İstanbul’da en iyi ızgara
balık nerede yenir, istavrit için en doğru adres hangisidir, lakerdanın formülünü gizli tutan mekanın adı nedir, ismini bile duymadığınız otların tadına nerede bakabilirsiniz? Balığın yanında maydanoz salatası alır mıydınız? Peki ünlü isimler nerede balık yiyor? Son günlerde balıkçıya gitmek kaça patlıyor? Gurmelerden ve derya kuzusu düşkünlerinden oluşan büyük jüri seçti.
EN İYİ 101. Kıyı - TARABYA
2. Çengelköy İskele - ÇENGELKÖY
3. Bebek Balıkçısı - BEBEK
4. Rumelihisarı İskele - RUMELİHİSARI
5. Poseidon - BEBEK
6. Balıkçı Sabahattin - SULTANAHMET
7. Ali Baba - KİREÇBURNU
8. Balıkçı Hasan - YEŞİLKÖY
9. Doğa Balık - CİHANGİR
10. Körfez - KANLICAKIYIFasulye pilakiyi mutlaka deneyin1964’te Yorgi Sabuncu tarafından açılan Kıyı restoran şimdi Yorgi Bey ve Hüseyin Gündoğan ortaklığında yönetiliyor. Haftanın yedi günü 12.00-24.00 saatleri arası açık. Kıyı’ya gidenler fasulye pilaki, asma yaprağı sardalya, yaprak ciğer ve şekerpare yemeden çıkmamanızı öneriyor. 180 kişiye aynı anda hizmet verebilen restoran 3 salondan oluşuyor. Müdavimleri arasında Hülya Avşar, Ajda Pekkan, Tansu Çiller, Kadir İnanır, Güler Sabancı, Ferit Şahenk ve Serdar Bilgili bulunuyor. Ahşap ağırlıklı dekore edildiği için restoranın sıcak ve samimi bir havası var. Adeta kulüp gibi. Son günlerde duvarları Bedri Baykam’ın resimleri ve Ara Güler’in fotoğrafları süslüyor. CD’den klasik müzik çalınıyor. Akşam yemeği için ortalama 70 milyon lira hesap ödeniyor. Kefeliköy Cad. No:126 Tarabya. Tel: (212) 262 0002
ÇENGELKÖY İSKELEBoğaz balıklarının hepsiHafta içi 13.00-15.00 ve akşam 18.00-24.00 arası, hafta sonu ise 13.00-24.00 arası servis var. Restorana rezervasyon yaptırmadan gitmemeniz öneriliyor. Mönüde Boğaz balıklarının tamamını bulmak mümkün. Atom adı verilen ıstakozlu deniz mahsulleri tabağı çok ilgi görüyor. Müdavimleri arasında Aziz Yıldırım, Uğur Dündar, Faruk Süren, Özhan Canaydın, Hülya Koçyiğit gibi isimler var. Lüfer ve palamut mevsiminde olduğumuz için şu anda bir kişi ortalama 70 milyon lira hesap ödüyor. Ama levrek
yemek isterseniz hesap biraz daha artıyor. Vapur İskelesi Yanı No:10. Çengelköy. Tel : (216) 321 55 06
BEBEK BALIKÇISITuzda balık yenirZengin bir balık mönüsüne sahip Bebek Balıkçısı, 12.00-24.00 saatleri arasında servis veriyor. CD’den yemek müziği çalınıyor. Kadir İnanır, Mehmet Altan, Deniz Baykal, Ayşe Arman ve Nuri Çolakoğlu gibi isimler balık yiyeceği zaman bu mekanı tercih ediyor. Mezelerden levrek marine ve maydanoz salatası, balıklardan ise kırlangıç buğulama ve tuzda balık çok talep görüyor. Bir kişi ortalama 65 milyon lira hesap ödüyor. Cevdet Paşa Caddesi, No:26 Bebek. Tel: (212) 263 34 47
RUMELİHİSARI İSKELEBayramda yeniden açılacak 12.00-02.00 saatleri arasında açık. Rezervasyon kesinlikle gerekli. CD’den yemek müziği çalınıyor. Kadir İnanır, Ufuk Söylemez, Emel Sayın müdavimleri arasında. Marine balık, fener kavurma, lakerda, kalamar ızgara ve çikolatalı sufle mutlaka denenmeli. Kabuklular ve ara sıcak olarak verilen istavrit tavsiye ediliyor. Ancak İskele restoran ramazan ayı boyunca tadilatta. Bayramda açılacak olan mekanda kişi başı ortalama 80 milyon lira hesap ödeniyor. Yahya Kemal Caddesi, No:1 Rumelihisarı Tel: (212) 263 29 97
POSEİDONGeçen yılın en iyi balık restoranı 2.5 yıl önce açılan mekanın yerinde eskiden Güneş Balıkçısı vardı. Poseidon’un spesiyalleri arasında kalamar dolma, ahtapot fırın, levrek marine, Poseidon balık kavurma, kalamar ızgara ve fener kavurma var. Her gün 12.00 - 24.00 arasında hizmet veriyor. Tuzda balık ve buğulamada çok iddialılar. Poseidon , Time Out dergisi tarafından 2003 yılının en iyi balık restoranı seçildi. Bir kişi mütevazı bir yemek yediğinde 60 milyon lira hesap ödüyor. Tatlı olarak Malatya’dan getirilen kayısılarla yapılan kayısı tatlısı ve Antep’ten gelen şöbiyet ikram ediliyor. Şansal Büyüka, Erman Toroğlu, Muazzez Ersoy, Seda Sayan, İpek Tuzcuoğlu, Nazan Şoray gibi isimlere rastlamanız mümkün. Cevdetpaşa Cad. No: 58 Küçük Bebek. Tel : (212) 263 38 23
