Doğan HIZLAN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2004 01:47
İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, 11 Aralık’ta Salıpazarı’ndaki Antrepo’da açılıyor. Antrepo’nun müzeye dönüşmesi talimatını Başbakan Erdoğan verdi.
İSTANBUL’un yıllardır özlemini çektiği, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi 11 Aralık’ta İstanbul halkının hizmetine açılıyor. Yer bienalin gerçekleştirildiği Salıpazarı’ndaki Antrepo.
Müzenin yöneticisi Oya Eczacıbaşı, eğer Başbakan Recep Tayyip Erdoğan işe el koymasaydı burayı açamazdık, diyor.
Salıpazarı’ndaki antrepo müze konseptine göre yeniden düzenlendi. İki kattan oluşan müze İstanbul Modern adıyla açılıyor. İki kattan oluşan müzenin alanı 8000 metrekare. Sineması, eğitim birimleri, kafeteryası, lokantası sergi salonuyla tam bir kültür merkezi.
Müzenin açılışının, hazırlanışının ilgi çekici bir öyküsü var.
Geçen bienal bittikten sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, burayı kapatmayın, sergilere devam edin demiş. Fakat o sırada antreponun kirası bir yıl sonra bitecekmiş, Oya Eczacıbaşı, bu kadar kısa süre için bunca yatırım yapılacak, emekler, paralar boşa gidecek diye tereddütteymiş.
İstanbul AKP milletvekili Egemen Bağış bu müzenin açılması için işi hızlandırmayı üstlenmiş,. Bir ay önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Oya Eczacıbaşı birlikte antrepoyu gezmişler, Başbakan burayı size tahsis ediyorum, gerekli hazırlığı yapın demiş, ardından da açılış tarihini öne aldırmış. Müzeyi mayısta açacaklarını söylemiş. Başbakan bu tarihi çabuklaştırmalarını istemiş. Gerekçesini de açıklamış.
‘Ben bu müzenin AB’ye giriş tarihinin verileceği 17 Aralık’tan önce açılmasını istiyorum. O güne yetiştirin.’
Her şey hızlandırılmış, ancak düşündükleri başka bir mesele var, buraya yol yok, insanlar nasıl gelecek.
Başbakan, çevresindekilere şu talimatı vermiş.
Hemen bu yolu yapacaksınız, üzerine taşlar döşenecek, çevresi yeşillik olacak.
Başbakan bu tarihten önce İstanbul Modern Sanatlar Müzesi’in açılışını istiyor, çünkü Avrupa kültür haritasındaki bir eksikliğimizin giderilmesini talep ediyor.
* * *
OYA EZCACIBAŞI, müze ihtiyacının 1987’de ortaya çıktığını söylüyor.
İKSV Başkanı Nejat F. Eczacıbaşı, Feshane’yi müzeye dönüştürme için ön anlaşmaları gerçekleştirmişti, ancak yerel yönetimle olan anlaşmazlık yüzünden proje geri kaldı. Antrepo projesi gerçekleşince, daha sonra yazımızda açıklayacağımız birçok kişi ve kuruluş sponsorluk üstlenmişler. Ayrıca birçok kişi bu projenin girişimini bildikleri için de, 10 yıl önce Oya Eczacıbaşı’na portreleri armağan etmişler, ilerde müzede kullanırsınız diye.
Yukarıdaki katta zamanla dönüşüme uğrasa da kalıcı sergi yer alacak.
O sergide Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu’ndan 1000 eser, Türkiye İş Bankası Koleksiyonu’ndan 2500 eser yer alacak. Ayrıca Resim ve Heykel Müzesi’nden 20 eserlik bir seçme de burada sergilenecek.
Ayrıca üst katta 200 metrekarelik bir eğitim bölümü de var.
Alt katta ise -ki burası 2500 metrekarelik bir mekandır- Roza Martinez’in küratörlüğünde geçici sergiler sunulacak.
Bu mekánda birçok çağdaş ressamımızın eserlerini görebileceğiz.
* * *
İSTANBUL MODERN SANATLAR MÜZESİ kısa adıyla İstanbul Modern sergisi üzerine bilgi vermeye yarın devam edeceğiz.