Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2005 00:00
Belki de İsveçliler soğuk iklimde yaşadıkları için çok sıkı bir kahvaltıyla güne başlıyorlar. Soğuk havanın enerji veren yiyeceklere ihtiyaç hissettirdiğini söylüyorlar. Özellikle tahıllı dedikleri, arpa, buğday, yulaf ve çavdar karışık ekmekleri sofralarından eksik olmuyor. "Müsli" dedikleri yulaflı karışımlar ise sofralarının demirbaşı. Sütle karıştırdıkları mısır gevreği ya da müslinin içine; keten tohumu, kabak ve ay çekirdeği içi, kurutulmuş muz, elma, kivi dilimleri, kuru çekirdeksiz üzümün yanı sıra kayısı da eklemeyi ihmal etmiyorlar. Hatta bizim iç kabuğu soyulmuş Trabzon, Rize fındıklarını da bolca atıştırıyorlar. Ben her sabah kuru kayısı yediğim, fındık ve cevize de bayıldığım için İsveç usulü kahvaltının tam bana göre olduğunu fark ettim. Peynir konusunda ise hiçbir ülkenin bizim Edirne, Enez beyaz peynirleriyle yarışamayacağını söylemeliyim. Ama tatlı süzme yoğurdu ya da bizim taze kaymağımız kıvamındaki koyu kıvamlı taze kremalarına imrendiğimi de itiraf etmeliyim. Ne dersiniz, biz de kahvaltıya Malatya kayısısı, İzmir üzümü, Gümüşhane cevizi eklesek mi?Caba güveci6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi500 gr kuzu kuş başı eti1
yemek kaşığı tereyağı4 adet taze sarmısağın sapı8 diş taze sarmısak 1 su bardağı sıcak su 2 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber Nisan ve mayıs aylarınızda yemeklerinizde taze sarmısak kullanmanızı tavsiye ederim. Pişince sarımsak tadı kalmaz ve yerken de lezzetli bir ot yiyormuş hissi verir. Etleri güveç tenceresine koyup karıştırarak kısık ateşte, suyunu verip tekrar çekinceye kadar, 8-10 dakika pişirin. Taze sarmısakları ayıklayıp saplarını 3-4 santimlik parçalar halinde dilimleyin. Diğer taraftan, diş sarmısakları da soyun. Kavurduğunuz etin üzerine tereyağı ve sarmısakları ekleyip suyunu da aktardıktan sonra tuz ve karabiberi serpiştirin. Güvecin kapağını kapayıp, kısık ateşte, etler iyice yumuşayıncaya kadar, 40 45 dakika kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerine kırmızı pul biber de serpiştirebilirsiniz. Çilekli milföy sandviç4 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 adet yumurtanın sarısı12 adet milföy hamuru2 su bardağı çilek6 yemek kaşığı çilek reçeli suyu3 yemek kaşığı pudra şekeriFırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtın. Milföyleri buzluktan çıkarıp yumuşaması için 10 dakika bekleyin (fazla yumuşamamasına dikkat edin). Hamurları bir fırın tepsisine yan yana dizin.Üzerlerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığınız fırında kızarıncaya kadar, yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız sıcak milföylerin üzerine yine fırça yardımıyla reçel suyu sürüp tepside biriktirin. Milföylerden birini tabağa koyup üzerine bir sıra çilek dizin ( büyük olan çilekleri doğrayın) Çileklerin üzerine tekrar milföy hamuru yerleştirin. Üzerini çilekle doldurup üçüncü kat milföyü de üzerine kapatın.bütün hamurlara aynı işlemi uygulayın. Üzerlerine elinizle hafifçe bastırın. Üzerlerine tel süzgeçle pudra şekeri serpiştirip servise sunun.
button