İzmir’in muhteşem otları

Güncelleme Tarihi:

İzmir’in muhteşem otları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2004 00:00

16 Nisan’da TÜYAP Kitap Fuarı için İzmir’deydim. Ama aklım hep, İzmir’in o muhteşem otları ve dillere destan çeşitlilikteki zeytinyağlılarındaydı.Dönüşümde İstanbul’da Kazayağı otu kavurması, ısırgan otlu börek ve tadını çok beğendiğim Hodan’ı yemek fırsatım oldu. Çınarcık yöresinden gelen Hodan’a, yabani kuşkonmaz da deniliyor. Yaprağına sarılan mısır unlu dolma ile, sapları ve çiçekleri karıştırılarak hazırlanan salatasının tadı hala damağımda. İnce NoktalarKekinize katacağınız sütü, el yakmayacak sıcaklıkta ısıtarak kullanırsanız, kekinizin çok daha iyi kabardığını göreceksiniz.KABUL GÜNÜKayısılı biskottiYapılışı:Robotta kayısı, kuru üzüm ve fındıkları iyice ufalayıp, yoğurma kabının içine aktarın. Üzerine un, toz şeker, karbonat, tuz, vanilya ve yumurtayı ekleyerek iyice yoğurun. Hamuru 2 eşit parçaya bölüp, bilek kalınlığında uzun rulolar hazırlayın. Fırın tepsisinin içine yağlı kağıdı serip, 2 ruloyu aralıklı olarak yerleştirin. Bir kasede çırparak hazırladığınız yumurta ve su karışımını fırça yardımıyla ruloların üzerine sürün. 175 dereceli fırında 15 dakika pişirip, çıkarın. 10 dakika soğutup, 2 parmak kalınlığında dilimleyin ve tekrar yağlı kağıdın üzerine yerleştirip, fırında 20 dakika kadar pişirin. Sıcakken tepsiden alıp, soğuyunca servise sunun.12 kişilikHazırlama süresi: 20 dakikaPişirme süresi: 35 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı kuru üzüm20 adet kuru kayısı1 su bardağı fındık içi2,5 su ardağı elenmiş un1 su bardağı toz şeker1 çay kaşığı karbonat1 çay kaşığı tuz3 adet yumurta1 paket vanilyaÜzeri için2 adet yumurta 1 yemek kaşığı su1 adet yağlı kağıtFesleğenli mısır unu kekiYapılışı:Yumurta ile toz şekeri mikserle 5 dakika çırpıp, üzerine süt, sıvıyağ ile margarini ekleyip, tekrar çırpmaya devam edin. Mısır unu, un, kıyılmış fesleğen veya kuru fesleğeni katıp, kabartma tozunu ilave edin. 5 dakika daha çırpıp yağlanmış, fırına dayanıklı cam kaba karışımı yayın. 175 dereceli fırında 35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.10 kişilikHazırlama süresi: 15 dakikaPişirme süresi: 35 dakikaMalzeme listesi4 adet yumurta1 su bardağı toz şeker1 su bardağı süt 1 çay bardağı sıvıyağ1 çay bardağı eritilmiş margarin (eritilip, soğutulmuş)2 su bardağı unYarım demet taze fesleğen (ve 2 yemek kaşığı kuru fesleğen)1 paket kabartma tozuTuzlu çestırYapılışı:Yoğurma kabında margarini krem peynirle karıştırın. Unu, tuzu ve yumurta akını ekleyerek iyice yoğurup, 30 dakika bekletin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, ince rulolar yapın ve iki ucunu birleştirerek simit şekli verin. Üzerlerine yumurta sarısını sürüp, çörekotunu serpiştirin. 175 dereceli fırında 20 dakika pişirip, servise sunun.10 kişilikHazırlama süresi: 15 dakikaPişirme süresi: 20 dakikaMalzeme listesi250 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)1 paket krem peynir4 su bardağı un2 yemek kaşığı çörekotu1 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)1 çay kaşığı tuz
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!