Kadıköy’ün altında köstebekler dolaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadıköy’ün altında köstebekler dolaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2007 00:00

2009 Şubatı’nda açıldığında 21.5 kilometrelik iki ayrı tüneliyle İstanbul’un en uzun metrosu unvanını alacak. Kadıköy-Kartal arasındaki yolculuğu 15 dakikaya indirecek. İki yıldır zemin sağlamlaştırma çalışmaları yürütülen Kadıköy-Kartal Metrosu’nun tünelleri ilk kez Hürriyet’e açıldı. D-100 (E-5) karayolunun 30 metre derinliğinde Köstebek adı verilen dev tünel açma makinesinin kaya bloklarını nasıl çakıl taşlarına çevirdiğine tanık olduk. Tünellerdeki çalışmayı fotoğrafladık.

Metro çalışmaları yerin altında 24 saat devam ediyor. Tünelin Kozyatağı İstasyonu şantiyesinde bize verilen brifingin ardından yerin 30 metre altına asansörlerle indik, gidiş ve geliş olması için yan yana kazılan tünelleri adım, adım gezip inceledik.

11 Şubat 2005’te temeli atılan metroda, geçen sürede zemin iyileştirme çalışması yapıldı. Ardından tünel kazma aşamasına geçildi. Şu anda D-100 (eski E-5) Karayolu’nun ve Kadıköy İskele Meydanı’nın altı köstebek yuvası gibi. 16 ayrı noktada toprağın 30 metre altında toplam 2.5 kilometrelik kazı yapıldı.
/images/100/0x0/55eb559bf018fbb8f8ba98ec


İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk ile birlikte geziyoruz tünelleri. Öztürk, Kartal ve Kadıköy arasında günde yaklaşık bir buçuk milyon kişinin toplu taşıma sistemini kullandığını, bunun müthiş bir trafik yükü oluşturduğunu anlatıyor. Bu iki merkezi birbirine bağlamak için minibüs, İETT ve halk otobüsü filosu günde 22 bin sefer yapıyor. Üç yıl sonra bu rakamın 31 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Trafik sıkışıklığı ve otopark ihtiyacını da düşünürseniz tam bir cinnet tablosu. İçinde yürüdüğümüz tüneller, işte bu cinnet tablosunu ortadan kaldıracak ya da en azından hafifletecek. Metroyla tek yönde saatte 35 bin, günde toplam 800 bin yolcu taşınacak. Trafik yükü yüzde 70 hafifleyecek.

Mehmet Öztürk hesap adamı: Tünelleri gezerken bir yandan rakamları sıralıyor. Klasik bürokrat üslubuyla, ödenek yetersizliğinden yakınmak yerine kárlı bir yatırım yapıldığını, finansman problemi yaşanmadığını anlatıyor heyecanla: "Metro inşaatını dolar 1.6 YTL’yken ihaleye çıkarttık, kur 1.4 YTL’ye düştü, büyük kár elde ettik. Sonbaharda vagon ihalesine çıkacağız. Hiç finansman sıkıntımız yok, olmayacak da."
/images/100/0x0/55eb559bf018fbb8f8ba98ee


UZMANLARIN RAPORUYLAYERALTINA ALINDI

Metronun, Kadıköy-Acıbadem arasının yeraltından, Acıbadem-Kartal güzergahının ise yer üstünden geçmesi yıllar önce planlanmıştı. Çalışmalar başladıktan sonra İTÜ uzmanları bir rapor hazırladı. Şehirdeki gelişmeler ışığında metronun tamamen yeraltına alınması gerektiği ortaya çıktı. Bu sayede kamulaştırma bedeli ödemeye, projedeki köprülü kavşaklara, üstgeçitlere de gerek kalmadı. Şimdi 550 milyon dolara tüm projenin tamamlanması bekleniyor. Metro inşaatını Yapı Merkezi, Doğuş, Yüksel, Yenigün Belen İnşaat’ın oluşturduğu Anadoluray Ortak Girişimi yürütüyor.

Metro hattında 16 istasyon bulunacak. Hattın ilk istasyonu Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nin hemen ardında, Rıhtım Caddesi’yle Damga Sokak arasında kalan bölgede inşa edilecek. Kadıköy Belediye Başkanlığı ile Vergi Dairesi’nin altındaki istasyonun platform seviyesi tamamen delme tünel olarak inşa edilecek. İstasyonun rayları, deniz seviyesinin 32 metre altında olacak.

KARTAL’I ATATÜRK HAVALİMANI’NA BAĞLAYACAK

Sistem, Kartal yönünden Kadıköy’e gelip, Avrupa Yakası’na gidecek yolculara deniz ulaşım araçları ya da Marmaray hattına rahatça geçme olanağı sunacak. Boğaziçi’nin iki yakasını birbirine bağlayacak Tüp Geçit Projesi tamamlandığında Kartal’dan Maslak’a, Bağcılar’a, Yenikapı’ya ve Atatürk Havalimanı’na raylı sistemle kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak. Bu bağlantılar Kadıköy Ayrılıkçeşmesi durağında gerçekleşecek.
/images/100/0x0/55eb559bf018fbb8f8ba98f0


Metro çalışmaları kapsamında halen Ayrılıkçeşmesi, Acıbadem ve Küçükyalı, Yenisahra, Kozyatağı ve PTT Hastanesi yanında tünel şaftlarının kazısı yapılıyor. İstasyon inşaatı için zemin iyileştirme çalışmalarına devam ediliyor.

70 BİN 199 TON DEMİR KULLANILACAK

İstanbul’un en uzun metrosunun yapımında 520 bin metreküp beton, 70 bin 199 ton demir kullanılacak ve 5 milyon 400 bin metreküp kazı yapılacak. Tünel kazısını yürüten Yüksel Proje Müdürü Mehmet Çilingir şimdilik kazının günde bir metre ilerlediğini, hızın önümüzdeki aydan itibaren 10 kat artacağını söylüyor: "Yumuşak zeminde çalışacak TBM ve sert zeminde çalışacak IPB adlı iki yeni tünel açma makinesinin siparişleri verildi. Önümüzdeki ay tünele indirilecekler. Her iki makine kazarken, bir yandan da beton döküyor. Bu sayede kazı hızımız günde 10 metreye çıkacak.

16 İSTASYON VAR
/images/100/0x0/55eb559bf018fbb8f8ba98f2

Kadıköy İstasyonu, İbrahim Ağa İstasyonu, Acıbadem İstasyonu, Ünalan Mahallesi İstasyonu, Göztepe İstasyonu, Yenisahra İstasyonu, Kozyatağı İstasyonu, Bostancı İstasyonu, Küçükyalı İstasyonu, Altayçeşme İstasyonu, Maltepe İstasyonu, Gülsuyu İstasyonu, Cevizli İstasyonu, Hastane İstasyonu, Soğanlık İstasyonu ve Kartal İstasyonu.

KÖSTEBEK NEDİR?

Köstebek bir delme makinesi. Üzerinde, sanayi elması olarak tanımlanan karbonla sertleştirilmiş 200 adet çelik topuz var. Bunlar döner başlık halinde çalışıyor. Orta sertlikte ve yumuşak kayalıkları delmeye yarıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!