İnternette fotoğrafçılık öğrendi 3 yıl sonra internette keşfedildi

Güncelleme Tarihi:

İnternette fotoğrafçılık öğrendi 3 yıl sonra internette keşfedildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 00:00

Aslı Uluca (29) bir ekonomist. Ama son yıllarda ismi en çok fotoğraf sitelerinde geçiyor. Eşinin işi gereği yaklaşık üç yıl yaşadığı Moskova’da fotoğrafçılık öğrenmeye başladı. Oradayken hem anı, hem de hobi olsun diye çektiği fotoğraflar, bu ay Türk Hava Yolları’nın dergisi Skylife’ta yayınlandı.

İzmirli Aslı Uluca, Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü’nde okudu. Mezun olduktan sonra yaklaşık üç yıl kendi işini yaptı. Ardından inşaat mühendisi olan eşinin işi sebebiyle 3 yıl Moskova’da yaşamak zorunda kaldı. Buraya çok yabancıydı, dilini bile bilmiyordu. Uzun süre yalnızlık çekti. Hem vakit geçirmek, hem de hatıra toplamak için fotoğraf çekmeye başladı. Amatörce, gözüne güzel gelen her şeyin fotoğrafını çekti. Sonuçları, internet üzerinden arkadaşlarıyla, çeşitli bloglarla paylaştı. Hepsinin dikkatini aynı şey çekiyordu; kadrajında bir problem vardı.

ÖNCE KİMSE KADRAJINI BEĞENMEDİ

Bunun üzerine, fotoğrafla ilgili her şeyi internette araştırmaya başladı. Hem nasıl fotoğraf çekileceğini, hem de fotoğraflarını photoshop programıyla nasıl değiştirebileceğini sabırla inceleyerek öğrendi. Pek çok profesyonel fotoğrafçının önerdiği yolu da izledi; deneme-yanılma: “Başlarda en büyük sıkıntım yanlış kadrajdı. Güzel bir şey görüp hemen fotoğrafını çekiyordum. Bana göre dünyanın en güzel fotoğrafı oluyordu. Ama fotoğrafı bir siteye yüklediğimde ya da bu işten anlayan bir arkadaşıma gösterdiğimde hemen ‘Kadrajda kayma ya da eğrilik var’ diyordu. Işıkta da problem oluyordu. Böylece güneş ışınlarını yansıtan filtre almam gerektiğini fark ettim. Mimari bir yapıyı çekerken, yanından bir insanın, kedinin ya da köpeğin geçmesinin kimi zaman çok kötü olduğunu öğrendim. Oradakilere ‘Ben fotoğraf çekeceğim, lütfen çekilin’ de diyemediğiniz için çok sabırlı olmanız gerekiyor.”

SİTEYE ÜYE OLUNCA KEŞFEDİLDİ

Kendini geliştirdikçe elindeki küçük fotoğraf makinesi yetmemeye başladı. Yarı profesyonel bir Sony H9 aldı. Bu arada Türkiye’ye döndü, şimdi İzmir’de sahilden insan manzaraları, çiçek detayları çekiyor. Bir yandan da internette bunları paylaşmaya devam ediyor. Fotoğraflarını görebileceğiniz sitelerden biri de www.fotokritik.com. Bu siteye tam üye olabilmek için yüklediğiniz fotoğrafların puan alması gerekiyor. Aslı Uluca da en iyi fotoğraflarını yükleyip üye olmaya hak kazandı.

İşte bu dönemde Skylife Dergisi’nin fotoğraf editörü Ahmet Bilal Arslan’dan bir mesaj aldı. Moskova fotoğraflarını yazar Alev Alatlı’nın yazısı için kullanmak istiyordu. “Böyle olacağını hiç tahmin etmezdim. Harika bir hatıra olacağını düşünerek hemen kabul ettim. İleride kızım bu dergiyi gösterip gururlanabilecekti. Daha profesyonel olmayı ya da maddi bir kazanç sağlamayı hiç düşünmüyorum” diyor keşfedildiğinde yaşadığı heyecanı anlatırken.

BEN YAPTIM SİZ YAPMAYIN

Aceleyle profesyonel bir makineye sahip olmak şart değil. En küçük makineyle bile harikalar yaratabileceğinizi unutmayın.

Önemli olan kadrajınızı nasıl ayarladığınız. Odaklanmak istediğiniz objeyi kadraja iyi yerleştirmelisiniz. Yoksa bakan kişi çok rahatsız olur. İlk zamanlarda yamuk çektiğim bile olmuştu.

Işığa çok dikkat edin. Işık patlamalarını, güneş yansımalarını önlemek için filtreler kullanın. Ben bunu biraz geç öğrenmiştim.

Fotoğrafçılık ilginizi çekiyorsa...

