Ayda KAYAR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2005 00:00
Wallpaper Dergisi’nin kurucusu Tyler Brûle, Financial Times’ın 29-30 Ekim tarihli haftasonu ekinde İstanbul’u anlattı. 1-2 Aralık’ta Çırağan Oteli’nde yapılacak Marka Konferansı 2005 için İstanbul’a gelen Brûle, kent için bir hit listesi yayınladı. Listenin başında Nişantaşı’nda bir mağazasında aydınlatma elemanları, bir mağazasında kilim satan Elements var. 10 maddelik listede Çukurcuma, Marmaris Büfe, Bağdat Caddesi ve çılbır da yer alıyor.
Mine Mert, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu. Boğaziçi Üniversitesi’nde Sanat Tarihi üzerine eğitim alan Mert, tasarımlar yapmaya başladı. 1993 yılında Nişantaşı’nda Elements mağazasını açan Mert, şimdi aydınlatma elemanları tasarlıyor. Elements’te beğendiğiniz avize, aplik, masaüstü aydınlatma ya da lambaderi alabilir ya da sipariş verebilirsiniz. Tablo aydınlatmaları ve spot ışık bulmak da mümkün.
Zamanla adı yurtdışında da duyulan ve yabancı mimar ve içmimarlarla çalışan Mert’in tasarladığı ürünler Wallpaper Dergisi’nin kurucusu, marka gurusu Tyler Brûle’nin de dikkatini çekmiş. Brûle, Financial Times Gazetesi’nin 29-30 Ekim tarihli hafta sonu ekinde yayınlanan ekinde İstanbul’un hitleri arasında Elements’i bir numaraya oturttu.
Elements’te üretilen modeller, günün trendlerine göre tasarlanıyor. Ancak Mine Mert’in formülleri ve moda modelleri yok. O dünyadaki sanat, moda, mobilya trendlerini izleyip, tasarımlarını bu konseptlere göre yapıyor. Mağazadaki aydınlatma elemanlarında en çok kullanılan malzeme ‘sarı’ da denilen pirinç ürünler. Ürünlerin ana gövdeleri fason olarak yaptırılıyor. Ustaların en ince detayı gözeterek yaptığı parçaları, kullanılacağı yere göre ipek, pamuk ya da keten kumaşlar, mermer, karton gibi çeşitli malzemelerle yapılan şapkalar tamamlıyor. Az da olsa ahşap ürün de var. Direk ampulü gördüğünüz modellerde genellikle mum formundaki sarı ışık kullanılmış.
KÖK BOYAYLA STİLİZE KİLİMLER
Ortalama fiyatlar avizelerde 750-7 bin, apliklerde 300-600, lambaderlerde 750-1500, masaüstü aydınlatma elemanlarında 300-1500 YTL. Ancak istenilen ebat ve kullanılan malzemeye göre fiyat yükselebiliyor. Otel lobileri gibi devasa mekanlara yapılan avizelerde fiyat 40 bin YTL’ye kadar çıkabiliyor.
Mine Mert, aydınlatma elemanlarının yanı sıra kilimler de tasarlıyor. İç Anadolu’da çeşitli köylerde dokunan kilimler, rengarenk Türk kilimlerine benzemiyor. Ancak bunlarda da geleneksel motifler var. Mert, bu motifleri stilize ederek, grafik tarzında modeller çiziyor. Genellikle birbirinin tonları ya da kontrasları olan iki renk kullanılıyor.
Elements’te metrekaresi 300 dolara satılan kilimlerde kök boyanın 24 ana rengi kullanılıyor. Doğal ürünlerle çeşitlendirilen skalada, 80’in üzerinde renk var. Kilimlerin büyüklüğü, siparişi verenin keyfine kalmış.
MİNE MERT: TİCARİ KAYGIM YOK
Türkiye’de standart oluşturmak çok zordur. Özellikle detaylara bu kadar özenilen bir işte daha da zordur. Ama biz fason çalıştığımız atölyelerle bir çizgiyi yakaladık ve ürünlerimizde bir standart oluşturduk. Türkiye’de çeşitli sektörlere hizmet veren çok iyi atölyeler var. Bu nedenle dünya çapında birçok marka Türkiye’de üretim yapıyor. Yaptığınız şeyden eminseniz ve iyi yapıyorsanız, dünyanın her yerinde değerini bulur.
