İstanbul kıyılarında balık avı HAYDİ RASTGELE

Güncelleme Tarihi:

İstanbul kıyılarında balık avı HAYDİ RASTGELE
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2006 00:00

İstavrit ve izmarit gibi balıkları, her mevsim bulmak mümkün. Bunların ortak özelliği de amatörler tarafından kolay yakalanabilmeleri. Sallayın oltayı açığa doğru, kamışı aşağı yukarı doğru indirip kaldırarak sarın misinayı ve çapariyi yapın. Sonra hooop balıklar kovaya. İşte İstanbullulara balık avı adresleri.

ÇUBUKLU’DAKİ PARK

Anadolu yakasında Boğaz sahil yolu ve Caddebostan’dan Pendik’e kadar uzanan sahil park alanı balık avlamaya uygun. Üsküdar Şemsipaşa’daki çay bahçeleri sıcaktan bunalanlara iyi bir gölgelik sağlar. Paşalimanı’na doğru gittikçe karşınıza çıkan ufak parklarda da ağaçların altında avlanmak mümkün. Ancak buralar çok kalabalık olabiliyor. Çubuklu Hayal Kahvesi’ni geçtikten sonra denize doğru inen, iki yanı ağaçlı bir yokuş var. Bu yolu bitirdiğinizde sahilde, geniş bir park çıkar karşınıza. Burada balık tutmak çok keyifli.

KEFAL NEREDE AVLANIR?

Anadolu Yakası’nın balık avlamak için en rahat yeri Anadolukavağı: Hem balık tutma, hem de onlarla mangal partisi yapma şansı var. Burada kefal avlamak mümkün. Kefal hızlı yakalanan bir balık değil. Onu Caddebostan’dan Pendik’e kadar uzanan yolda da tutabilirsiniz. Kefal, yumruk büyüklüğündeki bir ekmeğin etrafına sarılan misinaya bağlanmış bir sürü iğneyle tutulur. Buna "Kıbrıs oltası" denir. Oltayı salladıktan sonra saatlerce beklemeniz gerekebilir. Ama insanı dinlendirici de bir özelliği vardır.

SARAYBURNU’NDAN RUMELİHİSARI’NA

Avrupa Yakası’nda Sarayburnu ve Ahırkapı Feneri’nin önleri Boğaz balıklarının geçiş yolu. Oltanıza istavrit ve izmaritten başka sürpriz balıklar da takılabilir. Bir başka iyi adres de Arnavutköy Burnu. Burayı geçtikten sonra başlayan Bebek sahili, aslında İstanbul’un en iyi balık avlanan yerlerinden biriydi. Ancak sahil şimdi gezi motorlarının ve kıyıya bağlanmış büyük teknelerin elinde. Bir başka adres Aşiyan sahili. Tarabya Oteli’ni geçtikten sonraki sahil şeridi ve Kalender Orduevi’nin önü de çok bereketli.

TURNA BALIĞI İÇİN TERKOS

Tatlı su balığı avlamak isteyenler, Anadolu Yakası’ndaki Ömerli Gölü’nü, Riva Deresi’nin etrafındaki aile piknik yerlerini, Avrupa Yakası’nda da turna balığı yakalanabilecek Terkos Gölü’nü ya da Büyükçekmece Gölü’ne kıyısı olan Çatalca’ya bağlı Bahşayış Köyü’nü tercih edebilir. Tatlı sularda karşınıza çoğunlukla kızılkanat çıkar. Ancak eti lezzetli değildir, üstelik çok kılçıklıdır. Bunun dışında avlayacağınız balık sazan olacaktır. Sazan avlamak için, nemli bir topraktan çıkarılacak solucan, küspe ya da kasaptan alınabilecek küçük bir tavuk parçası yem olarak kullanılır.

HER MEVSİM İSTAVRİT

Yılın hangi ayı, hangi günü olduğu önemli değil her zaman avlanan bir balık var ki, o da istavrit. Bu balık martı tüyü ya da floştan yapılan "çapari" adlı çok iğneli oltayla yakalanır. İstavrit oltasına kırçıllı tüy takılırsa bazen kolyos bile tutulur. İlk atışta dibe kadar inen olta sonra çeşitli derinlikler yoklanarak yukarı çekilir. Hangi seviyede balığa rastlanırsa o derinlikte avlanılır. El oltası kullananların, misinayı tutan elleri devamlı hareket halinde olmalı. Kullanacağınız iskandil (kurşun) akıntıya göre 60-150 gr. arasında değişebilir. Kamış, iskandilin ağırlığını taşıyabilecek kapasitede, boyu da 3.5-4.5 m olmalı. Makine ise, 0.40’lık misinadan en az 150-200 m alabilmeli. Karadan tutuluyorsa kamışlı takım, sandalda el oltası tercih edilir. Kıyıdan avcılıkta en önemlisi etraftaki yayalara, araçlara ve diğer balıkçılara zarar vermeden avlanabilmek.

DENİZLERİN KURNAZI İZMARİT

Zeminin 40 cm. üstünde dolaşır. Baharda ve yazın Boğaz civarında bulunur. Düşmanı olan lüfer akını başlayınca kesilir. İzmarit oltasında 7 ile 10 numara arasındaki siyah sinek iğnesi kullanılır. 3 iğne idealdir bir de fırdöndü taktınız mı olta hazır demektir. Kurnaz olduğundan oltaya vuruşu, çekerken gösterdiği direnç, amatör balıkçılar için bir eğlencedir. Başlıca yemi midye veya karides parçasıdır. İzmarit oltaya vurduğunda midyeyi çok iyi yakalar. Bu yüzden midye ayıklandıktan sonra bir süre suyu süzdürülür. Daha sonra nemli bir bez arasında konulup üzeri tuzlanır. Böylece kullanacağınız yem, balık tarafından oltanızdan kolayca çıkarılamayacaktır.

AMATÖR BALIKÇILARA ÖĞÜTLER

Ellerinizi temizlemek için bez, güneşten korunmak için şapka, balıkları koymak için yanınıza kova almayı unutmayın.

Kovadaki su, sık sık değiştirilmeli. Plastik kovada bekleyen balık, su içinde bile olsa bayatlar.

Boğazın her yerinde su akıntısı farklı. Değişik ağırlıkta kurşunları, yani "iskandilleri" yanınızda bulundurun. Akıntı azsa 50 ya da 60 gram, akıntı çoksa 100-150 gramlık kurşunları tercih edin.

Yanınızda hem istavrit, hem izmarit, hem de kefal oltası bulundurun. Sizin istavrit çıkar diye gittiğiniz yerde balıkçılar izmarit avlıyor olabilir.

Balıkçılığa yeni başlayanlar iğneleri dipteki kayalık ya da yosunlara taktırabilir. Yedek takım bulundurmak iyidir.

Salacak ya da Caddebostan’daki balıkçı barınaklarından sandal kiralayıp balığa çıkabilirsiniz. Ama açık deniz, sorumluluk gerektirir. Sandalda kürek, yiyecek, kalın kıyafetler, yağmurluk olmasına dikkat edin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!