Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2008 00:00
350 milyon Euro ciro, 8 bin çalışan, 15 civarında ülkede restoranlarıyla İtalya’nın en büyük yemek gruplarından olan Cir-Food’un Genel Müdürü Gianluigi Contin, "İtalyan mutfağı dediğiniz şey global soygundan başka bir şey değildir. Hemen her mutfaktan ve bölgeden bir şeyler alan, sade İtalyan mutfağı bu yüzden popüler. Bize mal edilen ama İtalya’da asla olmayan yemekler de var" dedi.
HEM katering hem restorancılık alanında faaliyet gösteren, 350 milyon Euro ciro ve 8 bin çalışana sahip İtlaya’nın en büyük
yemek gruplarından Cir-Food’un Genel Müdürü Gianluigi Contin, Akaretler’deki Pastarito rastoranının açılışı için İstanbul’daydı. Contin’e "Dünyanın üç büyük, köklü mutfağı olarak Fransız, Çin ve Türk mutfağı sıralanır. Tüm dünyayı restoranlarla kaplayan ve herkesi doyuran İtalyan mutfağının bu sıralamada yer almaması şaşırtıcı değil mi" diye soruyoruz, daha şaşırtıcı bir cevap alıyoruz: "İtalyan mutfağı hemen her mutfaktan ve bölgeden bir şeyler almış bir füzyon mutfaktır. Aslında İtalyan mutfağı dediğiniz şey global soygundan başka bir şey değildir. İtalyan mutfağı Fransız mutfağı gibi yazılı da değildir. Kitabı, okulu yoktur. Babadan oğula, anneden kıza geçmiştir. Sözlü edebiyat gibidir. Yemek tariflerinde ölçü yoktur. Şefin göz kararı vardır. Şef göz kararını nasıl yazsın?"
Yaygınlık sadelikten
Contin, "Fransız mutfağının 3 büyük sırrı ’tereyağ tereyağ teryağ’ derler. İtalyan mutfağının sırrı nedir" sorusuna ise "Sadelik. Sadeliği ve kolay tarifleri tüm dünyada kabul gördü. İtalyan mutfağını popüler kılan budur. Sadeliğin yanında bu mutfakta öne çıkan koku, romantizm ve fonksiyonellik. İtalyan yemekleriyle çok kolay sosyalleşirsiniz" yanıtını veriyor. Dünyada popüler olan bazı İtalyan yemeklerinin aslında İtalya’da hiçbir zaman var olmadıklarını da aktaran Contin, "Spaghetti Bolonez diye bir yemeğimiz yok. Evet kıyma ile yaptığımız bir makarna sosumuz var ama ona Ragu denir. Alfredo Fetucino diye bir şey İtalya’da asla olmadı. Böyle, bu mutfağa mal edilen, aslında İtalya’da hiçbir zaman var olmamış yemeklerin olması da ilginç" dedi.
Üç yıl önce açıldı
CIR-Food’un kökleri 50 yıl öncesine kadar uzanıyor. Yüzde 90’ı kadın olmak üzere tüm dünyada 8 bin çalışanı ve sadece İtalya’da 900 mutfağı bulunuyor. Şirketin 350 milyon Euro gelirinin yüzde 60’ı okul, hastane ve özel şirketlere verilen katering hizmetinden geliyor. Şirketin restoranı bulunan ülkeler arasında ABD, Vietnam, Çin, Bulgaristan, Hirvatistan, Yunanistan ve Türkiye yer alıyor. Üç yıl kadar önce dünyaya açılan Pastarito restoran zinciri, yakın biri zamanda Barselona ve Bahreyn’e de ulaşma planları yapıyor. 14’ü İtalya dışında şirketin toplam 50 restoranı bulunuyor.
Her yerde olmayız
Gianluigi Contin, Pastarito’nun bir restoran zinciri mantığıyla hareket etmediğini belirterek, "Herbir restoranımız farklı; bireysellik var. Zincir restoran olmak istemiyoruz. Mönülerin yüzde 40’ı geleneksel, kalanı faaliyette bulunduğumuz ülkeye göre şekilleniyor. Biz gerçek İtalyan olarak restoranlarımızı konumlandırıyoruz. Her yerde İtalyan restoranı var ama aşçıları İngiliz ya da başka bir şey. Ayrıca her yerde olmak istemiyoruz" diye konuştu.
İstanbul’da dışarıda yemek çok pahalıGIANLUIGI Contin, Türkiye ile ilgili ilginç bir tespitini de şöyle anlatıyor: "İstanbul’daki restoranlarda yemekler çok pahalı. Dışarıda yemek yemek çok pahalıya geliyor. Bu ilginç tabii ki. Türkiye’de daha ucuz olmasını bekliyor insan. Özellikle İtalyan restoranlarında yemek fiyatları bir hayli yüksek görünüyor. İstanbul harika bir şehir ama pahalı."
Türkiye’de catering’de büyük potansiyel varGELİRİNİN büyük kısmını cateringden elde eden Cir-Food’un Genel Müdürü Gianluigi Contin, "Biz Türkiye’ye öncelikle restoranımızla girdik ama catering’de büyük bir potansiyel görüyoruz. Catering Türkiye’de çok önemli bir sektör. Bu konuyu daha derinlemesine inceleyip, karar vereceğiz" dedi.
Türkiye’nin ’en İtalyan’ İtalyan restoranı olacakCAUSAL kategorisindeki Pastarito restoranını açmadan önce İstanbul’daki bütün İtalyan restoranlarını gezmiş Gianluigi Contin. Cir-Food’un Türkiye franchise’ı Tür-İtal Grup, şu ana kadar Ankara ve İzmir’de birer tane, üç tane İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de 5 Pastarito restoranı açmış. Gianluigi Contin, "İstanbul’daki bütün İtalyan restoranlarını gezdim, hepsinde yemek yedim. Hepsine saygı duyuyorum; çok tutkulular ama Biz Türkiye’deki en İtalyan İtalyan restoranı olacağız. Akaretler’deki bu restoran Nişantaşı, Akaretler kültürünü de yansıtacak. Öte yandan bizim öyle agresif bir büyüme planımız yok. Çok fazla sayıda restoran açmayı düşünrmüyoruz" diyor.
Çin’den bile daha hızlı büyüyorsunuzÜÇ yıl önce Pastarito markasını global pazarlara taşımaya karar verip, pek çok ülkeyi incelediklerini anlatan Gianluigi Contin, şöyle konuşuyor: "İtalyan marka algısı pek çok ülkede gayet olumlu, bazılarında ise o kadar iyi değil. Türkiye kültürü, ekonomisi, turizmi ile potansiyeli yüksek bir pazar. Çin’den bile daha hızlı büyüyen bir Türkiye... Kesinlikle Türkiye bizi heyecanlandıran bir ülke. Şu anda faaliyet gösterdiğimiz ülkeler içerisinde Türkiye en iyi pazarımız."