Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2004 00:00
İtalyanların çanak kısmı daha küçük ve yaprakları körpe olan enginarı, bütün olarak haşlayıp yediklerini gördüm.Haşlanan enginarın, önce yapraklarını tek tek koparıp, limonlu zeytinyağlı sosa batırıp, yaprakların dibindeki etli kısımları da iştahla yiyorlardı. Çünkü yapraklarının ilaç sanayinin önemli bir hammaddesi olduğunu öğrenmiş İtalyanlar. Bütün yapraklarını yiyip bitirdikten sonra çatal, bıçak yardımıyla enginarın tüylü kısmını kesip atıyorlar ve çanak kısmını yemeğe başlıyorlar. Bizse enginarı iyice soyup, temizledikten sonra sadece çanak kısmının yemeğini yaparız. Ayrıca önemli bir kan temizleyicisi ve karaciğerin sıkı dostu olan enginarı, limon suyu ve zeytinyağıyla pişirmelisiniz. Püf noktasıKek daima soğuduktan sonra kalıbından çıkarılırsa, parçalanmaz. Ancak kurabiyeler tam tersine sıcakken tepsiden çıkarılırsa, tepsiye yapışmaz. Kesin sonuç içinse; yağlı kağıt kullanmak gerek.PRATİK TARİFLERPatlıcanlı cümbüş makarnası8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 paket burgu makarna250 gr orta yağlı kıyma2
yemek kaşığı zeytinyağı2 adet orta boy kuru soğan (çok ince yemeklik doğranmış)2 adet orta boy domates (tavla zarı doğranmış)2 adet közlenmiş patlıcan (ya da hazır konservesi)2 su bardağı yoğurt3 diş sarmısak (dövülmüş)1 çay kaşığı tuz, karabiberÖncelikle makarnayı 10 bardak kaynayan tuzlu suyun içine aktararak, 9- 12 dakika kadar haşlanmaya bırakalım. Öte yandan bir tavada kıymayı ve zeytinyağını karıştırarak ateşin üzerine oturtalım. Bir taraftan sürekli karıştırarak kavururken, ince doğranmış soğanları ekleyerek 8-10 dakika pişirelim. Üzerine kuşbaşı formunda doğradığımız köz patlıcanları ekleyelim. Hiç vakit kaybetmeden domatesleri katıp, 5 dakika daha hep birlikte pişirelim. Tuz ve karabiberini de ilave edip, ocaktan alalım. Süzdürdüğümüz makarnayı patlıcanlı karışımla beraber harmanlayıp, bir servis tabağına aktaralım. Sarmısakla yoğurdu ayrıca bir tasın içinde karıştırıp, makarnanın etrafına gezdirerek yemeğimizi süsleyelim. Arzu ederseniz kırmızı pul biberle de süsleyerek servise sunabilirsiniz.Grek salatası6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaMalzeme listesi100 gr beyaz peynir2 adet salatalık (yuvarlak dilimlenmiş)2 adet yeşil sivri biber (halka doğranmış)1 adet orta boy kırmızı soğan (ince halka doğranmış)1 demet taze nane yaprağı3 adet iri domates (iri küp doğranmış)1 kahve fincanı yeşil zeytin (halka doğranmış)1 kahve fincanı siyah zeytin (halka doğranmış)Sos için5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı1 adet limonun suyu2 yemek kaşığı üzüm sirkesi1 çay kaşığı tuzSalatalıkları kabuklarıyla beraber doğrayalım ve derin bir kabın içine koyalım. Yeşil sivri biber ve kuru soğanı üzerine ekleyelim. Yıkanmış taze naneyi dallarından kopararak yapraklarını alalım ve domateslerle beraber salata malzemelerinin üzerine aktaralım. Öte yandan çekirdeklerini çıkarıp, doğradığımız yeşil ve siyah zeytinleri de ilave ederek bir kaşıkla tüm malzemeleri ezmeden karıştıralım. Bir tarafta küçük bir tasın içinde; zeytinyağı, limon suyu, sirke ve tuzu karıştırarak, iyice çırpalım. Sonra da bu sosu salatanın üzerine gezdirerek, 5 dakika sosu iyice çekmesini bekleyelim. En sonunda salatayı bir servis tabağına aktarıp, ortasına beyaz peyniri kalıp halinde yerleştirelim ve servise sunalım.
button