Kaçırılan küçük kızın dramı

Güncelleme Tarihi:

Kaçırılan küçük kızın dramı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2004 00:49

John Cresy (Denzel Washington) CIA’da bulaştığı kirli işlerin vicdan azabıyla alkol bağımlısı olmuş, özel hayatında büyük sorunlar yaşayan eski bir ajandır. Yakın dostu Rayburn, John’un toparlanması ve bir işe kavuşması için ona bir iş bulur: Meksikalı zengin bir işadamının Pita adlı dokuz yaşındaki kızının korumalığını yapacaktır. Sevme yeteneğini bile kaybetmiş olan John, Pita’nın yardımıyla yaşama sevincini tekrar kazanır. Ama kötü adamlar devreye girer ve fidye almak için Pita’yı kaçırırlar...

A.J. Quinnell’ın aynı adlı kitabından uyarlanan ‘Gazap Ateşi’nin yönetmenliğini, Top Gun, Yıldırım Günleri, Spy Game gibi başarılı aksiyon filmlerinden tanıdığımız Tony Scott üstlenmiş. Başrolde Oscar ödüllü oyuncu Denzel Washington’ı görüyoruz. Ona, ‘I am Sam’ filminde herkesi gözyaşına boğan ve son olarak ‘The Cat in The Hat’ filminde izlediğimiz 10 yaşındaki Dakota Fanning eşlik ediyor.

Filmin esinlendiği romanda, olaylar İtalya’da geçiyor. Ama İtalya’da artık mafyanın eskisi kadar güçlü olmadığına karar veren filmin yapımcıları, olayları başka bir ülkeye taşımış. Adam kaçırma olaylarında dünya üçüncüsü olan Meksika... Tabii Meksika hükümetinin bu karardan pek memnun kaldığı söylenemez. Çünkü, adam fidyeciliğin bir sektör haline geldiği, mafya kurallarının hüküm sürdüğü Mexico City’nin balta girmemiş varoşlarını perdeye taşıyan Gazap Ateşi, sanki ürkek turistlere ‘bu ülkeye gitmeyin’ diyor.

Tony Scoot’ın yönetmenliği üstlenmesi ister istemez aksiyonu ön plana çıkartıyor. Ama film, eski bir CIA ajanı ile tatlı bir küçük kızın dostluğunu da işlediği için dram sevenlere de sesleniyor. Renklerde yaratılan kontrastlar, aksiyon sahnelerinde 16 mm’lik kameraların yarattığı hızlı tempo sinemada farklı tatlar arayanların ilgisini çekebilir. Filmin 146 dakikalık uzun bir süreye yayılması tempoyu bazen düşürüyor ama Gazap Ateşi, haftanın kayda değer filmlerinden biri.

Macera- Dram / GAZAP ATEŞİ

Man on Fire
Yönetmen
Tony Scoot
Oyuncular Denzel Washington, Dakota Fanning, Marc Anthony, Radha Mitchell, Mickey Rourke

Anakondalar timsahları bile yiyor

İlki fazla ilgi görmemiş, sadece muhteşem poposunu anakondalara yem olmaktan kurtaran Jennifer Lopez’e yaramıştı. Aradan yedi yıl geçti, yine Yağmur Ormanları, yine bir grup insan ve onları ham yapmakta kararlı anakondalarla karşı karşıyayız. Gençlik iksirine sahip olduğuna inanılan kırmızı orkideyi ele geçirme gibi bilimsel davayı saymazsak tabii ki... Anakondaların orkidenin etkisiyle daha da ölümcül olduklarını hatırlatalım. 1997 yapımı ‘Murder at 1600’ filmiyle yıldızı parlayan Dwight H. Little’ın yönetmenliğini üstlendiği, çekimleri Fiji’de yapılan Anaconda 2, timsahları bile mideye indirmekten çekinmeyen anakondalara özel ilgisi olanlar başta olmak üzere gerilim ve macera türünden hoşlananlara sesleniyor.

