Güncelleme Tarihi:
İstanbul'un’un klasik müzik yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan İstanbul Müzik Festivali bu yıl İstanbul Kültür Sanat Vakfı’yla birlikte 40. yaşını kutluyor. Festival sponsorluğunu 2006 yılından beri Borusan Holding’in üstlendiği 40. İstanbul Müzik Festivali, 31 Mayıs–29 Haziran tarihleri arasında 750’nin üzerinde yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayarak klasik müzikseverlere yine dopdolu bir Haziran ayı yaşatacak. 40. İstanbul Müzik Festivali, Hélène Grimaud’dan Anne-Sophie Mutter’e, Miloš’tan Gidon Kremer’e, Viyana-Berlin Oda Orkestrası’ndan Varşova Filarmoni Korosu’na, klasik müziğin birçok yıldızını İstanbul’da ağırlarken Avrupa’nın önde gelen koreograflarından Heinz Spoerli’nin veda turnesi kapsamında Zürih Balesi’nin iki özel gösterisine de ev sahipliği yapacak. Festivalde konserlerin yanı sıra, söyleşiler, eğitim çalışmaları ve anlatılar da düzenlenecek.
SEÇKİN İSİMLER SAHNEDE
İstanbul Müzik Festivali bu yıl dünyaca ünlü iki besteciye verdiği eser siparişleriyle de çağdaş müzik repertuarına katkıda bulunmaya devam edecek. Her konseriyle ayakta alkışlanan dâhi piyanist, çağımızın üretken bestecilerinden Fazıl Say ve çağdaş müzik dünyasının önde gelen isimlerinden Gürcü besteci Giya Kancheli’nin İstanbul Müzik Festivali tarafından sipariş edilmiş yeni eserlerinin dünya prömiyerleri Festival kapsamında gerçekleştirilecek.
ÖZEL PROJELER DE VAR
Geçtiğimiz yıldan itibaren her sene programını bir tema üzerine kurgulamaya başlayan İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki teması, “Umut ve Kahramanlar” olacak. Titiz bir repertuar taraması sonucunda oluşturulan festival programı, “kahramanlık ve umut” gibi iç içe geçmiş iki kavram etrafında seçilmiş eserler ve özel konser projeleri ile dinleyicilerin beğenisine sunuluyor. Konserlerin yanı sıra festivalde “İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor”, “Genç Ustalar ve Kahramanları” ile Özel Karaköy Rum İlkokulu’nda yapılacak “Açık Konservatuvar” gibi özel projeler ve ustalık sınıfları da gerçekleştirilecek.
TOPLAM 23 KONSER
2 dünya prömiyerine, 3 Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak 40. İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller olmak üzere toplam 23 konser yer alıyor. Festival konserleri, Festivale 40 yıldır ev sahipliği yapan Aya İrini Müzesi’nin yanı sıra Haliç Kongre Merkezi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, Hollanda Başkonsolosluğu Bahçesi, Süreyya Operası, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası ve İstanbul Arkeoloji Müzesi gibi 8 farklı mekanda gerçekleştirilecek.
40. İstanbul Müzik Festivali’nin programı, son üç yıldır Festivalin basın toplantılarına mekan ve ikram desteği veren Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına, konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak katıldı.
MEKAN SONUNUNA ÇÖZÜM ARIYORUZ
BASIN toplantısında konuşma yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’yla birlikte 40. yaşını kutlayan Müzik Festivali’nin yaşadığı mekan sorununa dikkat çekerek “Geçtiğimiz kırk yıllık süreçte, 1. İstanbul Festivali’nde kullanılan mekânlara farklı alternatifler yaratılamaması, İstanbul’un bir kültür sanat başkenti olarak gelişimi adına üzücüdür. Ne yazık ki bugün, kullandığımız neredeyse hiçbir sahnenin öncelikli amacı konser salonu olarak işlev görmek değil. Bu konuda her fırsatta özel kuruluşların, yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının da desteğiyle hayata geçirilebilecek yeni çözümler geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.
