İstanbul’u en güzel onlar anlattı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’u en güzel onlar anlattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2013 23:57

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., ‘İstanbul’un Yüzleri Serisi’ kapsamında, şehrin tarihinin izdüşümü olarak nitelendirilen ‘İstanbul’un 100 Filmi’ni tek kitapta bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Türk sinemasının 99. yılına armağan edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından yayımlanan ‘İstanbul’un 100 Filmi’ kitabı, daha önce ‘İstanbul’un 100 Türbesi’, ‘İstanbul’un 100 Âdeti’, ‘İstanbul’un 100 Roma, Bizans Eseri’ ve ‘İstanbul’un 100 Sahne Sanatçısı’ gibi kitaplar yayımlanan ‘İstanbul’un Yüzleri Serisi’ne dahil. Kitapta, Galata Köprüsü’nden İstanbul Boğazı’na, Adalar’dan Rumelihisarı’na, Kapalı Çarşı’dan Haydarpaşa Garı’na, Adalar’dan Eminönü’ne, Balat’tan Beyoğlu’na uzanan ve eşsiz güzelliğiyle birçok filmin doğal dekoru olan İstanbul’un sinema sanatı içerisindeki macerası anlatılıyor.
Araştırmacı ve yazar Semra Kır tarafından yayıma hazırlanan kitap, Türk sinemasının başlangıcından bugününe, şehrin bir anlamda hafızasını oluşturan çok sayıda film arasından yapılan 100 filmlik bir seçkiden oluşuyor. Kitapta her film hem künyeleri hem de konularıyla ele alınıyor. Ayrıca filmlerin unutulmaz afişleri ve fotoğraflarına yer veriliyor. Kitapta yer alan her filmin İstanbul’da hangi mekânlarda geçtiği, kenti nasıl ele aldığı bilgisine ulaşmak mümkün.
Halit Refiğ, Memduh Ün, Osman Seden, Metin Erksan ve Ömer Lütfi Akad başta olmak üzere, Türk sinemasının usta pek çok isminin sevilen filmleriyle yer aldığı kitap, İstanbul filmleri denilince akla ilk gelen ve seyircinin hafızasına kazınan unutulmaz fotoğraflardan oluşuyor. Kitapta hangi filmler mi var?
Kitap Muhsin Ertuğrul’un ‘Bir Millet Uyanıyor’ filmiyle başlıyor. Filmin bazı sahnelerinde Erenköy Ethem Efendi Caddesi’ndeki, Osmanlı paşası Mehmet Ali Bengü’nün köşkü görünüyor. Sonra Rumelihisarı, Aşiyan ve Boğaz’da gerçekleştirilen dış mekân çekimlerinde, kentin tüm güzelliğiyle karşımıza çıktığı Faruk Genç’in ‘Yılmaz Ali’si; 1952 yılının Haliç’ini, Süleymaniye’yi, Beyazıt Meydanı’nı, Kapalı Çarşı’yı gösteren Ömer Lütfi Akad’ın ‘Kanun Namına’sı, günümüze kıyasla tenhalığıyla dikkat çeken Taksim Meydanı’yla Metin Erksan’ın ‘Şoför Nebahat’ı, şehrin eski mahalle havasını taşıyan Memduh Ün’ün ‘Kırık Çanaklar’ı eşliğinde kentin geçmişine uzanılıyor. Ayrıca kitap sadece geçmiş yapımlara odaklanmış değil, güncel filmlere de yer veriliyor Galata’yı ana mekân olarak alan ‘Uzak İhtimal’, Eminönü’nü hiç olmadığı kadar sakin gösteren ‘Üç Maymun’, İstanbul’un pek çok semtinin kullanıldığı ‘Anlat İstanbul’ ve havadan çekilen görüntülerin bol kullanıldığı ‘Organize İşler’ de kitapta karşımıza çıkan filmler arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!