Jurassic Park’ı Kemer’e taşıdı

Güncelleme Tarihi:

Jurassic Park’ı Kemer’e taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2005 00:04

Daha 6 yaşındayken yılanlarla tanıştı ve bir daha da onlardan kopamadı. Bugün 58 yaşında olan Selami Tomruk, Kemer-Tekirova’da kendi kurduğu ve nüfusu 7 milyonu bulan bir doğal parkı yönetiyor. Nüfusu oluşturan canlılar ise yılanlar, kertenkeleler, kaplumbağalar, timsahlar, amfibiler, örümcekler ve bitki çeşitleri.

‘Jurassic Park’ı andıran Eko Park’ta birçoğumuzun tüylerini diken diken eden sürüngenlerle öz çocukları gibi ilgilenen Selami Tomruk’un, henüz 6 yaşındayken 200’e yakın yılanı varmış. Hayvanlarla telepatik ilişki kurduğunu söyleyen Tomruk, yılanların çiftleşme dönemlerinde etrafında toplandıklarını fark etmiş. İlk karşılaştığı, 2.5 metrelik en agresif yılanlardan biri olan bir kobra türüymüş. Yılanlar normalde alışkanlık yapmasa da bu yılan yıllarca Tomruk’la birlikte yaşamış. Evlerinin bahçesinde yılanlarına bakan Tomruk, dostlarına yer yapmak için aile yakınlarından destek görmüş. Ancak yılanlardan çok korkan babası için bu durum tam bir kabusmuş. Yılanları için babası para vermediği zaman evin içine bir yılan bıraktığını ve tahsilattan sonra yılanı bularak dışarı çıkardığını, büyük bir keyifle anlatıyor Selami Tomruk.

Kilise inceledi

Tomruk’un yılanlarla ilişkisi, Ortodoks kilisesine araştırma konusu dahi olmuş. Doğum gününün 6 Ocak (Ortodokslara göre Hz. İsa’nın doğum günü) olması ve yılanlarla fazlasıyla haşır neşir olması, kilisenin ilgisini çekmiş. Bir süre inceledikten sonra normal olduğuna kanaat getirip, olası bir Hollywood hikayesinin doğmasına mani olmuşlar!

Lise yıllarında Balkan ülkelerinden birçok herpetelog ile doğa çalışmalarına katılan ve üniversite eğitimini İstanbul’da tamamladıktan sonra ilk bilimsel çalışmasını Rodop Dağları’nda gerçekleştiren Selami Tomruk, 1977’de Avrupa’ya yerleşmiş. Çalışmalarını üniversiteler üstü düzeye çıkardığını belirten Tomruk, Alman ve Avusturyalı meslektaşları ile dünyanın birçok yerinde sürüngenler üzerine araştırmalar yapmış. 1987’de kendi ekibini kurarak, dünyada soyları tükenmekte olan sürüngenler ve amfibiler üzerine çalışmalar yapmaya başlamış.

17 milyon dolar harcadı

1995’te Türkiye’de dünyanın ilk sürüngen parkını kurmaya karar veren Selami Tomruk, Tekirova’da 50 dönümlük arazi üzerine 17 milyon dolar harcayarak, Eko Park’ı kurmuş. Selami Tomruk bu kadar büyük bir finansmanı ise Avrupa’daki iyi ilişkileri, kendi öz kaynakları ve bilimsel yardımlarla çözmüş.

Park’ta 40 tür ve alt türlerden oluşan geniş bir sürüngen ailesi yaşıyor. 5 binden fazla yılan, 1,5 milyon kurbağa, 500 bin akrep, ejder, bukalemun, timsah, örümcek, iguana derken parktaki nüfus 7 milyonu buluyormuş. Soyları tehlike altında olan sürüngen ve amfibileri koruma altında üreterek doğaya kazandırmayı amaçlayan Selami Tomruk, bu uğurda 6 kez de sokulmuş. Afrika engereği, kobra ve kara mamba türünde yılanlar tarafından sokulan Tomruk, kara mambanın sokması sonrasında kendi hazırladığı panzehirle sakat kalmaktan kurtulmuş. Bu yılanın zehiri 80 kişiyi uyutmaya yetecek kadar güçlü bir zehirmiş. Tomruk, ‘Bu işte sokulup yaşayan pek yoktur. Ya sakat kalmıştır ya da ölmüştür. Ama ben hálá yaşıyorum ve onlarla iç içeyim’ diyor. Afrika’da araştırma yaparken de sırtlanların saldırısı sonucu bir kameraman arkadaşlarını kaybetmişler. Bir diğeri ise bir kolunu vererek kurtulmuş.

İşte aile saadeti

Selami Tomruk’un eşi ve iki çocuğu da bu projeye ortak olarak Selami Bey’le birlikte çalışıyorlar. Tomruk’un eşi Asuman Hanım, önceleri yılanlardan çok tedirgin olsa da (3 yıl Eko Park’a gelmemiş) zamanla ürkekliğini yenerek yılanlarla yaşamaya alışmış.

Asuman Hanım parktaki kanatlılarla ilgileniyor. Viyana Üniversitesi’nde botanik ve uluslararası işletme dallarında öğrenim gören oğlu Özgür Tomruk, parktaki 1500 çeşit yüz binlerce bitkiden ve parkın işletmesinden sorumlu. Kızı Özgü Tomruk ise babası gibi sürüngenlerle ilgileniyor. Aynı zamanda parkın halkla ilişkiler sorumlusu.

Yılanlar insanı da yutar

Yılanların insanları yiyip yemediği sorusuna da cevap veriyor Tomruk. ‘Yılanlar insan yermiş meğer!’ Tomruk, ‘Parktaki bir Asya pitonu yavrusu, daha çocuk, ama kocaman tavşan yutuyor. Piton bunlar, koca timsahı yutuyor, 600-700 kiloluk impalayı, domuzu yutuyor. Yılan kendi hacminden dört kat genişleyebilir, onların göğüs kafesleri yoktur. Açılır, 180 santim çapında olan yılanın hacmini düşünün, iki kişiyi de yutar’ diyor. 26 yaşındaki Özgü Tomruk (sağda), babasının izinde ilerliyor. En sevdiği yılan albinoyla arası çok iyi. Aynı zamanda parkın halkla ilişkiler müdürü.

Fobi tedavisi de var

Eko Park’ta fobi çalışmaları yapılıyor. Birçok kişinin yılanlara karşı fobisi olduğunu söyleyen Selami Tomruk, 1-2 gün içerisinde insanların fobilerini yenmelerini sağladıklarını belirtiyor. Plastik yılanlarla başlayan tedavi, hastanın elindeki gerçek yılanı sevmesiyle son buluyormuş.

Günde yaklaşık 300 kişinin ziyaret ettiği Eko Park, turlar ve otellerle anlaşma sonucunda yakında çok daha fazla ziyaretçiyle dolup taşacak. Parkta görevli rehberler eşliğinde gezilen Eko Park’ta yavaş hareket etmek gerekiyor. Çünkü yılanlar harekete karşı çok duyarlı ve refleksleri çok gelişmiş hayvanlar. Fobisi olan kişiler ise küçük gruplar halinde ayrıca gezdiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!