40 İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ PROGRAMI:
AÇILIŞ TÖRENİ VE KONSERİ
31 Mayıs Perşembe | Haliç Kongre Merkezi | 19.00
40. İstanbul Müzik Festivali’nin 31 Mayıs Perşembe akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek Açılış Töreni’nin ardından şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın “özgürlük, eşitlik, kardeşlik” gibi yüce idealleri anlatan ve müzik tarihi için anıtsal bir değeri olan Beethoven’ın görkemli 9. Senfonisini seslendireceği Açılış Konseri’yle başlıyor.
ANNE-SOPHIE MUTTER - VİYANA-BERLİN ODA ORKESTRASI
1 Haziran Cuma | Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı | 20.00
Dünyanın en iyi orkestraları arasında sayılan Viyana ile Berlin Filarmoni orkestralarının üyelerinden oluşan, Viyana-Berlin Oda Orkestrası, Michael Francis yönetiminde Festivalin konuğu oluyor. 1 Haziran Cuma akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda saat 20.00’de başlayacak konserde, orkestra, günümüzün en prestijli keman virtüözlerinden Anne-Sophie Mutter’e eşlik edecek.
FESTİVALDE İKİ GECE ÜST ÜSTE ZÜRİH BALESİ
4 Haziran Pazartesi ve 5 Haziran Salı | Aya İrini Müzesi | 20.00
Avrupa’nın önde gelen koreograflarından Heinz Spoerli, veda turnesi kapsamında, günümüz sahnelerinin en mükemmel dansçılarından oluşan Zürih Balesi ile birlikte, bale ve Bach severlere büyüleyici bir başyapıt sunmak üzere İstanbul’a geliyor. Zürih Balesi, 4 ve 5 Haziran tarihlerinde, iki gece üst üste Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek iki farklı gösteriyle Festival seyircisiyle buluşacak. Büyük usta Heinz Spoerli’nin de hazır bulunacağı gösterilerde Claudius Herrmann viyolonseliyle sahnede dansçılara eşlik edecek.
CHRISTINA PLUHAR ve L’ARPEGGIATA İLE “DÜNYADAN DANSLAR”
6 Haziran Çarşamba | Aya İrini Müzesi | 20.00
Dönem müziğinin başarılı yorumcularından Christina Pluhar yönetimindeki L’Arpeggiata, günümüzün en ilginç vokalistlerinden Lucilla Galeazzi ve başarılı bir balet olmasının yanı sıra, etkileyici sesiyle de dikkat çeken Vincenzo Capezzuto ile birlikte Festivalin konuğu oluyor. 6 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek gecede, topluluk, dünyanın dört bir yanından derlenen şarkı ve danslarla izleyenleri renkli bir yolculuğa çıkaracak.
AMSTEL QUARTET İLE MOZART’TAN BRAHMS’A
7 Haziran Perşembe | Hollanda Başkonsolosluğu Bahçesi | 21.00
Dünyanın en renkli saksofon dörtlüsü olarak ün yapan Amstel Quartet, 7 Haziran Perşembe akşamı renkli bir programla ilk kez Festivalin konuğu olarak İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Hollanda Başkonsolosluğu’nun bahçesinde saat 21.00’de başlayacak konserde, Amstel Quartet, düzenlemelerini kendileri yaptıkları Mozart, Ravel, Brahms, Pärt’ten, Nyman, Barber, Dun’ın müziklerine uzanan yaratıcı bir seçki sunacak. Konser, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında düzenleniyor.
“MÜZİĞİN KADIN KAHRAMANLARI”
8 Haziran Cuma | Süreyya Operası | 20.00
İstanbul Müzik Festivali, bu yılki teması “Umut ve Kahramanlar” kapsamında çok özel bir konsere ev sahipliği yapacak. 8 Haziran Cuma akşamı saat 20.00’de Süreyya Operası’nda başlayacak “Müziğin Kadın Kahramanları” başlıklı konserde, tümüyle kadın müzisyenlerden oluşan kadrosuyla İstanbul Oda Orkestrası, Hakan Şensoy yönetiminde, dünyadan ve ülkemizden müzikte öncü rol üstlenmiş kadın bestecilerin eserlerinin seslendirecek.
TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI
9 Haziran Cumartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00
Tekfen Filarmoni Orkestrası, daimi şefi Saim Akçıl yönetiminde, daimi solistleri udi Yurdal Tokcan, neyzen Ercan Irmak ve kanuni Göksel Baktagir’le, 9 Haziran Cumartesi akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde, Tekfen Vakfı'nın sponsorluğunda sahne alacak. Tekfen Filarmoni, konserde özgün yorumları ve konuk solistleriyle özellikle geleneksel enstrümanları ön plana çıkaran bir performans sergileyecek.
