OluÅŸturulma Tarihi: Mart 21, 2004 00:00
Bir zamanlar içine bir altın konularak pişirilen pilava ‘Altınlı Nohut Pilavı’ denirmiş. O zamanlar pilavdaki altın kimin dişine takılırsa, ona hediye edilirmiş.Şimdi, pilavın içine konulan altın pilavla birlikte yutuluyor. Çırağan Kempinski’nin 27 Mart’ta başlatacağı ‘Altınlı Yemekler Festivali’nde her yemeğin içine altın yaprakları konulacak. Şef Fabrice Canelle’in hazırlayacağı mönüde altınlı suşi, altınlı risotto, altınlı çikolata tabağı gibi alternatifler bulunuyor. 23 karatlık altın yapraklarıyla hazırlanan yemeklerin görsel afrodizyak olduğunu söyleyen Canalle, ‘Bu yemekleri yiyen mutlu olur, iştahı kabarır, zihni açılır’ diyor. Çırağan Kempinski’nin Şefi Fabrice Canelle mesut günler yaşıyor. ‘Bir makine mühendisi Ferrari’yi yaptığında nasıl bir tatmin hissediyorsa, altınlı
yemek yapmak beni o derece mutlu etti’ diyor. ‘Altınlı yemek olur mu? Altın yenilebilir mi’ Yoksa onlar altın deÄŸil mi? Bizi mi kandırıyorsunuz?’ gibi bir dizi soru sıralıyoruz. ‘Siz Türkler altına çok düşkünsünüz’ diye cevap veriyor. ‘PadiÅŸahlar altın tabaklarda yemek yerlermiÅŸ. Ama altını yemeÄŸin içine koymak kimsenin aklına gelmemiÅŸ.’Fabrice Canalle’in aklına ‘Acaba altınlı yemek yapabilir miyim?’ sorusu geldikten sonra yenebilen altını araÅŸtırmaya baÅŸlamış. Artık bu konuda hayli bilgi sahibi: ‘23 karatlık altın yaprağı kullanıyorum. Ä°ncecik bir tabaka halinde. Elinize aldığınızda bile eriyor. Yaprak altın alüminyum içermiyor. Oysa altın tozunun içinde alüminyum var. Bu yüzden toz deÄŸil yaprak kullanıyorum.’Altın yaprağı yemeÄŸin tadını deÄŸiÅŸtirmiyormuÅŸ. Çok hafif bir tatlılık veriyormuÅŸ ama onu da ancak gurme olan anlıyormuÅŸ. Canalle’e göre altınlı yemekler lezzet açısından deÄŸil ama görüntü açısından tam bir afrodizyak. Yiyen mutlu oluyor, zihni açılıyor, iÅŸtahı kabarıyor. Altınlı yemek, kullanılan yapraklar çok çok ince olduÄŸu için düşünüldüğü kadar maliyetli deÄŸil. ÇıraÄŸan Kempinski bir altın yaprağını beÅŸ dolara alıyor, ÅŸef bir porsiyon yemek için üç yaprak kullanıyormuÅŸ. Altının kullanım ÅŸekli yemeÄŸine göre deÄŸiÅŸiyor. Yapılan yemek suÅŸi ise yosunun üzerine bir de altın yaprağı sarılıyor, risotto ise altın yaprakları parçalanarak pirinçle karıştırılıyor. Fabrice Canelle 27 Mart’ta baÅŸlayacak ve 9 gün devam edecek ‘Altınlı Yemekler Festivali’ bittikten sonra elmaslı yemekler yapmak için çalışmalara baÅŸlayacak. Åžu sıralar yenilebilen elması bulmaya çalışıyor. Altınlı yemekleri son derece romantik bulan Canelle, ‘Sevgilinize bu yemeklerden yedirirseniz ona unutamayacağı bir lezzet hediye etmiÅŸ olursunuz’ diyor.ALTINLI SUBÖREĞİMalzemeler: 1 kg. böreklik un, 300 ml. su, 30 gr. tuz, 150 gr. margarin, 2 adet limonun suyuHaÅŸlama Suyu: 5 lt. su, 100 gr tuz, 100 ml. sirke, 100 ml. zeytinyağıHazırlanışı: Malzemelerin hepsi birlikte yoÄŸurulur. Elde edilen hamur yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılır ve dinlendirilir. Bu parçalar yufka halinde açılarak kaynamakta olan suya tek tek atılır ve haÅŸlanır. Daha sonra aralarına malzeme (peynir ve maydanoz vb.) konularak tepsiye üst üste dizilir. Fırında 200 derecede yarım saat piÅŸirilir. Fırından çıktıktan sonra üzeri altın yapraklarıyla kaplanır ve servis edilir.Altınlı yemek mönüsü 175 milyon liraÇıraÄŸan Gazebo Restaurant’da altınlı set mönüde ÅŸunlar var: Altın suÅŸi, wasabi, hardal ve altın soya sos ile / Altın risotto, deniz tarağı ile / Martını sorbe altın ile / Tavada kızartılmış levrek, altın patates püresi ile / Altın çikolata tabağı. Mönü 175 milyon lira.Â
button