Güncelleme Tarihi:
Yeni kurallara bakılırsa İngiltere, yurtdışından gelecek genç ve yetenekli sanatçılarla pek ilgilenmiyor. Öncelik, uluslararası çalışmaları olanların.
The Art Newspaper’ın araştırmasına göre geçen yıldan bu yana Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden başvuran genç ve çok tanınmayan sanatçılara verilen vizelerde yüzde 85 düşüş olmuş.
Bunun sebeplerinden biri de İçişleri’ne bağlı çalışan İngiltere Sanat Kurulu’nun (Arts Council England), kabul için gereken özelliklerin seviyesini epey yükseltmesi. “Yeteneğinizin ıspatlanmış, dünya sınıfında bir artist olmanız şart” diyor internet sitesinde.
Norveç’in sürpriz ‘best-seller’ı
Bu yıl tüm dünyada EL James, James Nesbo, Ken Follett and Per Petterson gibi isimlerin kitapları yok sattı. Ülkemizde de çoğu, en çok okunan kitaplar arasına girdi. Peki, Norveç’te durum nasıl dersiniz?
İncil! Evet, inanması güç ama
Norveçlilerin bu yıl satın almayı en çok
tercih ettiği kitaplar arasında İncil var.
Yeni Norveççe baskısı ekim ayında
yapılmış olmasına rağmen 14 haftada tam
157 bin kopya satılmış. Ve bu sayede ‘Grinin 50 Tonu’ ya da ‘Justin Bieber’in otobiyografisine fark atmış.
EBOOK
Yeni çıkan
Ebook.com’un ‘yeni çıkanlar’ bölümünde İngiliz komedyen Miranda Hart’ın kitabı ‘Is it just me?’ dikkat çekiyor. Televizyon programlarıyla pek çok ödül ve seyirci kitlesi kazanan Hart kitabında, aslında o kadar da eğlenceli bir hayatı olmadığını ve baş etmek zorunda kaldığı olayları anlatıyor. Tabii ki sizden de bu yolla hayata dair dersler çıkarmanızı bekliyor. Kitap, ‘The Telegraph’ın da önerdikleri arasında. Fiyatı 9.99 dolar.
Çok satan
Amazon.com’da 70 gündür listede birinci sıradaki yerini koruyan kitap, J.R.R Tolkien’ın ‘The Hobbit’i. Şu sıralar tüm dünyada filmi de gösterimde olan eser, efsane seri Yüzüklerin Efendisi’nin öncü kitabı. Hobbit toprakları The Shire’da yaşayan kahramanımız Bilbo Baggins’in Ejder Smaug’dan Erebor’un kayıp Dwarf Krallığı’nı geri almak için çıktıkları yolculukta yaşadığı maceralar anlatılıyor. Eserin orijinalini okumak isteyenler için kaçmaz! Fiyatı 6.40 dolar.
ALBÜM
Marillion - That Can’t Be Made
İsmini J.R.R Tolkien’ın Silmarillion romanından alan ve 1979’da İngiltere’de kurulan progresif rock grubu Marillion, son albümleri ‘That Can’t Be Made’i çıkardı. Sekiz şarkının yer aldığı albüme Huffingtonpost yazarı Phil Simon 5 üzerinden 5 veriyor ve bakın ne diyor: “Marillion hayranlarını mutlu edecek bir albüm. Özellikle söz ve müziklere bakacak olursak grubun kendini geliştirdiği çok açık.”
Eros Ramazotti - Noi
Eros Ramazotti’nin yeni albümü ‘Noi’, geçen haftalarda Universal Music’ten çıktı. Albümün ‘Somos’ adında bir de İspanyolca versiyonu var. Ramazotti, 14 şarkıdan oluşan bu 12. albümünün prodüksiyonunda Luca Chiaravalli’yle birlikte çalıştı. Yurtdışındaki radyolarda şu sıralar en çok, tabii ki albüme ismini veren ‘Noi’ çalınıyor.
NEREDE NE VAR
? Tate Modern’de devam eden sergiler arasında ‘A Bigger Splash: Painting after Performance’ var. Londra’daki müzede 1950’den bu yana devam eden performans ve resim sanatı arasındaki ilişki inceleniyor.
? ‘Tokyo 1955–1970: A New Avant-Garde’ sergisi var 25 Şubat 2013’e kadar MoMA’da. 1950’lerden 60’lara kadar savaş merkezli bir yer olmaktan çıkıp kültür sanata yoğunlaşan Tokyo’dan eserler görülüyor sergide. Bazı işler müzenin kendi koleksiyonundan çıkarılırken bazıları da Japonya ve Amerika’daki koleksiyonlardan alındı. www.moma.org
? Rainer Fetting’in 500 fotoğrafından oluşan kitaptan bir seçki sergileniyor Berlin’deki Deschler Galeri’de. 26 Ocak 2013’e kadar görülebilecek sergide ayrıca Fetting’in New York’ta yaşadığı 1978 yılına kadar yaptığı otoportreler de yer alıyor. www.deschler-berlin.de
? Ünlü sosyolog Mary A. Waters, röprodüksiyonları inceliyor. Başyapıt sayılan portreler üzerinden renklilik, tek renklilik ya da sinematogrif merkezleri ele alıyor. 5 Ocak’a kadar Paris’teki Piece Unique Galeri’de görülebilir. www.galeriepieceunique.com