Cahit AKYOL - Fotoğraflar: Senih Gürmen, İlhami Yıldırım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2006 00:00
Pazar günü aile bireylerini ve dostları yemek masasında buluşturacak iki önemli olay var: Yılbaşı ve bayram. Bazı evlerde aynı gün içinde iki kere ziyafet sofrası kurulacak. Mönüye karar vermek güç olabilir.
Yemek yazarı Sahrap Soysal, Hyatt Regency Oteli şef aşçısı Thomas Angerer, Divan Oteli kurumsal şef aşçısı Hubert Bourdon ve Mövenpick oteli şef aşçısı Max Thomae’den sizin için tarifler aldık. Hatta tarifini verdikleri yemekleri bizim için pişirmelerini istedik. İki ana yemeğimiz var, biri yılbaşı diğeri bayram sofrası için tercih edilebilir. İşte salatasından ana yemeğine, tatlısına kadar dört dörtlük bir ziyafet sofrası.
Sahrap Soysal / Yemek yazarı
HUMUSLU KUZU İNCİKMalzemeler (6 kişilik) Kuzu incik için:
1.5 kg kuzu kol eti, incik veya kuzu fileto
10 diş sarmısak
10-12 tane orta boy taze patates
3 çorba kaşığı soya sosu
4 çay kaşığı hardal
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
Humus için:2 su bardağı konserve nohut
2 kahve fincanı tahin
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
6-7 diş sarmısak
1 limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı: Eti önceden marine edin. Bunun için 1 kahve fincanı soya sosunu, 4 çay kaşığı tatlı hardal ile çırpın. İçine 1 kahve fincanı zeytinyağı koyun. Eti bu karışımın içinde 24 saat bekletin. Bu arada patatesleri yıkayıp kurulayın. Sarmısakları soyun ama bütün bırakın. Hepsini etle birlikte karıştırın. Sonra tüm malzemeyi fırın poşetine doldurun. Poşetin ağzını sıkıca kapatın ve fırın tepsisine yatar vaziyette yerleştirin. Poşeti çatalla delmeyi unutmayın. 2-2,5 saat, alt ve üst ayarı yapılmış, 175 dereceye ayarlı fırında pişirin.
Humus için konserve nohutları iki avuç arasında birbirine sürterek kabuklarını çıkarın. Sonra mutfak robotunun içine koyun. Üzerine tahin ve zeytinyağı ekleyin. Dövülmüş sarmısak, limon suyu ilave edin. Tuz ekleyin. Tüm malzemeleri robotta püre haline getirin. Sonra etin servis edileceği tabağın içine dökün. Servis tabağına aktarılan humusun üzerine 2 çorba kaşağı sızma zeytinyağı gezdirip, bol kırmızı pul biber serpiştirin.
Hubert Bourdon / Divan Oteli Kurumsal Şef Aşçısı
ISTAKOZLU SALATAMalzemeler (2 kişilik):
800 gr ıstakoz
120 gr frize salata
Yarım portakal kabuğu (Nar şurubu ile marine edilmiş)
50 gr taze soya filizi
2 yaprak deniz yosunu
2 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı mayonez
30 gr
yengeç eti
1 tane salatalık
1 tane kırmızı dolmalık biber
1 tane sarı dolmalık biber
4 yaprak taze nane
1 yumurta
1 parça şitaki mantarı
10 gram somon yumurtası
Hazırlanışı:
Önce ıstakozu pişirin ve soğutun. Frize salata ve ince kıyılmış kırmızı biberi karıştırın. Portakal kabuğu rendesi, zeytinyağı ve nar şurubu ekleyin. Pişmiş pirinç, kırmızı ve sarı biber, yengeç eti ve naneyi, deniz yosununa külah şeklinde sarın. Salatalık, omlet ve somon yumurtasını garnitür olarak tabağa koyun.
SOMON FÜME SALATA
Malzemeler (2 kişilik):
300 gr Akdeniz yeşilliği
100 gr somon füme
1 tane kırmızı biber
1 tane sarı biber
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı limon suyu
Tuz, toz biber
Hazırlanışı:Tüm malzemeleri birbiri ile karıştırın. Kırmızı biber doğrayarak üzerine dekorasyon yapın.
Thomas Angerer / Hyatt Regency Oteli Baş Aşçısı
KIZARMIŞ MEVSİM SEBZELERİ İLE FIRINDA YILBAŞI HİNDİSİ Malzemeler (6 kişilik):
Hindi için:
8 kg. hindi
200 mg zeytinyağı
10 gr tarçın kabuğu
400 gr yeşil elma
300 gr soğan
300 gr havuç
100 gr sap kereviz
10 gr. anason
10 gr karanfil
25 gr tuz
10 gr kırmızı toz biber
5 gr taze kekik
5 gr taze fesleğen
Yaban mersini sosu için:
300 gr yaban mersini
500 ml kırmızı şarap
Kırmızı şarabı bir saat süreyle kaynatıp eksiltin. İçine yaban mersinlerini ilave edip bir süre daha kaynatın. Sıcakken servis edin.
Yapılışı: Bir gece önceden temizlenmiş ve yıkanmış hindiyi derin bir kabın içinde tarçın, elma, soğan, havuç, kereviz sapı, karanfil, tuz, kırmızı biber, taze kekik, fesleğen ve zeytinyağı ile iyice karıştırıp tatlandırın. Ertesi gün fırın tepsisine yerleştirdiğiniz hindiyi bu malzemelerle doldurun. 200 derecelik fırında 3 saat boyunca üzerini alüminyum folyo ile kapatarak pişirin. Pişmesine yakın üstündeki alüminyum folyoyu alıp, 15-20 dakika daha kızartın. Sotelenmiş bürüksel lahanası, kabak, şalgam, havuç ve kendi sebzeleri ile birlikte servis edin. Yanında en uygun sos, yaban mersini sosu ve kendi pişirme suyu olacaktır.
Max Thomae / Mövenpick Oteli Şef Aşçısı
NOEL AĞACI ALTINDA ZENCEFİLLİ ÇİKOLATALI MUSMalzeme (4 kişilik)
50 ml. sıvı krema
150 ml. çırpılmış krema
125 gr. sütlü çikolata
1 adet yaprak jelatin
Yarım çay kaşığı toz zencefil
Noel Ağacı için 150 gr. bitter çikolata
Yapılışı: Sıvı kremayı tavada kaynatın. Jelatini önceden soğuk suda ıslatın, yumuşayınca kaynayan kremaya ilave edin. Ocaktan kenara alın, sütlü çikolata ilave edin, çikolata eriyinceye kadar karıştırın. Önceden mikserde çırptığınız kremayı bu karışıma ilave edin. Toz zencefil ekleyerek yavaş yavaş karıştırın. Servis edilecek kabın içine dökün. Bir gün derin dondurucuda bekletin. Ertesi gün soğuk olarak servis edin.
Noel ağacı için bitter çikolatayı eritin. Ilıktan biraz soğuk duruma getirin. Bir yağlı kağıdın üzerine yaklaşık 100 gramı 2-3 milimetre kalınlığında dökün. Bir başka tarafta da çikolatayı çapları 10, 8, 6, 4 ve 2 santimlik çemberler halinde dökün. Çikolata donunca dairelerin ortalarını delin. Yağlı kağıt ile huni şeklinde külah yapın. İçini çikolata ile doldurun. Soğuk bir ortamda donduktan sonra yağlı kağıdı çıkarın. Daire şeklindeki çikolataları büyükten küçüğe doğru huniye yerleştirin. Dairelerin kenarına krema sıkın.