“BENYAMİN SÖNMEZ’İN ANISINA”
11 Haziran Pazartesi | Aya irini Müzesi | 20.00
Günümüzün en değerli bestecilerinden ve çağdaş müzik dünyasının önde gelen isimlerinden Gürcü besteci Giya Kancheli’nin Festivalin siparişi üzerine bestelediği senfonik yapıtının dünya prömiyeri, 40. İstanbul Müzik Festivali kapsamında, 11 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek. 2011 yılının son aylarında kaybettiğimiz yetenekli çellist Benyamin Sönmez’in solist olarak yer almasının planlandığı bu konser, genç sanatçının anısına yapılacak. Konser öncesinde ünlü besteciye festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” takdim edilecek.
ÇELLİSTANBUL’LA AYA İRİNİ MÜZESİ’NDE BİR GECE
13 Haziran Çarşamba | Aya İrini Müzesi | 20.00
Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde, Villa-Lobos’un 5 numaralı Bachianas Brasileiras’ında Pervin Çakar’a genişletilmiş kadrosuyla eşlik edecek olan Çellistanbul, ayrıca bestecinin yine sekiz çello için yazdığı aynı seriden No.1’i seslendirecek. Çellistanbul konserin ilk yarısında ise Bach’tan Gershwin’e klasik müzik repertuarının en güzel örneklerinden oluşan bir program sunacak.
KUDSİ ERGUNER TOPLULUĞU VE DOULCE MÉMOİRE ENSEMBLE
14 Haziran Perşembe | Aya İrini Müzesi | 20.00
Festival, Boeing Ticari Uçaklar'ın sponsorluğunda uluslararası sanat dünyasında oldukça saygın bir yere sahip olan, dünya müziğinin öncülerinden, neyzen Kudsi Erguner ve topluluğu ile Denis Raisin-Dadre tarafından yönetilen, Diapason ödüllü, Doulce Mémoire Ensemble’ı aynı sahnede buluşturacak çok özel ortak projeye ev sahipliği yapıyor. Repertuarı 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı ve rönesans müziklerinden oluşan “Bab-ı Saadet” projesi, 14 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00’de Aya irini Müzesi’nde gerçekleştirilecek.
RENAUD CAPUÇON, DANIEL MÜLLER-SCHOTT, ANIKA VAVIC
18 Haziran Pazartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00
Festival klasiği haline gelen, daha önce aynı sahnede bir araya gelmemiş sanatçıları ilk kez İstanbul’da buluşturan “Festival Buluşmaları” dizisinin bu yılki konukları, Fransız kemancı Renaud Capuçon, Alman viyolonselci Daniel Müller-Schott ve Sırp piyanist Anika Vavic olacak. 18 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde Pak Topluluğu'nun sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde üçlü, Haydn, Shostakovich ve Brahms’ın yapıtlarını seslendirecek.
“GENÇ USTALAR VE KAHRAMANLARI”
19 Haziran Salı | Cemal Reşit Rey Konser Salonu | 20.00
İstanbul Müzik Festivali, bu yılki teması “Umut ve Kahramanlar” çerçevesinde, her biri şimdiden “usta” olarak anılan üç genç piyanisti, dünya çapında üne kavuşmuş, ülkemizin kültür alanındaki “kahramanları” olan üç virtüöz ile çok özel bir konserde buluşturuyor. 19 Haziran Salı günü saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, TSKB'nin sponsorluğunda, henüz 15 yaşında olmalarına rağmen piyanoda devleşen Ece Bozkurt, Iraz Yıldız ve Cem Esen, geçmişin “harika çocukları” bugün ise piyanonun duayenleri olan Gülsin Onay, Hüseyin Sermet ve Muhiddin Dürrüoğlu ile aynı sahnede buluşacak.
