Kaçış yok kurtuluş var

Güncelleme Tarihi:

Kaçış yok kurtuluş var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2007 00:00

Yaşamının bir döneminde herkesin yolu en az bir kez akneyle kesişir. Ara sıra rastlaşmakla idare edilir de, akneyle birlikte yaşamak keyif bozucu doğrusu. Baş etmede en önemli kozlardan biri temizlik. Uzmanlar, sabah ve akşam düzenli olarak sülfür bazlı medikal bir sabun veya temizleyici kullanılmasını öneriyor.

Makyaj, hiçbir artık bırakmadan çok iyi temizlenmeli. Yüzü sert ovuşturarak yıkamak ve aynı şekilde kurutmayla yapılan küçük travmalar ileri dönemde akneyi artırır. Saçlar ise her gün, ama tek şampuanla-mayla yıkanmalı.

ABD Dermatoloji Derneği’nin verilerine göre 12-24 yaşlarındaki gençlerin yüzde 85’inde çeşitli derecelerde akne var. Her dört akneliden birinde mutlaka iz kalıyor. Yaşın ilerlemesi bazen kurtulmak için yetmiyor da. Yine her dört kişiden biri akneyle yaşıyor. Kadınlarda en sık 14-17, erkekte ise 16-19 yaşlarında görülüyor. Tedavi edilebildiği halde, birçok kişi akneli yaşamayı sürdürüyor.

Akne çoğunlukla yüz, boyun, sırt, göğüs, omuzlar ve bazen kalçalarda genellikle de yağlı bölgelerde görülür. Clinica Milano Biyokimya ve Medikal Estetik Uzmanı Dr. Ayşegül Çoruhlu, tedavi seçeneklerinin aknenin türü, şiddeti, nedeni, bıraktığı iz miktarı ve diğer sağlık sorunlarına bakılarak karar verildiğini söylüyor. Özel kremler, ağızdan alınan ilaçlar ve hormonal tedavi denenebiliyor. Peeling, lazer ve radio frekansı gibi medikal estetik yöntemler de kullanılıyor.
DOĞRU KOZMETİK KULLANIN

Akne sorunu yaşayanlara makyajı yasaklamak haksızlık. Ancak kullanacakları kozmetikleri seçerken özen göstermeliler. Sorunlarını artırabilecek ürünleri tanımalı ve uzak durmaları gerek. Dr. Çoruhlu, "Problemi olanlar gözenek tıkamayan (non-comodogenic), yağsız (oil free), parfümsüz (fragnance free) tabirlerini ezberlemeli ve kullandıkları tüm ürünlerde bu ibareleri aramalı" diyor.

Makyaj ürünlerini seçerken bunlara mutlaka dikkat edin: Eski, kullanım süresi dolanları sürmeyin; su bazlı ürünler seçin; dermatoloğunuzun önereceği fondöten ve pudra kapatıcıları tercih edin. Ve bir hatırlatma: Makyajı abartmayın!

BUNLARI UNUTMAYIN

á Evde ayrı havlu kullanın. Yastık kılıfınızı sık değiştirin. Yatarken saçınızı yüzünüze gelmeyecek şekilde toplayın.

á Gün boyunca elinizi yüzünüze değdirmemeye, aknelerinizle oynamamaya çalışın.

á Doktorunuz önermediği sürece kendiniz peeling yapmayın. Kurularken yüzünüzü ovalamayın.

á Kahve içmeyin ve sigara kullanmayın.

á Az karbonhidratlı yiyecekler tüketin. Şekeri ve buğday ekmeğini azaltın.

á Yaşınız 18 üzerindeyse aşırı süt ve süt tüketimini sınırlayın. Kalsiyum için brokoli yiyin. Mümkünse soya sütü için.

á Sebze tüketimini artırın. Domates, havuç, yeşil yapraklı sebzeler ve enginar size göre.

á Balık eti tüketin. Somon uygun bir seçenek.

á Meyvelerden siyah üzüm (çekirdeklerini de çiğneyerek), yaban mersini, çilek ve böğürtlen yiyin.

á Az miktarda ceviz tüketin. Sandığınızın aksine akneye faydası var. Diğer kuruyemişlerden kaçının.

á Zeytinyağını tercih edin, kızartmalardan uzak durun.

á Zerdeçal kullanın.

á Evde bal maskesi yapabilirsiniz. Bakterileri azaltır. Ancak çok iyi temizleyin.

á Güneşten korunun. Uzun dönemde daha çok iz kalmasına neden olur.

á Solaryumu unutun!

á Vücudunuzda akne varsa hafif giysiler giyin. Yünlü ve sentetik gibi tahriş edici kumaşlardan kaçının. Akne bulunan bölgeler ile temas eden iç çamaşırlarınızı ve giysilerinizi çok temiz tutun.

Yıllar akne izlerini belirginleştirebiliyor

Aknenin iz bırakması kábus. Akne izleri, zedelenmiş cildin kendini tamir edememesi halinde gelişir. Vücut, akne oluşturan fazla yağ salgısı, ölü hücreler ve bakterilerle savaşmak için enflamasyon denilen bir mücadele verir. Bu savaş sırasında derinin o bölgesindeki kollajen miktarının azalması sonucunda iz kalır. Akne izi, kişiden kişiye göre değişir, çünkü bazı insanların cilt tamir mekanizmaları daha az çalışır. Akne problemi bitse bile, yaş ilerledikçe yaşlanmayla azalan kollajen yüzünden bu izler daha da belirginleşebilir.

Akne izlerine yönelik çeşitli tedavi seçenekleri var. Preparatlar, hafif peelingler, lazer ve ışık cihazları, dermabrazyon gibi yöntemler kullanılıyor. Ağır akne izleri olanlara lazerle cilt yüzeyini soyma da uygulanabiliyor. Son teknoloji ise radyo frekansıyla kollajen yenileme, cilt ve gözenekleri sıkılaştırma.

Erkeklere özel öneriler

á Sık sık tıraş olun. Kıllar, akne iltihabının artmasına neden olabiliyor.

á Duş ya da duştan hemen sonraki dakikalar, cilde hasar vermeden tıraş olmak için uygun. Çünkü sakallar yumuşuyor. Jileti sakalların büyüdüğü yönde kullanın.

á Hijyene özen gösterin. Özellikle terlediğinizde. Terlemenin ardından mutlaka yüzünüzü yıkayın.

á Akne tedavisinde kullanılan bazı ilaçların erkeklere özel formülleri var. Bunlar daha iyi sonuç verebilir.

á Tıraş sonra kullandığınız ürünler parfüm içermemeli. Akneli cilt bunlardaki alkole karşı duyarlı.

á Akne kremlerinde az miktarda bulunan alkol, cildin pul pul dökülmesine ve kurumaya neden olabilir. Alkolsüz tonikleri tercih edin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!