İnterbank cinayetini Kasap Sokak’ta işlediler

Güncelleme Tarihi:

İnterbank cinayetini Kasap Sokak’ta işlediler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2008 00:00

TMSF’nin İnterbank’ın eski sahibi Mehmet Emin Karamehmet’ten yarım milyar dolar istemesine yol açan olayı, gün ışığına çıkaran en önemli ipucu ’olay mahalli’ oldu. Karamehmet’in sahipliği döneminde verilen kredilerin Kasap Sokak’ta Cavit Çağlar’a ait paravan şirketlere yönelik olması TMSF’yi harekete geçirdi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF), Cavit Çağlar yönetimindeyken el konulan İnterbank’ta, bankanın eski sahibi Mehmet Emin Karamehmet’ten 500 milyon dolar istemesini, "Kasap Sokak"taki adresler sağladı. TMSF’nin Karamehmet’in İnterbank’ı Cavit Çağlar’a satarken bir kredi usulsüzlüğü yapıldığını tespit etmesinde, bu kredileri kullanan şirketlerin aynı adreste faaliyet göstermesi yardımcı oldu. Verilen kredilerin izi sürüldüğünde, adları birbirinden farklı olmakla birlikte, adreslerin Esentepe’deki "Kasap Sokak, No 13" olması TMSF yetkililerini Mehmet Emin Karamehmet’e ulaştıran önemli ipucunu da verdi.

BANKANIN PARASIYLA BANKA:
TMSF’nin yürüttüğü bu son operasyon, Çukurova Grubu’nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet ile Nergis Grubu’nun patronu Cavit Çağlar’ın kendi aralarında yaptıkları özel anlaşmalarla kredi alışverişi yaptıklarının tespitine dayanıyor. Çukurova Grubu’nun İnterbank’tan kullandığı kredilere karşılık, bankanın satışından önce Çağlar’ın çaycı, şoför gibi çalışanlarına kurdurduğu paravan şirketlere yine İnterbank üzerinden kredi verdiğini tespit eden TMSF, bu paravan şirketler üzerinden olayı çözdü. Taraflar arasında yapılan ’özel anlaşma’ Çağlar’ın bankanın parasıyla banka satın almasını sağlamakla birlikte, TMSF’yi Karamehmet’e ulaştıran nokta, Çukurova Grubu’nun bankadan aldığı krediyi geri ödememiş olması.
/images/100/0x0/55eb6c2ef018fbb8f8c01834

KREDİLER AYNI ADRESE GİTTİ:
TMSF yetkililerinin bu olayda elini güçlendiren, Karamehmet döneminde, banka genel müdürlüğüne birkaç yüz mesafedeki bir adrese giden krediler oldu. Aynı adreste faaliyet gösterdiği görünen, birbirinden farklı bir çok şirket bulunması TMSF yetkililerinin dikkatini çekti. Bu şirketleri araştıran TMSF yetkilileri, Karamehmet ile Çağlar arasındaki bağlantıyı da çözdü. Aslında Çağlar’ın paravan şirketleri İnterbank’la ilgili daha önce görülen pek çok davada gündeme gelmişti. İnterbank üzerinden verilen kredilere ilişkin iddialarda adı geçen Çiçek Tekstil, Can İthalat İhracat, Orsa Uluslararası Ticaret, Bey Gıda Tekstil, Tüm Kon Tekstil gibi şirketlerin bir özelliği, sahiplerinin Çağlar’a ait Nergis Holding çalışanları olmasıydı. Bu şirketlerin bir diğer özelliği ise Kasap Sokak’taki Kılıç Apartmanı’nda faaliyet göstermeleriydi.

MUVAZAALI İŞLEMLERE İNCELEME: Cavit Çağlar’ın İnterbank’tan doğan 1.7 milyar dolarlık borcuna karşılık imzaladığı protokole uymaması üzerine açılan Interbank dosyasında, bu tür muvaazalı (danışıklı) pek çok işlemin de mercek altına alındığı öğrenildi. TMSF bünyesinde oluşturulan bir ekibin, işlemleri tek tek kontrol ettiği söyleniyor.

Çağlar’la ünlü olan sokak

ESENTEPE’deki Kasap Sokak, Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu’ya yakınlığı ile şehrin merkezi denilen bir semtte olması nedeniyle, aslında pekçok şirketin tercihi. Ancak Kasap Sokak’ın meşhur oluşunda Cavit Çağlar’ın önemli bir katkısı olduğu söylenebilir. Interbank davasından dolayı, murakıp raporlarından MASAK (Mali Suçlar Araştırma Kurumu) raporlarına kadar pek çok yerde Kasap Sokak’tan söz ediliyor. Cavit Çağlar’la ilgili açılmış davaların bir çoğunda, ciroları uygun olmayan 30 kadar paravan şirket aracılığıyla Interbank’tan hile ve desise yoluyla alınan kredileri kendi hesaplarına aktardığı yönünde iddialar yer alıyordu. Bu paravan şirketlerin çoğunun ise Kasap Sokak No:13 adresinde yer aldığı da tespitler arasında vardı.

Aksoy: 6 yıldır tüm gelişmeleri TMSF ile paylaştım

İKTİSAT Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy, "Yabancıların şu anda Türkiye’den kaçtığı, fonların battığı İMKB’nin yüzde 25 düştüğü bir ortamda en iyi niyetli gayretlerimle yeni teklifler getirerek TMSF’yle uzlaşmaya çalışmaktayım" derken, TMSF’nin Show TV’deki yüzde 17.07’lik hissesine el koymasına ilişkin gelişmeleri şöyle değerlendirdi: "Son yapılan işlem TMSF’nin, Mehmet Emin Karamehmet’ten olan bir alacağını takip ederken aynı zamanda da benim Ticaret Mahkemeleri’nde ancak 2 senede neticelendirebileceğim bir kararın, Bankalar Kanunu’nda kendisine verilen özel yetkilerle süreci hızlandırmış olmasıdır. Elimdeki hisseler baştan itibaren TMSF’nin bilgisinde olmuş, son 6 senedir bütün gelişmelerden sayın TMSF yetkilileri haberdar edilmiş ve Yargıtay’daki dava da tarafımdan kazanılmıştır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!