BALIKÇI SABAHATTİNMidyeli pilav çok özel Zengin balık mönüsü ve servis kalitesiyle dikkat çeken Balıkçı Sabahattin’de hem çok lezzetli balıklar yiyebilir hem de tarihi güzellikleri seyredebilirsiniz. Mezelerden midyeli pilav ve yoğurtlu kabak denenmesi gereken lezzetlerden. Balıkların hepsi günlük. Ara sıcaklarda seçenek oldukça bol. Kalamar ızgara, fener kavurma, karides pane, böcek kavurması gibi alternatifleriniz var. Akşam gidecekseniz rezervasyon yaptırmayı ihmal etmeyin. Yaşar Kemal ve arkadaşlarının sık sık uğradığı mekanda bir kişi ortalama 40-60 milyon arası hesap ödüyor. Seyit Hasan Kuyu Sok. Cankurtaran Mah. Sultanahmet. Tel : (212) 458 18 24
ALİ BABABalık bol, fiyatlar ucuz12.00-02.00 arası servis veriyor. Kalabalık gruplar için akşamları rezervasyon gerekli. Müzik yok. Tansu Çiller, İbrahim Tatlıses, Feyyaz Uçar, Mustafa Denizli müdavimleri arasında. Mezelerden patlıcan salatası ve midye dolması çok övülüyor. Ama Ali Baba’nın en büyük özelliği balıklarının her daim taze oluşu. Bu sebeple her gelen mutlaka ızgara balık yiyor. Son zamanlarda balık çok olduğundan fiyatlar da hayli ucuzlamış. Bir kişi ortalama 25 milyon lira ödüyor. Kireçburnu Caddesi, No:20, Kireçburnu. Tel: (212) 262 08 89
BALIKÇI HASANLakerdanın formülü gizli12.00-24.00 saatleri arasında açık. Gündüz dahil rezervasyon gerekiyor. Müzik yok. Tarık Akan, Hüner Coşkuner, Muazzez Abacı, Petek Dinçöz, Can Tanrıyar, Fatih Terim müdavimleri arasında. Karidesli-peynirli çoban salatası mutlaka denenmeli. Lakerda konusunda çok iddialılar. Lakerdanın formülünü ‘Meslek sırrı’ deyip kimselere söylemiyorlar. Istakoz ve böcek yiyip mönüdeki en pahalı şarabı içerseniz kişi başı 120 milyon, mevsim balıklarından yiyip, rakı içerseniz kişi başı 70 milyon lira ödersiniz. Rıhtım Sokak. No:8, Yeşilköy. Tel: (212) 573 83 00
DOĞA BALIKHer çeşit ot varDoğa Balık Lokantası 12.30’da öğle yemeği servisiyle açılıyor, hafta içi 01.00, hafta sonu ise 02.00’ye kadar hizmet veriyor. Tipik balık lokantalarına hiç benzemiyor. Her gittiğinizde mevsimine göre onlarca ot çeşidi ile karşılaşabilirsiniz. Rezeneler, kuzukulakları, yabani semizotları, börülceler, radikalar, arapsaçları, turp otları, hardal otları... Yemekler arasında zeytinyağlı tane börülce, pavurya, sıcak olarak balık köftesi ve kalamar var. Balık seçenekleri arasında iskorpit, lipsos şiş ve ızgara sardalya bulunuyor. Tatlı olaraksa ayva, incir, kayısı, kivi, elma tatlıları ve eşsiz manzarasıyla Doğa Balık sizleri bekliyor. Mekanda kişi başı ortalama 50 milyon lira hesap ödeniyor. Akarsu Yokuşu Caddesi No: 46, Cihangir. Tel : (212) 293 91 43
KÖRFEZGüveçte beğendili balıkKanlıca koyuna hakim, Boğaz manzaralı bir yalının alt katı ve bahçesinde hizmet veren Körfez Restaurant, İstanbul’un ve Anadolu yakasının en meşhur mekanlarından. Balık yemeklerinin yanı sıra klasik deniz ürünleri ve balık çeşitleriyle hazırlanan mönüsünün vazgeçilmezleri; güveçte beğendili balık ve tuzda balık. Rumelihisarı’nın önünden kalkan motorlarla ve karadan ulaşabileceğiniz Körfez’de rezervasyon yaptırmak zorunlu. Mekan her gün 12.00 -24.00 saatleri arasında açık. Balık restoranları arasında en pahalı olanlarından ama kalitesine değiyor. Kişi başı 70-80 milyon lira hesap ödeniyor. Park yeri mevcut. Körfez Cad. No: 78 Kanlıca. Tel : (216) 413 43 14
Gurmelerden, müdavimlerden ve gazetecilerden oluşan büyük jüri seçtiNur Çintay -İstanbul Life dergisi yayın yönetmeni
Hülya Ekşigil - Yemek kültürü yazarı
Atilla Dorsay -
Sinema eleştirmeni
Mustafa Oğuz - İşadamı, gurme
Gönül Paksoy - Tasarımcı, gastronom
Engin Akın - Yemek kitabı yazarı
Figen Batur - Hürriyet Cumartesi gusto yazarı
Mehmet Yaşin - Seyahat yazarı
Ali Sirmen - Gazeteci
Ali Esad Göksel - Mimar, gurme