Ä°stanbul’un yaÅŸlı hanımefendilerinden 4 bin tarif toplayıp kafe açtılar

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’un yaşlı hanımefendilerinden 4 bin tarif toplayıp kafe açtılar
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 13, 2004 00:00

Gabi Öksüz ve Rinaldo Tomaselli, Ä°stanbul’da yaÅŸayan farklı kültürlerin mutfağının tariflerinin peÅŸine düştüler. Topladıkları Sefarad, Ermeni, Levanten mutfaklarından tarifleri denemek için BeyoÄŸlu’nda Kapris dö Pera’yı açtılar. Yabancı müşterilerin çoÄŸunlukta olduÄŸu kafede yemeklerin tarifini soranlar ilginç bir uygulamanın baÅŸlamasına ön ayak oldu. Gabi Öksüz arzu eden müşterilere seçtikleri yemeÄŸi nasıl yaptığını öğretiyor. Linda Retailleau ve Florent Laurent, beÅŸ senedir Ä°stanbul’da yaÅŸayan iki Fransız. Özel Sembol Ä°lkokulu’nda Fransızca öğretmenliÄŸi yapıyorlar. Onlarla tanıştığımız gün öğretmen deÄŸil, öğrenciydiler. Ellerinde küçük not defterleri, Kapris dö Pera Kafe’nin küçük mutfağında Levanten, Sefarad ve Ermeni mutfağından tarifler alıyorlardı. BeyoÄŸlu’ndaki Kapris dö Pera üç ay önce açıldı. Gabi Öksüz ve Rinaldo Tomaselli kafenin iki ortağı. Ä°talyan Rinaldo Tomaselli yirmi yıl önce geldiÄŸi Ä°stanbul’a yerleÅŸmiÅŸ. Ä°stanbul sevdası ona Fransa’da yayınlanan ‘İstanbul bien et pas cher’ adlı rehberi yazdırmış. Ortağı Gabi Öksüz’le ortak arkadaÅŸları vasıtasıyla tanışmışlar. Önce bir web sitesi (www.istanbulguide.net) hazırlamışlar, sonra da bir kafe açmaya karar vermiÅŸler. Ä°ki arkadaÅŸ Ä°stanbul mutfağını oluÅŸturan farklı kültürlerden tarif toplamaya baÅŸlamış. Bu iÅŸ Gabi’ye düşmüş. Ä°ÅŸe yaÅŸlı komÅŸularından baÅŸlamış. Çukurcuma, Cihangir ve Harbiye’de birçok yaÅŸlı kadından tarif almış. Huzurevlerini ziyaret etmiÅŸ. Sonuçta Levanten, Ermeni, Sefarad ve Antakya mutfağından dört bin tarife ulaÅŸmış. Bu tarifleri elde etmek için yaÅŸlı hanımefendileri ikna etmesi pek de kolay olmamış aslında. ‘Huzurevinde yaÅŸayan Ermeni bir kadından lakerda tarifi almak istiyordum. Birkaç kez ziyaretine gittim, ama tarifi vermeyi bir türlü kabul etmiyordu. Ben de en sonunda tarifi buldum dedim. O kadar sinirlendi ki, hemen lakerdayı nasıl yaptığını anlattı.’ Gabi Öksüz ve Rinaldo Tomaselli, topladıkları tarifleri hayata geçirmek için kafeyi açmışlar. Kapris dö Pera’da yemekleri Gabi Öksüz yapıyor. Topladığı tariflerin ÅŸu anda mönüde sadece bir kısmı yer alıyor. Zaman içinde mönüyü diÄŸer tariflerle zenginleÅŸtirmeyi planlıyor. Ermeni mutfağından topik, Antakya mutfağından pazı sarması ve kaytaz böreÄŸi, Levanten usulü tereyaÄŸlı bonfile mönüde yer alan yemeklerden sadece birkaçı. Kafenin yabancı müşterilerinin yanı sıra Türk müşterilerden de tarifleri öğrenme isteÄŸi gelince, Gabi Öksüz ilginç bir uygulama baÅŸlatmış. Yemeklerin tarifini soranları mutfaÄŸa sokuyor ve yemeÄŸin yapılışını öğretiyor.Fransız öğretmenler Linda Retailleau ve Florent Laurent, Gabi’den Endülüs usulü havuç, mortadella ve ızgara sebze salatasının yapılışını öğrendiler. Daha sonra da öğretmenleri Gabi ve ortağı Rinaldo’yu da aralarına alarak yapılışını büyük bir merakla izledikleri yemekleri afiyetle yediler.MORTADELLAMalzemeler: Yarım kilo çiÄŸ köftelik et, yarım kilo köftelik kıyma, 200 gram kuyruk yağıEti tuzlayın ve aliminyum folyoya açın. Ãœstüne kıymayı açın ve arzu ettiÄŸiniz miktarda karabiber, karanfil, tarçın ekleyin. Üç ÅŸerit kuyruk yağı koyun. Aliminyum folyoyla rulo yapın, iple baÄŸlayın ve bir tencereye alın. Ãœzerine bir kadeh kırmızı ÅŸarap, 1 defne yaprağı, domates püresi ve bol arpacık soÄŸanı koyun. 45-50 dakika kaynatın. Suyu bittikçe sıcak su ekleyin. PiÅŸtiÄŸi zaman dilimleyin ve yanında pilavla servis edin.IZGARA SEBZE SALATASIMalzemeler: Dolmalık sarı biber, havuç, kabak, ayvaSebzeleri dilimleyip tuzlayın ve hafif zeytinyağında 10 dakika piÅŸirin. Ãœstüne roka ve ızgara hellim ya da keçi peyniri koyun. BaÅŸka bir kapta balsamik sirke, susam yağı ve karışık otları karıştırıp salatanın üstüne dökün.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!