbert’in kadın kalbine ilişkin araştırmalarının önemli bölümlerini sizlere aktaracağız. Kadın kalbini yakından tanıyıp onun sağlığını korumak için gerekeni yapmaya ne dersiniz?
İlginç ama gerçek: Kadınlar kabul etmek istemese de kalp hastalıkları, kadın ölümleri nedenlerinde, ilk sırada yer alıyor. Yani kadınların ‘hassas kalpli’ olduğunu söylemek, her açıdan mümkün. Kalplerine özel ilgi göstermeleri, onları hem mutlu, hem sağlıklı yapacaktır.
Kalp hastalıkları denilince, genellikle erkekler akla gelir. Özellikle orta yaşı geçen bir erkeğin kalp krizi geçirmesinden korkulur. Evin erkeğine kalbine dikkat etmesi için uyarılar yapılırken, aynı yaşlardaki eşinin bir kalp sorunuyla karşı karşıya kalabileceği düşünülmezdi.
Kalp sorunlarına ilişkin çalışmalarda kadın-erkek ayırımının uygulanmasına bir kaç yıl önce başlandı.Bu arada sağlık örgütleri dünyada kadın ölümlerinin büyük bir çoğunluğunun kalp sorunlarından kaynaklandığı açıklanınca, kadın dünyasında kısa bir şaşkınlık dönemi yaşandı.
Yaşı elliyi geçen kadınlara sağlıklarını tehdit eden en önemli hastalığın hangisi olduğu sorulduğunda, hiç düşünmeden ‘Kanser’ cevabını veriyorlardı. Özellikle meme ve rahim kanserleri, kadınların korkulu rüyasıydı. Ancak sağlık kuruluşlarının çalışmaları sonucunda, acı gerçek ortaya çıktı.
Kadın ölümlerinin nedenleri arasında kalp hastalıkları birinci sırada yer alıyordu. Hatta, tahmin edilenin aksine, kalplerine yenik düşen erkeklerin sayısı, kadınlarınkinden azdı.
KOLESTEROL TARAMASI YAPTIRILMALI
Kadın ve erkek kalbinin yapısında bir farklılık yok. Sadece kadının fizyolojik özellikleri, kalbinin çalışmasında, sorunlar yaratmasında farklılıklar gösteriyor. Günümüzün dünyasında, artık klasik kalp krizi belirtilerini bilmeyen kişi yok denecek kadar az olabilir.
Ancak büyük bir çoğunluk, kadınlardaki kriz belirtilerinin erkeklerdekilerden farklı olabileceğine ihtimal vermeyecektir. Kalp krizinin kısa sürede belirlenmesi, hayat kurtarmak bakımından büyük önem taşıyor.
Cedars-Sınai Tıp merkezi’nde görevli kalp uzmanı Dr. Bairey Merz, özellikle kadınların kalp hastalıklarına karşı korunmak için almaları gereken önlemleri şöyle belirledi:
18 yaşını geçen her kadın, yılda bir kez kan basıncını ölçtürmeli. 45 yaşını geçen her kadın, yılda bir kez kolesterol ve kan şekeri taraması yaptırmalı. Ailede kalp sorunu yaşamış olanlar varsa, bu tetkikler daha sık aaralarla uygulanmalı.
Kalp krizi belirtilerinin kadınlarda ve erkeklerde farklı olabileceği unutulmamalı. Ancak bazı belirtilerin de kadın-erkek ayırımı gözetmeden ortaya çıktığını da kabul etmek gerekir.
Kalp krizinin klasik belirtileri, göğüste sıkışma ve ağrı ya da göğüste ağır baskı hissetmek, soluk kesilmesi, terleme, göğüste daralma, omuzlara boyuna ya da kola yayılan ağrı.
Kadınlara özel kalp krizi habercileri
Göğüs ağrısı, sırta da vurabilir. Kollardan birinde ya da ikisinde birden derinden gelen ve zonklamayı andıran ağrılar.
Soluksuz kalmak. Uyandığınız zaman soluk almakta zorlanmak.