DÜNYACA ÜNLÜ BİR YILDIZ: HÉLÈNE GRIMAUD
22 Haziran Cuma | Aya İrini Müzesi | 20.00
Günümüzün en başarılı virtüözlerinden Hélène Grimaud, İstanbul Müzik Festivali’nin konuğu olarak ilk defa İstanbul’da. Çin’den Amerika’ya, verdiği konserler ve aldığı ödüllerle, klasik müzik dünyasının yıldız isimlerinden Hélène Grimaud, 22 Haziran Cuma akşamı saat 20.00’de, Berrin Erengül ve Murat Barlas'ın eş sponsorluğunda, Aya İrini Müzesi’ndeki konserinde, Mozart, Berg, Bartók ve Liszt’in eserlerinden oluşan bir resital programıyla Festival izleyisiyle buluşacak.
FAZIL SAY’DAN BİR DÜNYA PRÖMİYERİ: “MEZOPOTAMYA”
23 Haziran Cumartesi | Haliç Kongre Merkezi | 20.00
Fazıl Say’ın “başyapıt” olarak nitelendirdiği “Mezopotamya” başlıklı 2. Senfoni’si, uygarlık tarihinin kadim medeniyetleri Sümer, Asur ve Babil’in tınılarından, Dicle ve Fırat’ın çağıltısına, ağıtlardan, türkülere, nihayetinde yaşam ve ölüm, barış ve savaş motiflerinin birleştiği pek çok kültürün derin iz bırakan görünümlerini yansıtarak günümüz coğrafyasına odaklanıyor.
KLASİK GİTARIN YENİ KAHRAMANI MILOS
25 Haziran Pazartesi | İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası | 20.00
Lucerne Festivali ile Wigmore ve Purcell salonlarındaki konserleriyle son derece parlak bir başlangıç yapan Miloš, 2002’de Ivor Mairants, 2005’te de Julian Bream Ödülü, 2010’da müziğin Oscar’ı sayılan Gramophone ödüllerini iki dalda alarak, önce Avrupa ve Amerika’yı sonra Uzakdoğu ve Avustralya’yı fethetti. Yoğun bir konser trafiğiyle dünyayı dolaşan sanatçı yer aldığı her etkinlik ve ülkede hatırı sayılır bir hayran kitlesiyle müzikseverleri peşinden sürüklüyor.
ANA MOURA’NIN FADO’LARI
26 Haziran Salı | İstanbul Arkeoloji Müzeleri Avlusu | 21.00
2007’de Amalia Rodrigues Vakfı’nca fado’nun en büyük yıldızı ödülünü kucaklayan, pek çok eleştirmenin sesini, tutkusunu ve bu geleneksel müziğe “kalben” bağlılığını müthiş övgülerle taçlandırdığı Ana Moura, 2003’teki ilk albümü “Guarda-me a vida na mão” ile Fransa’dan Çin’e, büyük bir hayran kitlesi kazandı. Ertesi yıl Carnegie Hall’a davet edilen ilk Portekizli sanatçı unvanını alan ve sonrasında Cannes Film Festivali’nde de dinleyenleri soluksuz bırakan bir konser veren sanatçı, gerçekleştirdiği her çalışmayla dikkatleri üzerine topluyor.
KAPANIŞ KONSERİ: VİYANA ODA ORKESTRASI
29 Haziran Cuma | Aya İrini Müzesi | 20.00
Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek Festivalin son konseri, aşk, sadakat ve kahramanlık abidesi Leonore’nin hikâyesinin anlatıldığı Beethoven’ın aynı adlı uvertürü ile başlayacak. Şiirsel bir yazı diliyle soylu bir virtüözlüğü kaynaştıran Mendelssohn’un, çok ince ve zarif melodik buluşlarla parlayan Opus 64 Keman Konçertosu Alina Pogostkina tarafından seslendirilecek.
Genç yaşına rağmen yer aldığı her konserde eleştirmenleri defalarca kendine hayran bırakan bir keman virtüözü Alina Pogostkina, 2001 Kraliçe Elisabeth ve 2005 Sibelius Yarışması’nda aldığı ödüllerle dünya çapında bir ün kazandı. Keman dünyasının genç yıldızı Pogostkina, müzik eleştirmenleri tarafından “genç, parlak, mükemmel ve bir o kadar da doğal” olarak nitelendiriliyor. Yorumlarında güçlü, her daim yüksek bir enerjinin ve adeta tek bir vücutmuşçasına kontrolün egemen olduğu Viyana Oda Orkestrası ise 1946’dan bu yana dünyanın en önemli sanatçılarıyla konserler veriyor.