Istvan Orosz'un sergisi 7 Mart'a kadar uzatıldı

Güncelleme Tarihi:

Istvan Oroszun sergisi 7 Marta kadar uzatıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2014 10:52

Ankara Güler Sanat’ta 20 Aralık’ta açılan, algı illüzyonları akımının temsilcisi Istvan Orosz’un “Master of Deception” sergisi, yoğun ilgi nedeniyle 7 Mart’a kadar uzatıldı. Sergide sanatçının gravür, yağlıboya ve üç boyutlu ahşap çalışmalarının yanı sıra animasyon filmleri, baskı ve karakalem işleri sanatseverlerle buluşuyor.

Haberin Devamı

Rönesans sanatçılarının kullandığı bir teknik olan “anamorfoz tekniğin” çağdaş yorumcusu olarak tanınan Istvan Orosz çalışmalarında, Yunanca’da yeniden dönüşüm anlamına gelen “Anamorphosis” kavramını yorumluyor.

Sanatçı, perspektif ile oynayarak yarattığı imajları, kavisli bir ayna yardımı ile sadece bir açıdan bakıldığında görünür kılarak izleyiciyi saklı gerçek olgusu ile tanıştırıyor.

Sanatçının, karşıdan bakıldığında, bir tiyatro sahnesinin yer aldığı, fakat farklı bir açıdan incelendiğinde izleyiciye bir Shakespeare portresi sunan “Shakespeare” isimli çalışması, sergilenen eserler arasında bulunuyor.

“Rönesans” isimli ahşap çalışması ise algı mutlaklığını sorgulatan, adeta izleyicisi ile oyun oynayan, sanatçının görülmesi gereken eserlerinden…

Haberin Devamı

1989 yılında Macaristan’daki rejim değişikliği sırasında hazırladığı ve bir gecede tüm şehre asılan “Yoldaşlar, bitti!” adlı posteri ile de tanınan Istvan Orosz, Türkiye’de daha önce karma poster sergilerine ve tasarım sempozyumlarına katıldı.

Başta The Museum of Modern Art (MOMA) ve TATE olmak üzere, uluslararası pek çok müze, kamu ve özel koleksiyonda eserleri bulunan Istvan Orosz’un sergisi 7 Mart’a kadar devam edecek.

Istvan Orosz’un, anamorfik tekniğin yanı sıra optik illüzyonları, var olmayan objeleri, imkansız mimariler ile çift anlamlı imgeleri kullandığı 30’dan fazla çalışmasının sergilendiği “Master of Deception”a, açıldığı 20 Aralık’tan bu yana 2 bin sanatsever ilgi gösterdi. Sergiyi izleyenlerin arasında, üniversitelerin grafik ve resim bölümü öğrencilerinin yanı sıra lise, ortaokul ve anaokulu öğrencileri de yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!