Gerilim / ANAKONDA 2

Anaconda: The Hunt For The
Blood Orchid
Yönetmen
Dwight H. Little
Oyuncular Johnny Messner, Kadee Strickland, Matthew Marsden, Morris Chestnut

Ömer Şerif, hoşgörü timsali Türk rolünde

‘Geceyarısı Ekspresi’nden beri Türkleri konu alan yabancı filmler bizde hep bir tedirginlik duygusu yaratmıştır. Başımızın dertte olduğu insan hakları ihlallerinden tutun da Araplarla aynı kültüre sahip olduğumuz yanılgısına kadar birçok peşin hüküm defalarca perdeye yansıtılmıştı. Ülkemizde sessiz sedasız çekilen ‘Mösyö İbrahim ve Kuran’ın Çiçekleri’ filminde ise durum hiç böyle değil.

Mösyö İbrahim ve Kuran’ın Çiçekleri, ‘Benciller Mezhebi’ romanı ve ‘Gerçek Çeşitlemeler’ adlı oyunuyla tanınan, Türkiye’de de piyesleri sahneye konan, Almanya’da bestseller olan, şu andaki en popüler tiyatro yazarı Fransız Eric-Emmanuel Schmitt’in bir romanı. Çok satan romanı François Dupeyron beyazperdeye aktarmış. Film, yetişkinlerle çocuklar arasındaki dostluğu konu alan haftanın ikinci yapıtı.

Film, 1960’larda Paris’in varoşlarında başlıyor. Akli dengesi bozuk babasıyla yaşayan küçük Yahudi Musa (Pierre Boulanger), Müslüman bir Türk olan bakkal İbrahim Amca ile çok yakın bir dostluk kurmuştur. Musa’nın babası intihar edince İbrahim Amca çok sevdiği bu küçük dostunu evlat edinir. Musa’yı Kuran’dan seçtiği ayetlerle eğitir ve İslamiyet’i daha iyi tanıması için yanına alıp arabasıyla Türkiye’ye gelir.

Film, Fransa’da Cesar ödüllerinden nasibini aldı, Venedik Film Festivali’nde Ömer Şerif’e, Chicago Film Festivali’nde ise Pierre Boulanger’e En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandırdı.

Dram / İBRAHİM BEY VE KURAN’IN ÇİÇEKLERİ

M. Ibrahim et Les Fleurs du Coran
Yönetmen
François Dupeyron
Oyuncular Ömer Şerif, Pierre Boulanger, Gilbert Melki, Isabelle Renauld

En iyi öpüşme sahnesi bu filmdeymiş

David Starsky (Ben Stiller) disiplinli bir gizli polistir. Dedektif Ken Hutchinson (Owen Wilson) ise tembellik hakkını sonuna kadar kullanan, kirli işlere bulaşmaktan çekinmeyen uçuk bir polis. Yüzbaşı Doby, Ken’i yola getirmek için David’in ortağı yapar. Bu iki zıt karakter bir uyuşturucu şebekesinin peşine düşünce komik olaylar da birbirini izler...

Amerika’da 70’li yıllarda büyük ilgi gören ‘Starsky & Hutch’ adlı polisiye diziden uyarlanan ‘Afili Aynasızlar’ın yönetmeni ‘Geyik Muhabbeti’ ile adını duyuran Todd Phillips. Stiller ve Wilson ikilisinin absürd mizah anlayışını sevenlerin kaçırmayacağı bir komedi.

MTV Film Ödülleri’nde En İyi Öpüşme Sahnesi ödülünü alan Owen Wilson, Carmen Electra ve Amy Smart arasındaki üçlü kombinasyon ise filmin bir diğer ilgi unsuru. Polislerin ağzı bozuk muhbiri Huggy Bear karakterini oynayan rap yıldızı Snoop Dogg faktörünü de unutmayalım.

Komedi / AFİLİ AYNASIZLAR

Starsky & Hutch
Yönetmen
Todd Phillips
Oyuncular Ben Stiller, Owen Wilson, Snoop Dogg, Fred Williamson
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!