İstanbul’da basılan, New York’ta satılan dergi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da basılan, New York’ta satılan dergi
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 11, 2005 00:00

Türk yayıncı Lüset Kohen Fins, New York’ta ‘NYC Food & Mood’ isimli bir Ä°ngilizce dergi çıkarmaya baÅŸladı. NYC Food& Mood’un hedefi kültür- sanat dışındaki keyif alanları. Nerede ne yenir, nerede ne içilir, keÅŸfedilecek yeni köşeler nereleridir gibi sorularının yanıtları var dergide. Altı ayda bir çıkacak olan dergi özellikle tat üzerine kurulu, ama ilk sayıda Atlantik Records’un Kurucu BaÅŸkanı Ahmet Ertegün’den moda tasarımcısı Emre Ertürk’e, Osmanlı yemeklerinden Taksim Restoran’a kadar Türkiye’den izler de görmek mümkün. Lüset Kohen Fins 9 yıldır Ä°stanbul’da oteller için Türkçe-Ä°ngilizce basılan City Plus dergisini çıkarıyor. Sık sık gittiÄŸi New York’ta da aynı iÅŸe niyetlenmiÅŸ ve kolları sıvamış: ‘New York çok sevdiÄŸim bir ÅŸehir, orada da özellikle yeme içme mekanlarıyla ilgili böyle bir otel dergisi çıkarmak istedim. Çünkü yabancılar geldikleri kentte çok reklam yapan ya da çok bilinen yerlerin dışında özel yerleri kolay kolay bulamıyorlar. Son 9 aydır oradaki ofisimde bu iÅŸ için çalıştım. Önce bir örnek sayı çıkardım ve 50 otelle görüştüm. 46 otel dergiyi kabul etti. ÇoÄŸu Four Seasons, Soho House gibi saygın oteller. Ayrıca dağıtım için de kitapçılarla anlaÅŸtım. Yani raflarda da bulunacak.’TÃœRK LOKANTALARI Ä°LGÄ°YÄ° HAK EDÄ°YORDergi sadece restoran tanıtımı üzerine kurulu deÄŸil, puro içmek isteyen puro ile ilgili terimleri, Japon restoranına gidecek biri Japon yemek terimlerini bulabiliyor. Food and Mood’da ABD’de yaÅŸayan Türkler ve Türk restoranlarına da yer verilmiÅŸ ancak Kohen Fins bu konuda tarafsız olmaya çalıştıklarını belirtiyor: ‘Herkese eÅŸit yer vermeye çalıştık. Artık herkes Türk mutfağının acı ve baharatlı bir mutfak olmadığını keÅŸfetti. Biz varolanı yansıtıyoruz. New York’ta Türk mutfağı hak ettiÄŸi yere gelmek üzere, güzel yerler açıldı ve açılıyor. Onlar da halkla iliÅŸkilerin önemini anladılar ve Türk restoranları tüm dergi ve rehberlerde yer alıyor. Dergimizin uluslararası bir kimliÄŸi olmasaydı uluslararası misafirlerin kaldığı otellere kabul edilmezdi. Bir UzakdoÄŸulu da Fransız da Food and Mood’da kendine ait bir ÅŸey bulabilir.’Dergi Ä°stanbul’da basılıyor. Kohen Fins ‘Ben Ä°stanbul’da yaşıyorum, New York’ta basmamın hiçbir anlamı yoktu’ diyor. Özellikle de basım iÅŸlerinin maliyet nedeniyle ABD’den Çin’e ve UzakdoÄŸu’ya doÄŸru kaydığını hatırlatıyor: ‘Türkiye’nin basımevleri çok iyidir. Türkiye neden Hindistan ve Çin gibi bu pazardan daha çok pay almasın?’ Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!