Güncelleme Tarihi:
Ankara’nın Kalecik ilçesi, Çengeller Yazısı Kibritderesi mevkiinde 2006’dan beri Vinkara adı altında şaraplar üretiliyor. Çevresi dağlarla kaplı, ortasından Kızılırmak geçen, 650 metre rakımlı bölgenin 74 hektarlık bölümünde üzüm bağları var. Bağların ortasında bulunan fabrikada yılda 1 milyon 40 bin litre şarap yapılıyor.
Fabrikada bu yıl diğer yıllardan farklı bir heyecan yaşanıyor. İlk kez köpüren şarap üretimine geçildi. Kullandıkları metot Fransa’dakinin tamamen aynı olmasına karşın ürettiklerine şampanya diyemiyorlar. Bunun nedeni de Fransa’daki Champagne bölgesi dışında üretilen köpüklü şaraplara şampanya denilmesine uluslararası bir yasak konulması.
ONLAR ÜRETİMİN GÖZBEBEĞİ
Fransız usulüne göre köpüklü şarap yapmak tam anlamıyla bir Çin işkencesi. Çünkü üretim sırasında şişelerin içinde tortu birikmemesi için 28 gün boyunca belirli açılarda her gün döndürülmeleri gerekiyor. Vinkara Şarapları Genel Müdürü Onur Çağlar Gök, bu işlemi söyle anlatıyor:
“Şarapların yeterince olgunlaştığına karar verildikten sonra ‘remuage’ adı verilen işleme geçilir. Bu işlem, şişeleri belli bir düzende 45 derece açıyla çevirme işidir. Her şişe tek tek, elle çevrilerek ikinci fermantasyon sırasında oluşan tortuların şişenin ağzına doğru toplanmaları sağlanır. Bu nedenle şişe çevirici arkadaşlar üretimin gözbebeğidir.”
Ayhan Bulat, Satılmış Yıldırım, Satılmış Keskin ve Gazi Sarıbaba da şarap fabrikasına işe alınırken ne iş yapacaklarını sormuşlar. “Şişe çevireceksiniz yanıtını alınca da “Nasıl yani?” demişler ister istemez ama görevleri anlatılınca yaptıkları işin ne kadar önemli olduğunun bilincine varmışlar. Genel müdürlerinin söylediği gibi, şimdi fabrikanın gözbebeği olduklarının farkındalar.