Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2004 00:00
Eski
yemek gezginleri, en hakiki pilavın, bol safranla ve basmati pirinciyle yapılması gerektiğini vurgularlar.Bu uzun, ince ve zarif Basmati pirincini, varlıklı insanlar sofralarından eksik etmezlermiş bir zamanlar. Gezip gördükleri yörelerde, en fazla pilav çeşidini İran’da yediklerini söyleyen bu gezginler, ‘Çilav’ pirinciyle yapılan pilavları da çok överler. İçine fıstık, üzüm, nohut, et gibi türlü çeşniler katılarak yapılan İran usulü pilav çeşitliliğinin Anadolu’da da yaygın bir biçimde yapıldığını söyleyebiliriz. Ancak Anadolu’da yoksulun aşı ‘Bulgur’ olduğu için, bu çeşitliliği, çeşitli sebzelerle, etle, nohutla, mercimekle yapılan bulgur pilavlarını da görmek mümkün.İnce NoktalarParfenin; ister kadehte dondurma, ister tepside bir dilim şeklinde her yola yatan bir tatlı çeşnisi olduğunu biliyor muydunuz? ANNEMİZİN MUTFAĞIBalık çorbasıYapılışı:Lipsozun dikenleri zehirli olduğundan balıkçıya ayıklatın. Yıkadıktan sonra, üç parçaya bölüp, tencereye alalım. Üzerine 1 litre su, defne yaprakları, kuru soğan ve tuz koyup, 20 dak. haşlayalım. Balıkları delikli kepçeyle tabağa alalım. Tencereye süzdüğümüz
balık suyunu, küp doğranmış patates ve havucu, mantarları, tereyağını koyalım. 10 dak. haşlayalım. Unu bir bardak suyla karıştırıp, kaynayan çorbaya katalım. 10 dak. karıştıralım. Kılçıkları ve derisi ayıklanıp, küp doğranmış balık parçalarını ve maydanozu da çorbaya katalım. 7-8 dak. daha ateşte tutalım. Yumurta sarısı ve suyla çırparak hazırladığımız meyaneyi karıştırıp, ateşten alalım. Servis sırasında limon suyu ve karabiber katalım.10 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 50 dakikaMalzeme listesi2 adet (800gr) lipsoz balığı (iskorpit veya kırlangıç da olabilir)1 litre su2 tatlı kaşığı tuz1 adet orta boy kuru soğan1 adet orta boy patates1 çay kaşığı karabiber1 adet havuç1 su bardağı mantar1 demet maydanoz (ince kıyılmış)2 adet defne yaprağı1 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı tereyağı1 limon suyu1 çay kaşığı karabiberMeyanesi için2 adet yumurtanın sarısı1 kahve fincanı suBizim ötçeYapılışı:Maydanozu yıkayıp ince ince doğrayalım. Büyük bir kasede yumurta, karabiber, tuz ve unu mikserle çırpalım. İnce kıyılmış naneyi de ekleyip, 10 dakika dinlendirelim. Tavaya sıvı yağ koyup, kızdıralım. Bir yemek kaşığını önce kızgın yağa batıralım. Sonra aynı kaşıkla karışımdan alıp, yavaşça kızgın yağa dökelim. Tüm harcı aynı şekilde önlü arkalı kızartarak, ötçeleri hazırlayalım. Sıcak sıcak servis yapalım.4 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi2 yemek kaşığı kıyılmış taze nane 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)1 su bardağı un3 adet yumurta1 çay kaşığı tuz, Kızartmak için1 su bardağı sıvıyağı
button