İzleyicilerimin zekası benim hazinem

Güncelleme Tarihi:

İzleyicilerimin zekası benim hazinem
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 24, 2013 00:00

Pek çok ülkede gösterileriyle tanınan İlgiliz stand-up sanatçısı Eddie Izzard, dünya turnesi kapsamında tek gösteri için Türkiye’ye geliyor. Izzard’la koşturmacası sırasında Londra-Paris trenindeyken telefonla sohbet ettik.

Haberin Devamı

Ne yapıyorsunuz ÅŸu an?    Â

- Trendeyim. Lyon’dan geçiyoruz. Paris’e gidiyorum. Gösterim Olympia’da. Edith Piaf, Jacques Brel gibi dünyaca ünlü isimlerin sahne aldığı bir yerde kapalı gişe oynayacağım için çok heyecanlıyım. 200 ayrı salonda sahne aldım. Orada ilk kez seyirci önüne çıkacağım.

Her ülkede kendi dilinde gösteri yapıyorsunuz. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

- Fransa’da Fransızca, Almanya’da Almanca ve diğer ülkelerde de İngilizce sahneliyorum gösterimi. Bu dilleri okulda öğrendim ama peşlerini hiç bırakmadım. Hata da yapıyorum. İnatçıyım. Abim benim en büyük yardımcım, özel öğretmenim. Fransızca, Almanca ve İspanyolca konusunda destek oluyor. Biraz zor bir iş ama umarım bir gün benden başka sanatçılar da bu zor işe soyunur.

ANNEMLE BABAM BALAYINI İSTANBUL’DA GEÇİRMİŞ

Daha önce Türkiye’ye geldiniz mi?

- Evet, beş ay önce kökenlerimle ilgili bir belgesel çekmek için Afrika’ya kadar yolculuk yaptım. O sırada İstanbul’a geldim. Hatta İstanbul’un hayatım için özel bir yeri var. Annemle babam balayını İstanbul’da geçirmiş. 1959’da. Ben Yemen’in Aden kentinde doğdum. Ailemin işi sebebiyle oradayken dünyaya gelmişim. Babam muhasebeci, annemse hemşireydi. Şimdi yıllar sonra ailemin balayını geçirdiği İstanbul’da sahneye çıkacağım için çok mutluyum.

Gösteriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?

- Mizah anlayışım absürd İngiliz komedisi Monty Python’a benziyor diyebilirim. Onlara tapıyorum. Öğrendiğim her şeyi onlara borçluyum. Onların altı kişi yaptıkları komediyi ben sahnede tek kişi stand-up olarak yapıyorum. Esprilerim hem aptalca hem de sivri bir zekanın ürünü. Her konudan bahsediyorum: Kurban ritüeli, Yunan Tanrıları, Olimpiyatlar, Yüzüklerin Efendisi... Herkesin üç aşağı beş yukarı fikir sahibi olduğu abidik gubidik konular...

Gösteriniz İngilizce olacak. Bu anlaşılmanızı zorlaştırmayacak mı?

- Bunun için üzgünüm ama henüz Türkçe öğrenemedim. Ama genç neslin İngilizceyle arasının iyi olduğunu ve beni anlayarak izleyeceklerini umuyorum. İlerleyen yıllarda gösterimi belki Türkçe de sahnelerim.

Mizah tarzınız alışılmışın dışında. Siz nasıl tanımlıyorsunuz tarzınızı?

- Aptalca şeyler hakkında yapılan çok akıllıca bir mizah. Saçma şeyler söylüyor gibi duyulabilirim ama esprilerimin arkasındaki zeka pırıltısını yakalamanız gerekli beni sevmeniz için. İzleyicilerimin zekası benim hazinem. Herkese göre değil ama anlayan çok seviyor.

Haberin Devamı

GARÄ°P BÄ°RÄ°YÄ°M

Komedyenler gerçek hayatta ciddi kişiler oluyor genelde. Siz nasıl birisiniz?

- Ciddi biri olduğum söylenebilir. 16 yaşında mizah yapmaya başladım. Amacım sosyalleşebilmek, sınıf arkadaşlarımı güldürmekti. Ne zaman profesyonel olarak mizahla uğraşmaya başladım, toplum içinde bir yer edinmek için kullanmayı bıraktım. Gündelik hayatta çok şaka yapmam. Komik bir adam bile sayılmam hatta. Ama üzerimde baskı hissedince yeniden komik biri oluyorum. Biraz garip biriyim galiba.

Maraton koşuyorsunuz. Bu merakınız nereden geliyor?

- Bu soruyu cevaplamak gerçekten zor. Bir şekilde uzun mesafe koşabildiğimi farkettim. 13 yaşına kadar çok hareketli bir çocuktum. Sonra okulda hareketsiz hayatıma başladım. Bundan o kadar rahatsız oldum ki koşuya başladım. Bir sosyal sorumluluk projesi için maratona katıldım. Devam de edeceğim.

Haberin Devamı

KADIN GİBİ GİYİNMEM MİZAHİ DEĞİL

Kadın kılığında gezmeniz çok tartışıldı. Ne diyorsunuz sizi eleştirenlere?


- Kadınlar istediklerini giymekte özgür. Bence erkekler de öyle olmalı. Cinsel eğilimlerimizi seçmiyoruz. Doğuştan getiriyoruz. Dünyanın her yerinde eşcinsel, transseksüel ve travestiler var. Bence bu genetik hediyeye sahip insanlar eleştirilmemeli. Farklı hisseden insanlar kendilerini açıkça ve özgürce ortaya koyabilmeli ama herkes o kadar şanslı olmuyor. Ben ifade edebiliyorum. Bunun mizahımla uzaktan yakından ilgisi yok. Eşcinsel bir doktorun bu eğiliminin mesleğiyle nasıl bir ilgisi yoksa benimkinin de yok. Asıl konu mesleğinde iyi olup olmadığın. Ama komedyenseniz kadın kılığıyla gezmeniz başka türlü yorumlanıyor.

Bundan sonraki projeniz ne?

- Şu an Fransızca bir gösteri yapan ilk İngiliz oyuncusu olarak turneme devam ediyorum. Turneden sonra televizyon dizisi çekeceğim. 2014’te bir ABD turnesi planlıyorum. Sonra da sinema yapmak şimdiki en büyük hayalim. Bu işleri sipariş edemiyorsunuz. Umarım iyi bir rol gelir.

Haberin Devamı

Eddie Izzard, ‘Force Majeure’ (Mücbir Sebepler) adlı İngilizce gösterisiyle 1 Nisan’da Maslak Tim Center’da. (212) 286 66 86

Eddie Izzard kimdir?

The Riches adlı televizyon dizisi başta olmak üzere, Oceans 12, Oceans 13, Mystery Men, Shadow of the Vampire, The Cat’s Meow, Across the Universe, The Chronicles of Narnia: Prince Caspian ve Valkyrie gibi birçok filmde rol aldı. Kuşağının önde gelen stand-up komedyenlerinden biri olan Eddie Izzard aynı zamanda aktör ve dublaj sanatçısı. Ünlü sanatçı gösterilerinde insanlara ve dünyaya dair fikirleri, konuları ele alarak tuhaf sürreel ve komik bir şekilde öykülendirip sahneliyor. Izzard, ‘Dress to Kill’ gösterisiyle 2000’de Primetime Emmy ödülünü de evine götürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!