Güncelleme Tarihi:
YABANCI BASINDA İSTANBUL MODERN
Açıldığı günden bu yana dış basında çok geniş biçimde yer alan İstanbul Modern, özellikle yabancı televizyonlarda “Avrupa Birliği sürecinde değişen Türkiye” kapsamlı programlarda konu oldu. “İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin kentin bir kültürel başkent olduğunu kanıtladığı” vurgulandı. “New York’un MoMA’sıyla, Bilbao’nun Guggenheim’ıyla, Paris’in Centre Pompidou’suyla aşık atacak olan” İstanbul Modern’in, “Avrupa modern sanat ortamında Türkiye’nin temsilcisi” olduğu belirtildi.
KENTSEL GÖRÜNÜM ÖDÜLÜÇekim Merkezi, İstanbul Modern'deki ilk uluslararası sergi.
İstanbul Modern’in tasarımını gerçekleştiren Tabanlıoğlu Mimarlık ve Danışmanlık, Cityscape Architectural Review Awards 2005 ödüllerinde kent kategorisinde yapı ve gelecek projesi ödülünü aldı.
EN ÇOK KADINLAR ZİYARET EDİYOR
Araştırma Şirketi Plus Remark’ın yaptığı değerlendirmeye göre; İstanbul Modern ziyaretçilerinin % 69’unu kadınlar, % 29’unu ise erkekler oluşturuyor. İstanbul Modern’in ziyaretçi profilinde meslek gruplarının dağılımı ise şöyle: Profesyonel meslek sahipleri (mühendis, mimar, avukat, doktor, ekonomist, veteriner vb.) % 30, öğretmen/akademisyenler % 13, sanatla uğraşanlar (tasarımcı, ressam, fotoğrafçı, grafikçi vb.) % 10, öğrenciler % 10, diğer (ev hanımı, serbest meslek sahibi, reklamcı, emekli, turizm rehberi, yönetici vb.) % 26.
297 SANATÇI 773 YAPIT
İstanbul Modern, bir yıl süresince müzenin üst katında yer alan sürekli koleksiyon sergisinin yanı sıra, üç süreli sergi, üç fotoğraf sergisi, iki video programı ve bir heykel sergisi gerçekleştirdi. Bu etkinliklerde 297 sanatçının 773 yapıtı izleyicilere sunuldu.
SÜREKLİ SERGİLER
İstanbul Modern'deki sürekli sergilerin ilki olan “Gözlem / Yorum / Çeşitlilik”, farklı dönem ve üslup anlayışlarındaki yansımaları bir araya getirerek, tematik benzerliği yansıttı ve izleyiciye alternatif sanat tarihi okumaları için yeni yollar önerdi.
Sürekli Sergi Salonu’nda yer alan “Kesişen Zamanlar”, İstanbul Modern’in, açılışından bu yana geçen bir yıl içinde, yeni alımlar ve bağışlarla genişleyen, zenginleşen Sürekli Koleksiyonu’ndan seçilmiş yapıtları bir araya getiriyor. Modern Türk Resmi’nin ilk örneklerinden 2000’li yıllarda üretilmiş yapıtlara uzanan sergide, yaklaşık 200 resimden oluşan geniş bir seçki, her biri kronolojik olarak düzenlenmiş olan 9 tematik başlık altında sunuluyor.
YAPITLAR GÜNIŞIĞINA ÇIKIYOR
Yıllardır depolarda ve özel koleksiyonlarda kapalı kalan eserler ilk kez İstanbul Modern ile gün ışığına çıkıyor ve toplumla paylaşılıyor. İstanbul Modern, açılışının hemen ardından satın alma ve bağış yoluyla koleksiyonuna kattığı yeni eserleri “Yeni Alımlar” başlığıyla sergiledi. Süreli Sergiler Salonu’ndaki sergide, Fahrelnissa Zeid’in 22 tablosu 1988 yılından bu yana Türkiye’de ilk kez bir arada sunuldu.
İLK RETPOSPEKTİF FİKRET MUALLA'NIN
Her yıl açılması planlanan retrospektif sergilerin ilki Türk resim sanatının ustalarından Fikret Mualla'ya ayrıldı. İlk kez 35 koleksiyondan bir araya getirilen 241 yapıtın, tematik ve tarihsel olarak sunulduğu bu retrospektif sergi, sanatçının özgün dünyasını tüm boyutlarıyla yansıttı.
İstanbul Modern Süreli Sergiler Salonu 2006 yılında bir “Fahrelnissa Zeid Retrospektifi”ne ev sahipliği yapacak.
İLK ULUSLARARASI SERGİ
İstanbul Modern'deki ilk uluslararası çağdaş sanat sergisi "Çekim Merkezi” Bienalle eşzamanlı olarak gerçekleştirildi.
Louise Bourgeois'dan Christian Boltanski'ye, Jeff Koons'dan Anish Kapoor’a çok sayıda sanatçının farklı sanatsal tavırlarını yan yana getiren “Çekim Merkezi” aynı zamanda İstanbul Modern’in uluslararası çapta bir 'çağdaş sanat müzesi' olma iddiasını dünyaya duyurdu. Yerli ve yabancı basında büyük ilgi gören sergi, yoğun istek üzerine 15 Ocak 2006 tarihine dek uzatıldı.