Benim tasarımlarımı hayata geçirirken, ticari kaygım yok. Yani ucuz olsun diye düşünmüyorum. O tasarımın hakkı neyse onu vermek gerek.
Tyler Brûle, mağazamızı gezerek, ürünlerimizi inceledi. Bize çok beğendiğini söyledi. Bu beğenisini yazısında bizi ilk sıraya koyarak göstermesi çok sevindirici.
MİNE MERT’TEN AYDINLATMAYA DAİRAydınlatma elemanları ile dekorasyon bir bütündür. Dekorasyonun tarzına göre aydınlatma yapmak gerekir.
Mimari unsurlar çok önemlidir. Tavanın yüksekliği, mekanın büyüklüğü aydınlatmada kullanılacak objeleri belirler.
Bir mekanı aydınlatırken çeşitli ışık kaynakları kullanılmalı. Yani aynı yerde hem aplik, hem avize, hem masa üstü, hem lambader kullanmalısınız. Tek elemanla iyi ışık yakalanmaz. Işığın farklı seviyelerden gelmesi lazım.
Ben aydınlatmada sarı ışığı seviyorum. Ancak floresan ve halojen de bir ihtiyaç. Bazı insanlar parlak ışıklı alanlarda mutlu oluyorlar. Böyle kişiler için halojen en uygunu. Ortamın ışığının kişinin psikolojisini etkilediğine inanıyorum. Bu nedenle halojen ampul kullanılan elemanlar da üretiyoruz. Floresanı ise sevmiyorum. Tabii ki mutfak dolaplarının altı, çalışma mekanları gibi yerlerde kullanılması gerekebilir. Floresan kullanılan mekanlarda, diğer tür ışıklarla besleyip, dengeleyerek, artistik etki yaratmak da mümkün.
Aydınlatma piyasasıBUTİK MAĞAZALAR: Türkiye’de aydınlatma piyasasını üç bölümde incelemek mümkün. Birincisi az sayıda butik tarzı çalışan mağazalar. Buraları gezerek, beğendiğiniz özel tasarım ürünleri almanız mümkün. Eğer aradığınızı bulamadıysanız, size özel üretim olanağı da var. Hem tasarım, hem kaliteli üretimin peşindeki butik mağazalarda fiyatlar diğer yerlere göre yüksek.
MERKEZ ŞİŞHANE Aydınlatma piyasasının kalbi ise İstanbul, Şişhane’de atıyor. Onlarca dükkanda satılan ürünler bazıları fabrika büyüklüğüne ulaşan atölyelerde yapılıyor. Fiyatlar çoğu zaman makul. Burada klasik, modern ve günün modasına uygun binlerce model bulabilirsiniz.
YAPI MARKETLERDE FABRİKASYON Yapı marketler ve benzeri yerlerde ise tamamen fabrikasyon ürünler kullanılıyor. Bunların arasında Uzakdoğu üretimi olanlar çoğunlukta. Bu ürünlerde kalite kaygısı yok. Önemli olan en ucuza üretmek. Genellikle tasarım fuarlarını takip eden firmaların taklit modelleri satılıyor.
BRÛLE’NİN HİT LİSTESİ1. Elements’den lamba ve kilim alın.
2. Gecenin ilerleyen saatlerinde 360’da
yemek yemenin tadına varın.
3. Bağdat Caddesi’nde yürüyün, yiyin, yürüyün, için ve yürüyün.
4. Prens Adaları’na gidin ve mimari eserleri seyredin.
5. Bebek Cafe’de yerli gibi davranın.
6. Riva yatlarının Türkiye’deki karşılığı Vicem yat ısmarlayın.
7. Narin’in terliklerini stoklayın.
8. Çılbır pişirin.
9. Tost yemek için Marmaris Büfe’ye gidin.
10. Çukurcuma’da gezin.