Hiçbir nedeni yokken yapış yapış terlemek
Göz kararması-birden başlayan baş dönmesi ve bazen yarı baygınlık hali
Sürekli endişelenmek-nedeni olmadan sık sık sinirlenmek ve ölüm korkusu
Ödem. Ayak bileklerinde ve baldırların alt kısımlarında şişkinlikler, vücudun su tutması
Kalp atışlarında hızlanma, çarpıntı
Bulantı. Gastrit belirtileri
Vücutta ağırlaşma hissetmek, memelerin arasındaki bölgede, sol kola veya omuza doğru yayılan bir ağrı.
Ben kadınım kalbim ağrımaz
Bugüne kadar binlerce kadının katılımıyla yapılan araştırmalar acı bir gerçeği ortaya çıkardı: Kadınlar kalp hastalıklarını kendilerine yakıştırmıyorlar! Bir araştırmada kadınların yüzde 46’sı, meme kanserine yakalanmaktan korktuğunu belirtti.
Aynı araştırmada kalp hastalığına yakalanma korkusunu dile getiren kadınların oranı yüzde 4. Oysa, tıp dünyası kadınları, kalp hastalıklarının ölümcül sonuçlarına karşı uyarmaya devam ediyorlar. Kalp sorunları zamanında teşhis edilirse, hastalıktan kurtulma ihtimali çok yüksek.
Ancak kadınlar, büyük bir inatla ve ısrarla, kanser korkusu içinde yaşayıp, kalp sağlığını ihmal ediyorlar. Bu arada dünyadaki pek çok sağlık kuruluşu, kadınlarda kalp hastalıklarının kesin belirtilerini saptamak için çalışmaları sürdürüyor.
Ve de dünya kadınları her fırsatta kalp krizi tehlikesine karşı uyarılıyorlar. Önümüzdeki dönemlerde, kadınlar arasında kalp hastalığından ölümlerin büyük ölçüde azalacağı tahmin ediliyor.
Korkmayın neler yapabilirsiniz öğrenin
Kadın ölümlerinde, kalp hastalıklarının birinci sırada yer aldığını öğrendikten sonra, hemen elinizi kalbinize götürüp ‘Eyvah ben öleceğim’ diye yersiz bir korkuya kapılmayın. Eğer zamanında önlem alınırsa, doktor kontrolleri ihmal edilmezse, bu hastalıklardan kurtulma ihtimali çok yüksek.
Günümüzde kalp hastalıklarından ölen kadınların sayısının fazla olmasında, hastalığın zamanında teşhis edilmemesi ve tedavinin gecikmesi önemli rol oynuyor.
Kalbinizi korumak için neler yapabileceğinizi sıralayalım:
Doktora göründüğünüz zamanlar mutlaka bir kalp kontrolü yaptırın. Zihninizi kurcalayan endişeleri, doktorunuzla paylaşın.
Ailede kalp hastalarının bulunması, kandaki kolesterol oranının yüksek olması, kıan şekerinin yükselmesi, sigara içme alışkanlığı, kilo problemi, stres ve aşırı hareketsizlik gibi risk faktörlerini doktorunuzla görüşüp, onun tavsiyelerini uygulayın.
Doktorunuzun önerdiği ilaçları nasıl ve ne kadar süre kullanmanız gerektiğini öğrenin.
Beslenmenize ve günlük yaşantınıza dikkat edin. Doymuş yağ içeren yiyeceklerden uzak durun. Her gün mutlaka meyve ve sebze yiyin.
Sigara içmeyin. Eğer sigara içiyorsanız, yarından tezi yok hemen bu alışkanlığa son verin
İlk belirtiyi hissettiğiniz zaman hiç vakit kaybetmeden bir aspirin alın.
Aşırı kilolu olmamaya gayret edin. Stresten ve kilolardan kurtulmak için vücut egzersizleri uygulayın. Ama önce bir doktora görünüp onun tavsiyesini almak koşuluyla.
Yazan: Dr. Susan Gilbert
Derleyen: Azize Bergin
YARIN: KADIN KALBİ SIR VERMEZ