İslam hat sanatının başyapıtları Bahreyn’de

Güncelleme Tarihi:

İslam hat sanatının başyapıtları Bahreyn’de
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2014 23:59

Bahreyn Ulusal Müzesi kuruluşunun 25’inci yılını S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nin koleksiyonlarından derlenen ‘İslam Hat Sanatının Beş Yüz Yılı’ sergisiyle kutluyor. Pazar günü açılan ve 13 Nisan tarihine kadar devam edecek sergide kitap sanatları ve hat koleksiyonundan 86 eser yer alıyor.

Haberin Devamı

BAHREYN, körfez ülkeleri arasında sanata ciddi anlamda yatırım yapan ilk ülke. Dubai düzenlediği sanat fuarıyla öne çıkmaya, Katar son dönemde dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini astronomik fiyatlara satın alarak adını duyurmaya başlasa da Bahreyn’in sanat alanındaki yatırımları çok daha eskiye dayanıyor. Mesela, Bahreyn Ulusal Müzesi kuruluşunun 25’inci yılını çeşitli sergilerle kutluyor. Bunlardan en önemlisi ve en anlamlısı olan ‘İslam Hat Sanatının Beş Yüz Yılı’ sergisi geçtiğimiz pazar günü açıldı. Sakıp Sabancı Müzesi Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’ndan derlenen eserlerden oluşan serginin açılışını Bahreyn Kültür ve Enformasyon Bakanı Shaikha Mai bint Mohammed Al Khalifa ile SSM Müdürü Nazan Ölçer gerçekleştirdi. Sergide, 15 tanesi Kuran-ı Kerim olmak üzere çeşitli levha ve hilye-i şerif örnekleri, kıt’alar, murakkalar ve resimli dua kitaplarıyla birlikte Osmanlı sultanlarına ait tuğraları taşıyan belgeler ve hattatların yazı parçalarından örnekler de yer alıyor.

Haberin Devamı

KOLEKSİYON GEZGİNDİR

Sergiyi Sakıp Sabancı’nın ölümünün 10’uncu yılı kapsamında yapacakları etkinliklerin bir parçası olarak hazırladıklarını belirten Nazan Ölçer, “Koleksiyonlar bizlere yeni mekânlar ve dostluklar kazandırır. Koleksiyon eşyaları gezegendir, birisi sever toplar, sonra o bir gezegen olur, başkaları da mutlu olsun diye gezmeye, başka meraklıların eline geçmeye başlar, bunca değerli parçanın yüzyıllar sonra bir koleksiyonda karşımıza çıkmasını nasıl açıklayabiliriz ki? Bir şahıs değil de kurumun eline geçtikten sonra da geziye devam ediyor, yalnız sahiplerini değil, sevenleri de mutlu kılıyor” dedi.
1988’de, Bahreyn’in başkenti Manama’da yeniden tasarlanarak açılan müzede yer alan serginin tasarımını, daha önce de SSM ile farklı sergi projelerinde çalışmış olan Boris Micka üstleniyor. Sergide ayrıca, hat örneklerini içeren ve içinde Halil Paşa, Şehzade Abdülmecid Efendi ve Osman Hamdi Bey’in de yer aldığı dokuz ayrı sanatçının yağlıboya tabloları da izleyicilere sunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!