Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2005 00:00
Yaptığım bir İtalya gezisi sırasında İtalyanların çanak kısmı daha küçük ve yaprakları körpe olan enginarı bütün olarak haşlayıp yediklerini gördüm. Haşlanan enginarın, önce yapraklarını koparıyor, limonlu zeytinyağlı sosa batırdıktan sonra, yaprakların dibinde kalan etli kısımlarıyla birlikte iştahla yiyorlardı. Çünkü enginar yapraklarının ilaç sanayinin önemli bir ham maddesi olduğunu öğrenmiş İtalyanlar. Bütün yaprakları yiyip bitirdikten sonra, çatal ve bıçak yardımıyla enginarın tüylü kısmını kesip atıyor ve çanak kısmını yemeğe başlıyorlar. Biz Türklerse enginarı iyice soyup temizledikten sonra sadece çanak kısmından
yemek yaparız. Eğer Türk işi enginar yapmaya devam edecekseniz, önerim malzeme listenize mutlaka havuç da eklemenizdir. Ayrıca kanı temizleyici özelliği olan ve karaciğerin sıkı dostu enginarı pişirmenin en doğru yönteminin limon suyu ve zeytinyağıyla pişirmek olduğunu unutmayın. Mercimek mantı çorbası8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı dolusu hazır mantı (Kayseri mantısı olabilir)1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 1 yemek kaşığı tereyağı2 adet yeşil sivri biber2 adet orta boy domates8 su bardağı sıcak tavuk suyu1 çay kaşığı tuz, karabiber 1 adet limonun suyu 2 tatlı kaşığı kuru nanen Sivri biberleri yıkayıp ayıklayarak incecik halkalar halinde doğradıktan sonra halkaları tekrar dörde bölün. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Diğer taraftan yağı orta boy bir tencerede eritip sivri biberleri ekleyerek orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Domatesi de katıp 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak tavuk suyu ve haşlayıp süzdüğünüz mercimeği de tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirerek kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra hazır mantıyı karıştırarak ilave edin. Sık sık karıştırarak mantılar pişinceye kadar, en az 12 dakika pişirin. Zaten pişen mantılar suyun yüzeyine çıkacaktır. Çorbayı ocaktan alıp limon suyu ve kuru naneyi ilave ettikten sonra karıştırın ve sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz kırmızı pul biber, kuru reyhan ya da kuru fesleğen de katabilirsiniz. Halanın patates salatası6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaMalzeme listesi4 adet orta boy patates1 adet taze soğan1/2 demet maydanoz3 adet orta boy salatalık1 çay bardağı sızma zeytinyağı1 tatlı kaşığı hardal1 adet limonun suyu1 çay kaşığı tuz, karabiber1 tatlı kaşığı kuru nane1 tatlı kaşığı kırmızı pul biberTaze soğanı ve maydanozu ayıklayıp, incecik doğrayın. Patatesleri iyice yıkayıp, üzerine çıkacak kadar tuzlu suda haşlaynı. Yumuşayan patatesleri süzüp soğumasını beklemeden soyduktan sonra, kuş başı et formunda doğrayarak derin bir kaba aktarın. Üzerine soğan ve maydanozu ekleyin. Salatalıkları yıkayıp soymadan rendeleyerek patatesin üzerine ilave edin. (Bu salatayı yapmak için kullanacağınız salatalıkların çekirdeksiz, ince ve taze olması gerekir) Zeytinyağı, hardal, limon suyu, tuz ve karabiberi küçük bir kasede karıştırın. Kuru nane ve kırmızı pul biberi de serpiştirip çatala 2-3 dakika kadar çırpın.Malzemeleri iyice karıştırarak hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirin. Salatayı iyice karıştırıp servise sunun.
button