Siz de Aslı Uluca gibi profesyonel fotoğrafçılık yolunda ilerlemek istiyorsanız, kendinizi yetiştirmek için internetten araştırmanın dışında yapılabilecek şeyler var. Bir kursa veya atölyeye katılmak, fotoğraf sergilerini gezmek gibi. Fotoğrafçı Sebati Karakurt’un amatörler için tavsiyelerini de mutlaka dikkate alın.

Fotoğrafçı Sebati Karakurt
MAKİNEDEN OLMAYACAK İŞLER BEKLEMEYİN


Bol bol fotoğraf çekip egzersiz yapılmalı, sonra o fotoğrafların her biri büyük ekranda detaylı bir şekilde incelenmeli.

Makinenin üzerindeki ayarlar süs değildir. Hepsini tek tek kullanıp deneyin, ne işe yaradığını öğrenin.

Bilgisayarda fotoğraflara baktığınız, programın editör bölümünde fotoğrafı açıp “info”ya girdiğiniz zaman fotoğrafı çekerken yaptığınız her türlü ayar ve müdahalenin bilgisi görülüyor. Buradan yanlışlarınızı tespit edebilirsiniz.

Bir fotoğrafçının, fotoğraf çekerken iki hali vardır: Baskın hali ve kendini yokmuş gibi silik gösterdiği hali. Birinci durumda; özellikle kalabalık bir grup çekiliyorsa fotoğrafçının diğerlerinden daha baskın olup ortamı organize etmesi, diğerlerini yönlendirmesi gerekir. İkinci durum doğal, belgesel ya da sosyal ortamlar için geçerli. Doğal ortamı bozmamak için fotoğrafçının orada yokmuş gibi fotoğraf çekmesi gerekir. Yoksa istediği görüntüyü yakalayamaz.

Her görüntü fotoğraf olmayabilir. Doğum, ölüm, evlilik gibi bir daha yakalanmayacak kareler, zamanla fotoğrafa dönüşür.

Fotoğrafçının tecrübesi arttıkça görüntü azalır, fotoğraf çoğalır.

KURSLAR

BURSA Ekim Sanat Atölyeleri 0224 224 75 57, BUFSAD (Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği) 0224 225 51 50, AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) 0312 417 21 15, FSA (Fotoğraf Sinema Ankara) 0312 425 16 16 ADANA AFAD 0322 458 38 52 İZMİR Çizgelikedi 0232 247 12 47, İFOD (İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği) 0232 464 32 12, Akademi Ege 0232 489 85 00 İSTANBUL Fotoğraf Atölyesi 0216 357 44 63, Galatasaray ITM 0212 251 74 84, Anahtar Bilim Sanat Atölyesi 0216 418 66 19, BÜMED (Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği) 0212 359 58 00, Mim Sanat Merkezi 0216 449 20 45, Akademi İstanbul 0212 243 46 33, ERC Atölye 0212 243 64 20, Muammer Yanmaz Fotoğraf Atölyesi 0212 266 66 74, Fazıl Studio NYC 0212 249 69 54, Altın Oran Fotoğraf Atölyesi 0212 237 37 52, Nuriye Akman İletişim Atölyesi 0216 391 24 31.

SERGİLERİ İNCELEYİN

Fotoğraf çekerken tekniğinizin yanı sıra, bakış açınızı ve hayal gücünüzü de iyi kullanmalısınız. Bunu desteklemenin en önemli yollarından biri, diğer sanatçıların işlerini görmek. Bunun için şu sıralar gündemde olan bazı fotoğraf sergilerini gezip detayları incelemenizde fayda var:

National Geographic dergisinin dünyaca ünlü fotoğrafçısı Michael Yamashita’nın İpek Yolu adlı fotoğraf sergisi, İstanbul Maslak’taki Doğuş Power Center - Otomotion’da görülebilir. 26 Aralık’a kadar sürecek sergide, fotoğrafçının İpek Yolu rotası üzerinde tam üç yıl süren seyahatinden çarpıcı kareler var.

Hem iş hem keyif için pek çok ülkeyi gezme fırsatı yakalayan İbrahim Zaman’ın son 10 yıllık çalışmalarını kapsayan fotoğrafları İFSAK’ta sergileniyor. 8 Ocak’a kadar görülebilir.

Ankara’daki Havelsan Fotoğrafçılık Kulübü üyelerinin çektiği fotoğraflardan oluşan karma sergi, 25 Aralık’a kadar Havelsan A.Ş. binasında.

Yıldız Çelik’in İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde açtığı “Güneydoğu Anadolu’dan Gülen Yüzler” adlı fotoğraf sergisinde farklı portre örneklerini inceleyebilirsiniz.

3. Egeart Sanat günleri kapsamında İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği’nin açtığı (İFOD) karma sergi 25 Aralık’a kadar Ege Üniversitesi rektörlük binasında görülebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!