Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2005 00:17
Türk yayıncı Lüset Kohen Fins, New York’ta ‘NYC Food & Mood’ isimli bir İngilizce dergi çıkarmaya başladı. NYC Food& Mood’un hedefi kültür- sanat dışındaki keyif alanları. Nerede ne yenir, nerede ne içilir, keşfedilecek yeni köşeler nereleridir gibi sorularının yanıtları var dergide. Altı ayda bir çıkacak olan dergi özellikle tat üzerine kurulu, ama ilk sayıda Atlantik Records’un Kurucu Başkanı Ahmet Ertegün’den moda tasarımcısı Emre Ertürk’e, Osmanlı yemeklerinden Taksim Restoran’a kadar Türkiye’den izler de görmek mümkün.
Lüset Kohen Fins 9 yıldır İstanbul’da oteller için Türkçe-İngilizce basılan City Plus dergisini çıkarıyor. Sık sık gittiği New York’ta da aynı işe niyetlenmiş ve kolları sıvamış: ‘New York çok sevdiğim bir şehir, orada da özellikle yeme içme mekanlarıyla ilgili böyle bir otel dergisi çıkarmak istedim. Çünkü yabancılar geldikleri kentte çok reklam yapan ya da çok bilinen yerlerin dışında özel yerleri kolay kolay bulamıyorlar. Son 9 aydır oradaki ofisimde bu iş için çalıştım. Önce bir örnek sayı çıkardım ve 50 otelle görüştüm. 46 otel dergiyi kabul etti. Çoğu Four Seasons, Soho House gibi saygın oteller. Ayrıca dağıtım için de kitapçılarla anlaştım. Yani raflarda da bulunacak.’
TÜRK LOKANTALARI İLGİYİ HAK EDİYOR
Dergi sadece restoran tanıtımı üzerine kurulu değil, puro içmek isteyen puro ile ilgili terimleri, Japon restoranına gidecek biri Japon yemek terimlerini bulabiliyor. Food and Mood’da ABD’de yaşayan Türkler ve Türk restoranlarına da yer verilmiş ancak Kohen Fins bu konuda tarafsız olmaya çalıştıklarını belirtiyor: ‘Herkese eşit yer vermeye çalıştık. Artık herkes Türk mutfağının acı ve baharatlı bir mutfak olmadığını keşfetti. Biz varolanı yansıtıyoruz. New York’ta Türk mutfağı hak ettiği yere gelmek üzere, güzel yerler açıldı ve açılıyor. Onlar da halkla ilişkilerin önemini anladılar ve Türk restoranları tüm dergi ve rehberlerde yer alıyor. Dergimizin uluslararası bir kimliği olmasaydı uluslararası misafirlerin kaldığı otellere kabul edilmezdi. Bir Uzakdoğulu da Fransız da Food and Mood’da kendine ait bir şey bulabilir.’
Dergi İstanbul’da basılıyor. Kohen Fins ‘Ben İstanbul’da yaşıyorum, New York’ta basmamın hiçbir anlamı yoktu’ diyor. Özellikle de basım işlerinin maliyet nedeniyle ABD’den Çin’e ve Uzakdoğu’ya doğru kaydığını hatırlatıyor: ‘Türkiye’nin basımevleri çok iyidir. Türkiye neden Hindistan ve Çin gibi bu pazardan daha çok pay almasın?’