VENEDİK-İSTANBUL SERGİSİ
İstanbul Modern’deki “Venedik-İstanbul” sergisi, Venedik Bienali’nin 110 yıllık tarihinde bir ilke imza atıyor. Bienalin en önemli parçaları ilk kez Venedik sınırları dışında bir arada görülebilecek. Küratörlüğünü İstanbul Modern’in başküratörü Rosa Martinez’in yapacağı sergi haziran ayında açılacak. “Venedik-İstanbul” sergisi Türkiye’de daha önce hiç görülmemiş yapıtları ve sanatçıları sanatseverlerle buluşturacak, aynı zamanda tarihsel ve mekânsal olarak zengin bir geçmişe sahip olan Venedik ve İstanbul gibi iki önemli kent arasında güçlü bir etkileşim ortaya çıkaracak.
PFERSCHY'NİN ALBÜMÜNDENOthmar Pferschy'nin gözüyle İstanbul.
İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde, bir yıl boyunca Cumhuriyet sonrası Türk fotoğrafından bir seçki sunan “Bizden Görünenler”, sekiz fotoğraf sanatçısıyla, öteki sanat kollarından sanatçıları “buluşturan” “Buluşma / Rendez-Vous”, İstanbul’da yapılan “UIA2005 İstanbul XXII. Dünya Mimarlık Kongresi”ne paralel olarak, kente farklı bir bakışı sunan “Cityrama” başlıklı sergiler düzenlendi.
Fotoğraf Galerisi, Türk fotoğrafının Cumhuriyet sonrası serüvenini aktarırken, dünya fotoğrafından örnekleri de izleyiciyle buluşturuyor. “Cumhuriyet’in Işığında / Othmar Pferschy Fotoğrafları” adlı yeni sergide, fotoğraflarıyla genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk insanının dünyaya tanıtılmasında en büyük görevlerden birini üstlenen Othmar Pferschy’nin, İstanbul Modern Sanat Müzesi Fotoğraf Arşivi’ne bağışlanan yapıtlarından seçmeler sergilenecek.
MAGNUM GÖZÜYLE TÜRKİYE
50 yılı aşkın tarihi boyunca efsanevi ve uluslararası alanda serbest çalışan seçkin fotoğrafçıları bir araya getiren, dünyanın en saygın ajanslarından biri olan Magnum’un işbirliğiyle Eylül 2006’da bir sergi açılacak.
Türkiye’den gelip geçen ve ülkemizde çalışmalar yapan Magnum sanatçılarının çalışmalarıyla, İstanbul Modern’in tüm alt kat salonlarında sergilenecek olan sergi, gezici ve bilinen Magnum sergilerinin dışında, farklı, yepyeni bir bakış açısıyla hazırlanacak. Serginin tüm seçimi, Engin Özendes’in küratörlüğünde ve Magnum’un eş-küratörlüğünde yapılacak. Sergide dünya fotoğraf klasikleri arasına girmiş olanların yanısıra gün ışığına hiç çıkmamış olanlar da yer alacak.
SİNEMANIN SEÇKİN ÖRNEKLERİ
Sinemamızda her ay dünya sinema tarihinin seçkin örnekleri, başyapıtları, yeni filmleri, Yeni Türk Sineması’nın başarılı filmleri, kısa filmler, belgeseller ve deneysel çalışmalar gösterime sunuluyor. Akbank’ın katkılarıyla gerçekleştirilen bu programların yanı sıra genç Türk yönetmenlerin kısa ve uzun metrajlı filmlerine, özellikle belgesel dalındaki örneklere yer verilerek, belgesel dalının dünyadaki önemi ve geçerliliği vurgulanacak.
ÜCRETSİZ MÜZE GÜNLERİ
Ücretsiz Müze Günleri, İstanbul Modern’in her Perşembe günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilmesini, dolayısıyla da her ayın 4 gününün sanatseverlerin hizmetine sunulmasını sağlıyor. Bu etkinlik sanatı ve kültürü, özellikle sanatsever olmayan kesimlere ulaştırmak için bir adım atmayı, hayatlarında hiç müzeye gitmemiş hatta gitmeyi de düşünmeyen insanların da bir kez olsun bu deneyimi yaşamalarına olanak tanımayı amaçlıyor.
CAZ GECESİ VE MODERN DÜKKAN
Jazz tutkunları, İstanbul Modern Kafe’de her Perşembe 20.00 – 22.00 saatleri arasında, Boğaz manzarası eşliğinde kaliteli müzik dolu, keyifli anların tadını çıkarabilirler.
İstanbul Modern Dükkan, sanatla içiçe hediye seçenekleri sunuyor. Müzemizde sergilenen eserlerden esinlenerek hazırlanan takılar, anahtarlıklar, saatler, defterler, amerikan servis seti, özel dokuma yastıklar, oyun kartları, özel tasarlanmış çikolata kutuları, kokulu mumlar, ödül almış tasarım anahtarlıklar şık paketlerde satılıyor.
Meclis-i Mebusan Cad. Liman Sahası
Antrepo No:4 Karaköy - İSTANBUL
Tel: 0-212-334 73 00
Web sitesi: www.istanbulmodern.org
E-mail: info@istanbulmodern.org