İşsizlerin umudu 'mucize yosun'

Güncelleme Tarihi:

İşsizlerin umudu mucize yosun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2006 11:14

Çukurova Üniversitesi'nce (ÇÜ), Avrupa Üniversiteler Çukurova Üniversitesi'nce (ÇÜ), Avrupa Üniversiteler Birliği'ne (EUA) uyum sağlama çalışmaları kapsamında başlatılan “Yaşam Boyu Öğrenme Programı”nda yer alan “Spirulina Yosunu Üretimi Kursu”, yeni istihdam kapısı oluşturdu.

Haberin Devamı

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Işık, yaptığı açıklamada, kursların ilkinin geçen yıl, İŞKUR ”Aktif İşgücü Programı Projesi” ve Çukurova Üniversitesi-ÜSAM-TÜBİTAK işbirliği ile düzenlendiğini, elde edilen başarının, bu yıl kursa ilgiyi artırdığını bildirdi.

Bu yılkı kursu, EUA'nın “Yaşam Boyu Öğrenme Programı” kapsamında düzenleyeceklerini belirten Prof. Dr. Işık, amaçlarının bölgesel faaliyetlere yeni bir ürün çeşitliliği kazandırmak olduğunu söyledi. Spirulina yosununun Akdeniz iklimine çok elverişli bir bitki olduğunu belirten Prof. Dr. Işık, şöyle konuştu:
“Çukurova'da, üreticiler bugüne kadar karasal ürünlere yöneldiler. Ama bu farklı bir ürün, suda yetişiyor ve Akdeniz iklimine çok uygun.

Mavi-yeşil renkli, iplik şeklinde bir yosun olan Spirulina, 20-30 santimetre derinliğinde beton veya polietilen havuzlarda, besleyici elementlerin suya karıştırılmasıyla 30-37 derece sıcaklıkta üretilebiliyor.”

YENİ İSTİHDAM KAPISI

Kurslarda katılımcılara yosun hakkında tüm detayların öğretildiğini ve kendileri tesislerini kurarak üretime geçtiklerini ifade eden Prof. Dr. Işık, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Geçen yılki kurstan mezun olan 50 kişinin çoğu iş sahibi oldu. Öyle ki irtibat halinde olduğumuz kursiyerlerimizin üretimleri ithalatla rekabet edebilecek konuma ulaştığı bilgisini edindik. Bu sektör, yeni bir istihdam kapısını açtı. Firma yetkilileri, kursiyerlerimizle bağlantı kurarak ihtiyaçlarını giderme yoluna gidiyorlar.”

Prof. Dr. Işık, katılımcının 350 YTL ödediğini, yeni dönem kurslarının 19 Haziran tarihinde başlayacağını ve 3 hafta süreceğini ifade ederek, “Bu yılki kursumuza Antalya başta olmak üzere birçok ilden katılım var. Bu durum oldukça sevindirici” diye konuştu.

ZENGİN BESİN DEĞERİ

Spirulinanın yüzde 60-70 oranında protein içermesi nedeniyle gıda sektöründe değerlendirildiğini belirten Prof. Dr. Işık, ayrıca demir, B, C ve E vitaminleri açısından da zengin değerlerde bulunduğunu belirtti.
Spirulinanın, bağışıklık sistemini uyararak, özellikle kansere karşı korunmada etkili olduğunun altını çizen Prof. Dr. Işık, ıspanaktan yüzde 5 bin daha fazla demir içerdiğini, gıda ve kozmetik sektöründe ise doğal boya maddesi olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!